Regele Charles al III-lea va fi încoronat pe 6 mai 2023 la Londra: Mai scurtă, mai ieftină, mai reprezentativă
- Redactia Hotnews
Regele Charles al III-lea va fi încoronat pe 6 mai 2023 la Westminster Abbey din Londra, alături de soția sa, regina consoartă Camilla, în cadrul unei ceremonii „orientate spre viitor”, a anunțat marți Palatul Buckingham, citat de AFP.
La opt luni de la moartea reginei Elisabeta a II-a, care a încetat din viață pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, ceremonia religioasă va fi condusă de arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby.
Charles al III-lea, în vârstă de 73 de ani, va fi „uns, binecuvântat și consacrat” de către șeful spiritual al Bisericii Anglicane, al cărei guvernator suprem este monarhul.
„Încoronarea va reflecta rolul monarhului în prezent și va privi spre viitor, fiind în același timp înrădăcinată în lunga tradiție și în fastul monarhiei”, a precizat Palatul Buckingham într-un comunicat.
Ceremonia, într-o țară aflată în prezent în mijlocul unei crize economice și sociale grave, ar trebui să păstreze structura încoronărilor monarhiei britanice din ultimul mileniu, incluzând în același timp elemente contemporane.
Încoronarea monarhilor britanici are loc în Westminster Abbey de 900 de ani. De la cucerirea normandă din 1066, ceremonia a fost aproape întotdeauna condusă de Arhiepiscopul de Canterbury.
Evenimentul are loc în mod tradițional în lunile care urmează ascensiunii la tron. Această perioadă permite respectarea doliului național și regal și organizarea ceremoniei.
Mai scurtă, mai ieftină și mai reprezentativă
Elisabeta a II-a a devenit regină la 6 februarie 1952, la moartea tatălui său, George al VI-lea, și a fost încoronată 16 luni mai târziu, la 2 iunie 1953.
Nunta reginei Elisabeta a II-a si a printului Philip (Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia)
Pentru prima dată, ceremonia a fost televizată și a fost urmărită de 27 de milioane de britanici, dintr-un total de 36 de milioane de locuitori la acea vreme.
În anii postbelici, a durat peste trei ore, cu 8.251 de invitați. Au fost reprezentate oficial 129 de națiuni și teritorii.
În conformitate cu dorința lui Charles, ceremonia trebuia să fie mai scurtă, mai mică și mai puțin costisitoare, dar și mai reprezentativă pentru diversitatea Regatului Unit modern.
Capacitatea abației este în prezent de numai 2.000 de persoane, adică numărul de persoane, inclusiv șefi de stat și membri ai familiei regale, care au participat la funeraliile de stat ale Elisabetei a II-a în Westminster Abbey la 19 septembrie.
Fiul ei, Charles, a devenit automat rege după moartea ei.
Regina consoartă Camilla – un titlu pe care Elisabeta a II-a l-a dorit pentru cea de-a doua soție a fiului său – va fi, de asemenea, încoronată în timpul ceremoniei, ale cărei pregătiri sunt cunoscute sub numele de „Operațiunea Golden Orb”.
Charles este cel mai în vârstă rege care urcă pe tron în istoria monarhiei britanice, după domnia de șapte decenii a Elisabetei a II-a, care și-a sărbătorit jubileul de platină în iunie anul trecut.
Jurământul de încoronare
În cadrul ceremoniei, Arhiepiscopul de Canterbury îl prezintă mai întâi pe noul monarh în fața audienței care îl aclamă.
Suveranul depune apoi jurământul de încoronare. În acest act de jurământ de încoronare, scris în 1688, el se angajează să „facă tot ce este posibil” pentru a păstra Biserica Anglicană și religia protestantă.
Instalat în scaunul regelui Edward, un tron de lemn fabricat în 1300 și folosit la fiecare încoronare începând cu 1626, regele va primi apoi ungerea și binecuvântarea arhiepiscopului.
Charles al III-lea va primi apoi atributele sale regale, inclusiv sceptrul și coroana, care îi vor fi puse pe cap de către arhiepiscopul de Canterbury.