Sari direct la conținut

Replica ironică a PSD pentru Rareș Bogdan, care a cerut explicații de ce OMV nu plătește taxa de solidaritate

HotNews.ro
Radu Oprea, Foto: Agerpres
Radu Oprea, Foto: Agerpres

PSD îi răspunde ironic, prin purtătorul de cuvânt Radu Oprea, europarlamentarului PNL Rareș Bogdan, care i-a cerut ministrului de Finanțe de la PSD, Adrian Câciu, să explice de ce s-a ajuns în situația în care OMV nu plătește taxa de solidaritate. Oprea îl acuză pe liberal că „continuă dezinformarea și minciuna doar pentru a masca neputința colegilor lui sau poate pentru a atrage atenția asupra lor dacă vor urma schimbări”.

  • „Rareș Bogdan a primit un NU de la cancelarul austriac Nehammer, precum un pumn în față, dar fără mănușă de catifea.
  • Ca oricare politician „versat” a scos repede batistuța pentru a șterge urmele eșecului și s-a cocoțat rapid pe valul revoltei resimțite de români la auzul nedreptății pe care Austria a comis-o contra României.
  • Nedreptatea NU-ului exprimat de guvernul austriac la votul pentru accederea românilor în spațiul Schengen a fost resimțit ca o ofensă de fiecare dintre noi.
  • Rareș Bogdan a aplicat tactica „focul la ei” și a anunțat boicotul, doar pentru ca românii să uite insuccesul dreptei și al lui personal, ca stindard al europarlamentarilor liberali. Fumigena nu l-a ajutat, românii nu uită și înteleg foarte bine responsabilitățile fiecăruia”, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al PSD.

El îl mai acuză pe Rareș Bogdan că „aruncă o nouă petardă pentru că tot dreapta a ratat și taxarea companiilor care au realizat profituri extraordinare pe seama noastră” și că, „în loc să îl întrebe pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, de ce a eșuat la negocierea regulamentului european care impune limitele pentru care compania OMV plătește sau nu taxa de solidaritate, dă vina pe Ministerul Finanțelor Publice”.

  • „Sunt sigur că domnul Rareș Bogdan nu este ignar și înțelege foarte bine ce este un Regulament european și cum se aplică el. Faptul că posibilitatea de intervenție a oricărui Stat Membru este extrem de mică.
  • În acest caz, al aplicării Regulamentului 1854/2022, Comisia Europeană răspunde clar că nu este nicio greșelă și că procentul de 75% este minimul posibil, iar cele cinci activități europene sunt preluate corect în codurile CAEN.
  • Deci, Rareș Bogdan continuă dezinformarea și minciuna doar pentru a masca neputința colegilor lui, sau poate pentru a atrage atenția asupra lor dacă vor urma schimbări”, adaugă Oprea.

Europarlamentarul Rareș Bogdan i-a cerut lui Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, să explice de ce s-a ajuns în situația în care OMV nu plătește taxa de solidaritate, susținând că, din analiza făcută de el, cinci state europene care au transpus regulamentul au ales să nu introducă și codurile CAEN în legislație, așa cum a făcut România.

Prim-vicepreședintele PNL susține că argumentul că era obligatorie menționarea codurilor CAEN în transpunere este „falsă”. Problema ar urma să fie discutată și la Coaliție.

Guvernul a adoptat la finalului anului trecut o OUG (186/2022) prin care extra-profiturile producătorilor de țiței, gaze și rafinăriilor vor fi taxate cu 60%. Baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu peste 20% media profiturilor pe ultimii patru ani.

La începutul anului, OMV Petrom a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate introdusă de Guvern la finalul anului trecut, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei și fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului.

Comisia Europeană a răspuns Guvernului României care a cerut clarificări după ce compania austriacă a anunțat că nu va plăti anul acesta taxa de solidaritate deoarece nu se încadrează în prevederile ordonanței, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei și fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului.

Răspunsul Comisiei Europene

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat marți, la Digi FM, că răspunsul primit de la Comisia Europeană arată că pragul de 75% din cifra de afaceri din ariile supuse taxării (extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului) nu poate fi redus.

„A venit răspunsul de la Comisia Europeană, răspunsul are trei puncte. Primul se referă la 75%, la acest procent din cifra de afaceri unde comisia răspunde că prin regulament este minimul care poate să fie aplicat. Deci, România a aplicat corect regulamentul, nu poți să îl scazi mai mult. Al doilea răspuns al Comisiei spune că cele cinci coduri CAEN din regulamentul european sunt aplicate corect în ordonanța de urgență și mai este o întrebare care spunea dacă produsele rezultate din rafinare, motorina, benzina, dacă sunt incluse în aceste coduri. Aici, răspunde Comisia Europeană că au nevoie de mai multe detalii pentru a înțelege mai bine modelul de business”, a declarat Radu Oprea, citat de Digi 24.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro