Replica Emiliei Șercan după ce Mircea Geoană a acuzat-o de „atacuri murdare și politice” pentru că a scris că a plagiat în teza de doctorat
Jurnalista Emilia Șercan a publicat o parte din dialogul pe care l-a avut vineri cu Mircea Geoană, după ce secretarul general adjunct al NATO a acuzat-o de „atacuri murdare”, „atacuri politice” sau „campanie de fake-news” după ce a publicat în PressOne o anchetă despre teza de doctorat a lui Mircea Geoană.
Emilia Șercan a scris luni în Pressone că actualul secretar adjunct al NATO a plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush.
În replică, Mircea Geoană a publicat imagini cu teza de doctorat, după acuzațiile de plagiat. „Nu voi permite nimănui, din motive exclusiv electorale și, în mod evident, motivat politic, să pună la îndoială o viață de muncă și studii făcute la cel mai înalt nivel de probitate și profesionalism”, transmite Mircea Geoană într-o reacție publicată pe Facebook și transmisă printr-un comunicat de presă.
„Mircea Geoană publică, astăzi, o fotografie cu coperta tezei de doctorat, care, confirm și eu, nu e plagiată. Conținutul însă este. 78 de pagini din 279 au conținut plagiat”, scrie Emilia Șercan pe Facebook despre replica oferită de secretarul general adjunct al NATO.
Drept urmare la acuzațiile aduse de Mircea Geoană, Emilia Șercan dezvăluie o parte din dialogul avut vineri cu acesta:
E.Ș.: V-am sunat, și cred că nu e o surpriză, să vă pun câteva întrebări despre teza dumneavoastră de doctorat.
M.G.: „Cu plăcere, bineînțeles. Eu zic că e sănătos și frumos. Sunt o persoană publică, cu responsabilități publice, e normal să fie așa. Cu drag, vă rog!”.
„Cum e, azi, cu „sunt o persoană publică, cu responsabilități publice”, nu se mai aplică?”, concluzionează jurnalista.
Acuzațiile de plagiat
Actualul secretar adjunct al NATO și-a obținut doctoratul în iulie 2005 la Academia de Studii Economice (ASE) din București cu o teză intitulată „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice”.
Potrivit anchetei semnate de Emilia Șercan, cel puțin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conținut plagiat – text, grafice și tabele – preluat fără atribuire din diverse surse.
Plagiatul lui Mircea Geoană provine în special din trei surse, relatează Pressone, și anume trei rapoarte prezentate de foștii președinți americani Bill Clinton și George W. Bush. Niciuna dintre aceste lucrări nu este citată în textul doctoratului lui Mircea Geoană și nu este trecută în bibliografie. Acestea totalizează 72 de pagini din cele 78 suspecte de plagiat.
Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO în 16 octombrie 2019, devenind al 17-lea secretar general adjunct al Alianței Nord-Atlantice.
Mandatul lui Geoană a fost extins în 2021 cu doi ani și a mai primit încă o extindere de un an până în octombrie 2024.