Sari direct la conținut

Reacția Telegram privind arestarea co-fondatorului său: „Nu are nimic de ascuns”

HotNews.ro
Reacția Telegram privind arestarea co-fondatorului său: „Nu are nimic de ascuns”
Telegram, aplicația de mesagerie fondată de Pavel Durov (Foto: Aleksey Zotov / Alamy / Alamy / Profimedia)

Este absurd ca proprietarul unei rețele de socializare să fie responsabil pentru conținutul postat, transmite Telegram în prima reacția după arestarea la Paris a lui Pavel Durov, co-fondatorul platformei, relatează Reuters.

„CEO-ul Telegram Pavel Durov nu are nimic de ascuns și călătorește frecvent în Europa”, transmite Telegram. „Este absurd să susții că o platformă sau proprietarul ei sunt resposanbili pentru abuzurile de pe platformă”.

„Așteptăm o rezolvarea promptă a situația. Telegram este alături de voi toți”, mai transmite compania.

Durov, care pe lângă cetățenia rusă mai deține și cea a Franței și a Emiratelor Arabe Unite, a fost arestat într-o investigație preliminară a poliției care vizează o serie de infracțiuni care pornesc de la lipsa moderării pe Telegram și de la refuzul de a colabora cu autoritățile, a declarat o sursă din poliția franceză.

Telegram a precizat, în comunicatul emis, că respectă legile din Uniunea Europeană, iar moderarea se face „în standardele industriei și se îmbunătățește constant”.

Ancheta este condusă de o unitate de securitate cibernetică din jandarmerie și unitatea antifraudă a poliției, iar procurorul de caz este specializat în crimă organizată.

Arestarea lui Durov a generat un avertisment al Moscovei asupra Parisului și protest din partea mai multor persoane, precum Elon Musk, care deține platforma X și care a spus că libertatea de exprimare este în pericol în Europa.

Telegram a fost dondată de Durov, care a părăsit Rusia în 2014 după ce a refuzat să închidă comunitățile de opoziție de pe Vktontakte, o altă rețea de socializare pe care a fondat-o și care a fost numită „Facebook-ul Rusiei”. El a vândut între timp Vk.

Telegram are aproape un miliard de utilizatori și are o influență majoră în Rusia, Ucraina și în fostele republici sovietice. Este considerată una din platformele majore la nivel global, alături de Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok și WeChat.

INTERVIURILE HotNews.ro