Sari direct la conținut

Referendum esuat la Sebes

Monitorul de Alba

La inchiderea urnelor, putin peste un sfert din persoanele cu drept de vot trecusera pe la sectiile de votare pentru a-si exprima optiunea.

Situatia a fost inrautatita si de faptul ca, pe hirtie, populatia este foarte numeroasa dar, in fapt, multi oameni sint plecati la munca peste hotare.

Doar 1,6 % procent de prezenta la vot pina la ora 10, 10,3% la ora 14, 19,2% la ora 18 si 27,23% la ora 20, la inchiderea urnelor. “Repartizarea” voturilor pe “da” sau “nu” va fi cunoscuta doar in cursul zilei de astazi.

La orele amiezii, localnicii erau impartiti in doua tabere. Cei care ieseau de la urne isi exprimau speranta ca numarul votantilor va creste, in vreme ce altii care nu erau prea hotariti vorbeau despre bani cheltuiti aiurea pentru organizarea referendumului.

“Nu o sa merg la vot. Nu are rost. Eu am lucrat zeci de ani in fabrica si emanatiile de formaldehida erau si atunci. Am iesit la pensie, si am o virsta, si nu am murit, si nici nu am facut cancer. Pentru ce sa ma duc?”, se intreba, de dimineata, unul dintre localnici. Altii in schimb pareau mai hotariti ca niciodata. “Categoric ca mergem sa votam.

O sa votam pentru un oras curat. Nu vrem poluare si nu vrem sa isi bata nimeni joc de noi. Sper sa vina cit mai multi la vot”, a afirmat un alt localnic pus la tol festiv pentru o asa ocazie speciala. “Normal ca mergem. Indiferent cum iasa e datoria noastra.

Trebuie si locuri de munca, dar e mai important sa ai un oras curat si nepoluat”, a considerat un alt localnic plecat spre urne.

Duelul continua

Cele doua parti care se dueleaza prin acest referendum, Grupul de Initiativa si conducerea societatii Kronospan ramin in continuare pe pozitii. “Rezultatul referendumului va fi o hotarire de a nu se mai polua, de a nu se mai construi astfel de instalatii in orasul nostru, instalatii care afecteaza la modul cel mai serios sanatatea oamenilor.

Noi putem demonstra pe baza de acte internationale ca aceasta formaldehida este cancerigena, fiind incadrata in clasa I de risc din acest punct de vedere”, a declarat reprezentantul Grupului de initiativa, Mircea Matei, inainte de a intra la vot. In replica, conducerea societatii Kronospan considera ca totul se invirte in jurul unor interese.

“Grupul de initiativa si actiunile sale au dus la cheltuirea unor sume importante de bani, fara a se incerca un dialog cu cetatenii orasului si compania noastra, iar specialistii sustin ca finalitatea referendumului este zero. Acesta nu va avea nici un impact in plan legal.

Bineinteles ca asupra imaginii firmei noastre va avea un impact negativ, dar nu va schimba nimic altceva”, a aratat directorul Kronospan Sebes, Adrian Bacila.

Doar cifre

Fara a avea vreo legatura cu razboiul dintre cele doua tabere, autoritatile locale care au avut datoria de a organiza referendumul, au asteptat sa vada interesul pe care il demonstreaza oamenii. Tocmai pentru a se atinge acest scop au fost deschise 16 sectii de votare care s-au inchis la ora 20.00. “La aceasta ora, municipiul Sebes are o populatie de 38.400 si ceva de persoane.

Dintre acestea aproximativ 25.300 au drept de vot. Pentru ca rezultatul referendumului sa poata fi validat este nevoie de o prezenta de 50% plus unu din acest numar, iar pentru a avea un final trebuie ca jumatate plus unu dintre cei care voteaza sa fie de acord sau impotriva”, a explicat Alexandru Dancila, primarul municipiului Sebes.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro