Sari direct la conținut

Recorder: Un șef de la stat s-a oferit să facă testul cu detectorul de minciuni după ce oameni din interior au spus că a protejat Nordis

HotNews.ro
Recorder: Un șef de la stat s-a oferit să facă testul cu detectorul de minciuni după ce oameni din interior au spus că a protejat Nordis
Colaj Hotnews. Surse imagini: Shutterstock

După publicarea investigației „Schema Nordis”, Recorder publică joi informații despre relația de prietenie dintre Horia Constantinescu, fostul președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), și Laura Vicol, dar și dezvăluiri despre complicitatea instituției, până de curând condusă de Constantinescu, cu afacerea Nordis.

În ultimele zile de la apariția investigației, jurnaliștii Recorder au trimis către trei avocați – Georgian Toader, Silviu Munteanu și Roberta Secuianu – un antecontract pe care Nordis îl prezenta clienților în 2024 și care, au apreciat specialiștii, este plin de clauze abuzive.

Una dintre clauze prevede că promitentul-cumpărător nu poate face reclamații de niciun fel către nicio autoritate competentă. În traducere, specifică Recorder, „după semnare, chiar dacă nu se mai ridica imobilul în care trebuiau să primească apartamentul, clienții nu ar mai fi putut face nicio plângere la vreo instituție a statului, inclusiv la ANPC”.

Dar ANPC știa despre clauzele abuzive din contractul Nordis, dezvăluie jurnaliștii, care spun că au obținut documente ce demonstrează că fostul șef al instituției cunoștea situația abuzivă reclamată de clienți. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a sancționat cu amenzi modice afacerea Nordis sau nu a găsit-o vinovată de nimic.

Un client a semnalat în 2023 ANPC clauzele din contractele Nordis, însă nu a primit răspuns mulțumitor la niciuna dintre sesizări.

Un e-mail semnat de „un grup de avertizori de integritate din interiorul ANPC” a transmis redacției Recorder că Nordis ar fi fost ocolit de controlul tematic desfășurat anul trecut. Controlul fusese aprobat chiar de Horia Constantinescu (șef al ANPC în perioada 2022-2024) și avea ca temă „identificarea clauzelor abuzive încheiate între comercianți și consumatori”, după mai multe reclamații primite cu privire la clauzele abuzive din contracte.

Într-o discuție telefonică cu jurnaliștii Recorder, Horia Constantinescu a evitat să răspundă dacă Nordis a fost subiectul controlului tematic și a negat că ar fi oferit protecție firmei deținute de Vladimir Ciorbă, soțul Laurei Vicol. Șeful ANPC s-a oferit să facă testul cu detectorul de minciuni.

Fostul președinte al ANPC este un apropiat al Laurei Vicol, relație care reiese din mesajele transmise între cei doi pe paginile personale de Facebook. „Zâna bună a zilelor pe care le trăim” o numea Constantinescu pe Vicol în 2022, într-o postare în care o felicita pe deputată, de ziua de naștere a acesteia.

Amintim că după investigația Recorder privind „schema Nordis” Laura Vicol a demisionat de la șefia Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, precum și din PSD. Ea a acuzat „un linșaj mediatic” și o „campanie de denigrare”.

INTERVIURILE HotNews.ro