Reformă radicală în Cehia. Vârsta de pensionare va deveni mai mare de 65 de ani
Guvernul ceh anunţă că a adoptat marţi o reformă a pensiilor prin care creşte vârsta ieşirii la pensie la peste 65 de ani, pentru a face faţă îmbătrânirii populaţiei, relatează AFP, preluată de News.ro.
Proiectul de reformă a sistemului de pensii ceh a fost adoptat în Executiv și va fi trimis Parlamentului pentru aprobare. În eventualitatea adoptării, reforma va intra în vigoare din 2025.
„Această reformă le va garanta pensii demne persoanelor care au în prezent 30 sau 40 de ani”, a declarat presei premierul Petr Fiala. „Dacă nu aprobăm acest text, sistemul se va prăbuşi mai devreme sau mai târziu”, a continuat șeful guvernului de la Praga.
Vârsta pensionării în Cehia a crescut constant, dar în momentul de față este plafonată la 65 de ani în cazul persoanelor născute după 1971.
Prin propunerea guvernului ceh, vârsta de pensionare ar urma să aibă ca termen de referință speranța de viață şi va fi stabilită anual în cazul persoanelor care împlinesc 50 de ani. Astfel, în funcție de speranța de viață, la momentul pensionării un ceh ar trebui să fie pensionari pe o perioadă de 21,5 ani.
Potrivit unor previziuni guvernamentale, deficitul sistemului pensiilor urmează să scadă la 1% din PIB în 2050, faţă de 5%, cât ar urma să fie în lipsa acestei reforme. „În 2000, Cehia avea un pensionar la cinci persoane. În 2050, va fi unul din două. Este clar că trebuie să acţionăm”, subliniază Petr Fiala.
Pensia minimă urmează să reprezinte 20% din salariul mediu, iar persoanele care au avut locuri de muncă cu risc se pot pensiona cu până la cinci ani mai devreme.
Cehia este un stat membru al Uniunii Europene (UE) cu 10,9 milioane de locuitori, a cărui economie depinde puternic de producţia de automobile şi exporturi către zona euro.