Reacția vehementă a Franței la acuzațiile lui Simion privind presupusă ingerință a sa în alegerile prezidențiale din România

Franța cataloghează drept nefondate acuzațiile privind o presupusă ingerință a Parisului în alegerile din România. Reacția vine la o zi după decizia CCR de a respinge solicitarea de anulare a alegerilor făcute liderului AUR, George Simion, care a acuzat amestecul Franței în scrutinul de duminică, 18 mai.
”Acuzațiile care circulă despre o presupusă ingerință a Franței în scrutinul prezidențial din România sunt complet nefondate. Franța respinge categoric aceste acuzații și face apel ca fiecare să-și asume responsabilitatea, dar mai presus de toate, să respecte democrația română”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului francez pentru Europa și Afaceri externe, citat de Ambasada Franței pe pagina sa de Facebook.
Mesajul Ministerului francez de Externe a fost transmis în contextul în care Curtea Constituțională a respins sesizarea depusă de George Simion împotriva rezultatului alegerilor prezidențiale din 18 mai.
În sesizarea sa, liderul și candidatul AUR la funcția supremă în stat acuza atât Franța, cât și Republica Moldova de ingerințe în alegeri. De asemenea, el a cerut inclusiv audierea lui Pavel Durov, fondatorul aplicației de mesagerie Telegram.
Pavel Durov a susținut înainte de alegeri că șeful serviciului de informații externe al Franței (DGSE) i-a cerut să cenzureze „vocile conservatoare din România” înaintea alegerilor prezidențiale – lucru pe care a refuzat să-l facă, invocând libertatea de exprimare. DGSE a respins „cu fermitate” aceste acuzații.
Și Rusia a avut o reacție asemănătoare. Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de publicația Kommersant, a transmis că alegerile prezidențiale din România au fost „cel puțin ciudate”.
Peskov a declarat că nu este o noutate faptul că state europene precum Franța, Marea Britanie și Germania intervin în afacerile altor țări. Și purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat acuzația fondatorului Telegram, Pavel Durov.
„Nu mai este vorba doar despre încălcarea grosolană a libertății de exprimare și a drepturilor omului în Franța. Această acuzație este mult mai gravă: este vorba despre interferența directă în afacerile interne ale unui stat suveran și manipularea unui mecanism democratic fundamental – alegerile”, a declarat ea pentru cotidianul Izvestia.
Cum a reacționat România
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a reacționat la acuzații chiar în ziua scrutinului. MAE a acuzat, la rândul său, „o campanie virală de știri false pe Telegram și alte platforme de social media”.
„În timpul alegerilor prezidențiale care se desfășoară în România, vedem încă o dată semnele ingerinței ruse. O campanie virală de știri false pe Telegram și alte platforme de social media are ca scop influențarea procesului electoral. Acest lucru era de așteptat, iar autoritățile au infirmat știrile false”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Andrei Țărnea, într-o postare pe X în limba engleză.
Tot duminică, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că a identificat o tentativă de dezinformare apărută pe TikTok, care vizează prezența militarilor francezi dislocați în România, la Cincu. Potrivit MApN, într-un clip video postat pe rețeaua chineză autorul postării susține că militarii francezi din țara noastră poartă uniforme ale Jandarmeriei Române pentru a interveni în cazul unui așa-zis „război civil” post-electoral.
„Aceste informații sunt false și au potențialul de a crea confuzie în rândul cetățenilor români. Materialul postat reprezintă o dezinformare periculoasă, fără nicio bază reală sau probă concretă. Este un exemplu clar de manipulare prin răspândirea de teorii conspiraționiste care instigă la neîncredere în instituțiile statului, partenerii internaționali și în procesul democratic”, se arată în comunicatul MApN.