Sari direct la conținut

Reacția TVR la acuzațiile lansate de fosta șefă a instituției Ramona Săseanu: „Sunt calomnioase și au o motivație politică”

HotNews.ro
Reacția TVR la acuzațiile lansate de fosta șefă a instituției Ramona Săseanu: „Sunt calomnioase și au o motivație politică”
Documentul intern SRTV. Foto fundal: Toni Genes / Shutterstock

Într-un comunicat de presă remis HotNews.ro, Televiziunea Română susține că acuzațiile făcute de jurnalista și fosta șefă a TVR, Ramona Săseanu, într-o scrisoare adresată Comisiei de Cultură de la Camera Deputaților, sunt „calomnioase și au o motivație politică”. Cât privește problemele financiare ale TVR, instituția amintește, în același comunicat, că este „cea mai slab finanțată televiziune publică din Europa”. 

„Televiziunea Română respinge cu fermitate acuzaţiile injurioase şi fără temei la adresa SRTv făcute de către doamna Ramona Săseanu, jurnalist la TVR Craiova, într-un document adresat membrilor Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților.

Având în vedere că doamna Săseanu s-a implicat activ în acest an în campania electorală derulată de filiala Dolj a partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) pentru alegerile locale, SRTv consideră că afirmațiile calomnioase pe care le lansează în spațiul public au o motivație politică, determinată de apropierea alegerilor şi de intenția de a-şi construi o platformă electorală”, a transmis TVR, într-un comunicat oficial remis HotNews.ro.

„De aceea, în contextul campaniilor electorale ce urmează în anul 2024, Televiziunea Română adresează tuturor forțelor politice din România apelul public de a nu atrage instituția în jocuri politice ce îi pot afecta credibilitatea și autonomia”, mai transmite instituția. 

Cum își justifică TVR audiențele slabe 

Cu privire la audiențele slabe înregistrare de TVR, aduse în discuție și de Ramona Săseanu, TVR ține să precizeze că misiunea televiziunii publice nu este cea a unei televiziuni comerciale, deci nu vânează audiențe. 

„Pe de altă parte, logica funcționării unei televiziuni publice nu este și nu trebuie să fie cea a unei televiziuni comerciale. Televiziunea publică își asumă, prin specificul său, să difuzeze emisiuni de cultură, concerte de muzică clasică, piese de teatru, spectacole de operă, care fac audiențe reduse. 

Dincolo de criteriul audienței, TVR are aceeași misiune și aceeași datorie și față de acei telespectatori interesați de producții care nu sunt destinate unui consum de masă. De aceea, vom continua să investim resurse considerabile în parteneriate de prestigiu, precum Festivalul Internațional „George Enescu”, chiar dacă audiențele nu vor fi comparabile cu cele ale emisiunilor de divertisment”. 

TVR se laudă cu aproape trei milioane de telespectatori pentru toate posturile 

„Chiar și în acest context, cu toate că Televiziunea Română nu urmărește audiențe cu orice preț, în perioada ianuarie – septembrie 2024, în timpul săptămânii, canalele SRTv, cumulat, au fost vizionate zilnic de circa 2.783.000 telespectatori, iar în weekend de aproximativ 3.405.000 telespectatori. Pe lângă aceştia, mulți alți români ne urmǎresc transmisiile prin internet. Canalele YouTube ale TVR, de exemplu, au peste 1.5 milioane de urmăritori, în timp ce emisiunile de prestigiu ajung la sute de mii de vizualizări”, a mai transmis instituția. 

TVR, cea mai slab finanțată televiziune publică din Europa

Pe de altă parte, TVR susține că resursele financiare limitate se reflectă și în audiențele televiziunii publice, și amintește, în același comunicat, că este cea mai slab finanțată televiziune publică din Europa. 

„Bineînțeles, ne-am dori să fim urmăriți de și mai mulți români. Dar acest lucru nu ține doar de profesionalismul angajaților SRTv, ci și de resursele financiare alocate. Iar la acest capitol nu stăm deloc bine.

Conform cifrelor oferite de European Broadcasting Union (EBU), SRTv este cea mai slab finanțată televiziune publică din Europa. Finanțarea serviciilor publice de media din România (televiziune şi radio) a reprezentat, în anul 2022, circa 0.06% din PIB. 

În anul 2021, fiecare român a plǎtit aproximativ 8 EUR petru televiziunea şi radioul public, de peste 6 ori mai puțin decât media europeană de 49.37 EUR și cu mult mai puțin decât suma cu care sunt finanțate aceste servicii în alte țări din centrul și estul Europei: 61 EUR/locuitor în Slovenia, 42 EUR/locuitor în Croația, 34 EUR/locuitor în Ungaria, 33 EUR/locuitor în Cehia sau 13 EUR/locuitor în Bulgaria. 

Pentru un exemplu concret, televiziunea publică cehă (CT) dispune de o finanțare de 3 ori mai mare decât cea a SRTv, în condițiile în care Cehia are o populație de aproximativ 10 milioane de locuitori”. 

Ce spune TVR despre deplasările directorului general Dan Turturică, despre care Ramona Săseanu susține că sunt costisitoare și nu au legătură cu TVR

„Referitor la deplasările Președintelui Director General al SRTv, domnul Dan Cristian Turturică, precizăm că peste 90% au fost făcute la invitația unor organizații internaționale la care TVR este membru (EBU, COPEAM), a unor televiziuni partenere din cadrul EBU sau a unor organisme sau structuri ale Uniunii Europene. 

Aceste deplasări au avut drept scop reprezentarea și votul pentru SRTv, dar şi consultări pentru acțiuni comune în vederea susținerii intereselor serviciilor publice de media. 

În cadrul activităților desfășurate, temele majore aduse în discuție au fost și sunt subfinanțarea cronică a numeroase servicii publice de televiziune din Europa, managementul de criză specific acestor situații, precum și necesitatea de adaptare la noile realități ale peisajului media, în mod special transformarea digitală. Toate aceste teme sunt deopotrivă relevante și importante pentru situația curentă a Televiziunii Române”. 

Citește și: 

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro