Rectificare bugetară: un miliard de lei mai puțin la Educație
Guvernul taie un miliard de lei de la bugetul Educației. Banii erau destinați programului ”Merg la Școală”, care nu a fost pregătit la timp, a susținut premierul Viorica Dăncilă, în deschiderea ședinței de Guvern.
”La Educație fondurile sunt mai mari cu 42,4% față de 2018. Dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare”, a declarat Viorica Dăncilă.
Primul ministru a mai spus că banii pentru programul ”Merg la Școală” erau destinați elevilor din învățământul primar, gimnazial profesional și liceal de stat care trebuiau să primească rechizite și manuale școlare.
”Continuă programele de plată pentru rechizitele școlare. Reducerea de un miliard de lei de la Ministerul Educației se referă la programul „Merg la școală”, care din păcate nu a fost pregătit pentru a fi finanțat și implementat începând din anul școlar următor. Sunt reanalizate cheltuielile de personal supraestimate inițial, fondurile după rectificare asigură plata de salarii, titluri executorii și aplicare Legea 85/2016”, a mai spus Dăncilă.
Banii tăiați de Guvern de la Educație erau prevăzuți, de fapt, într-un proiect de lege pus în dezbatere pentru câteva zile pe site-ul Ministerului Educației. Prin acest proiect urma ca fiecare elev din învământul primar, gimnazial, liceal și profesional de stat să primească tichete sociale, denumite tichete educaționale, în valoare de 250 de lei (5 tichete, fiecare în valoare de 50 de lei), în anul școlar 2019-2020. Tichetele educațioanale ar fi trebuit folosite pentru cumpărarea de echipament sportiv, manuale și rechizite.
Potrivit bugetului Ministerului Educației, publicat în februarie 2019, programul ”Merg la Școală” făcea parte din secțiunea Asistența socială, unde au fost alocați 890 milioane lei în anul 2019.
”O creștere de 353,02%. Majorarea se datorează introducerii Programului de susținere a Educației „Merg la școală pentru elevii din învățământul primar, gimnazial profesional și liceal de stat”, în cuantum de 700 milioane lei. Sumele sunt alocate pentru rechizite școlare, manuale școlare, Programul Euro 200, transport elevi, transport studenți, concursuri, cluburi sportive și palatele copiilor, titularizare, tipizate”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Educației în februarie.
În total, pentru anul 2019, pentru educație au fost prevăzute 39.254,2 milioane lei.