Remus Pricopie, rectorul SNSPA, despre locurile alocate în universități: Încă mai este timp să se evite amplificarea și extinderea protestelor
Remus Pricopie, rectorul SNSPA, critică Ministerul Educației pentru distribuirea locurilor bugetate la licență, master și doctorat și avertizează că “au fost anunțate mai multe proteste ale studenților și cadrelor didactice universitare, inclusiv în fața Ministerului”. “Încă mai este timp să se evite amplificarea și extinderea protestelor, legitime de altfel”, susține Pricopie. Acesta vorbește despre „afirmații total deplasate ale Ministrului Valentin Popa”, care „au adus sistemul de învățământ din țara noastră la o stare de tensiune nemaiîntâlnită în ultimii ani”.
Rectorul SNSPA vorbește despre proteste ale studenților, deși nici una dintre principalele asociații studențești nu a anunțat public până la această dată mișcări de protest.
Amintim că Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București (SNSPA) este puternic lovită de alocarea cifrelor de școlarizare anunțată de Minister. Concret, instituția pierde 150 de locuri la Master, 4 locuri bugetate la Doctorat și 15 locuri la Licență, față de anul trecut, potrivit Repartiției preliminarii pe universități de stat a locurilor bugetate pentru anul I la Doctorat, Masterat și Licență, pentru anul universitar 2018-2019.
Remus Pricopie a fost ministru al Educației în 2012-2014 tot într-un guvern PSD – în executivul condus de Victor Ponta, preluând mandatul de la Ecaterina Andronescu și fiind succedat de Sorin Cîmpeanu.
- Amintim că HotNews.ro a analizat în exclusivitate modul în care Ministerul Educației a repartizat fiecărei universități locurile cu finanțare de la buget la licență, masterat și doctorat, în comparație cu alocarea de anul trecut.
- Concluzia: doar 9 universități din 56 pierd locuri în 2018-2019, conform repartizării preliminare a granturilor
- Din cele 9, singurele universități care se regăsesc pe listele cu tăieri atât la licență, cât și la master și doctorat sunt toate universitățile critice cu puterea (adică cele din Consorțiul Universitaria: Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara. ASE, tot parte a Consorțiului, pierde doar la doctorat și licență). La acestea se adaugă Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București (SNSPA) – care încasează pierderi importante pe toate cele 3 linii
- În rest, toate celelalte 47 de universități de stat câștigă locuri în plus sau rămân la același nivel cu anul trecut
„Îmi pare rău că ultimele decizii ale Ministerului Educației dar și unele afirmații total deplasate ale Ministrului Valentin Popa au adus sistemul de învățământ din țara noastră la o stare de tensiune nemaiîntâlnită în ultimii ani. După cum se cunoaște, săptămâna viitoare au fost anunțate mai multe proteste ale studenților și cadrelor didactice universitare, inclusiv în fața Ministerului Educației. Cred că este important să ne aducem aminte că acest lucru nu s-a mai întâmplat de 7-8 ani și cred că încă mai este timp să se evite amplificarea și extinderea protestelor, legitime de altfel”, susține Remus Pricopie, într-un comunicat de presă.
Aceasta este una dintre rarele comunicări publice ale rectorului SNSPA. În cadrul unui comunicat de presă al instituției de învățământ superior pe care o conduce, Remus Pricopie este citat cu următoarea declarație privind alocarea cifrei de şcolarizare în învăţământul superior: “Îmi este greu să cred că acțiunile Domnului Ministru Popa vor fi susținute de Doamna Prim-ministru Viorica Dăncilă sau de coaliția politică PSD-ALDE, mai ales că aceste măsuri NU sunt prevăzute în Programul de Guvernare și nici în strategia pe care o invocă (Strategia Națională pentru Învățământul Terțiar 2015-2020). De altfel, această strategie a fost elaborată în perioada mandatului meu în Guvern (2012-2014), în colaborare cu Banca Mondială și după consultarea tuturor instituțiilor de învățământ superior din țară. Cu mai multă înțelepciune, această situație tensionată putea fi evitată!„
Citește și: