Sari direct la conținut

REPORTAJ 300 de voluntari au plantat 5.000 de puieti pe muzica lui Alexandru Tomescu

HotNews.ro

Peste 300 de voluntari au plantat 5.000 de puieti sambata, langa Padurea de Ses de la Orheiu Bistritei, iar evenimentul, organizat de asociatia Tasuleasa Social, a fost urmat de un recital Alexandru Tomescu si de expozitia fotografului Cosmin Bumbut.

Imbracati cool si plini de voie buna, tineri din Bistrita, Bucuresti, Cluj, Galati si Piatra Neamt, s-au intalnit la prima ora a diminetii in orasul Bistrita cu membrii asociatiei Tasuleasa Social. Entuziasti, s-au urcat autobuze si au pornit catre Padurea de Ses, acolo unde urma sa aiba loc impadurirea. In jumatate de ora li s-a explicat ce au de facut si au fost impartiti pe echipe. Copiii erau nerabdatori sa inceapa – deja contorizau cati copaci a plantat fiecare.

Intre timp, membrii asociatiei au scos cateva boxe din masini si au dat drumul la muzica: impadurirea se face pe ritmuri rock. Printre copii, plin ravna, fiul lui Marcel Iures a terminat deja de plantat cativa puieti. “Este a doua oara cand il aduc aici”, imi spune actorul Marcel Iures. “Am vrut sa ii impregnez acest spirit. Copiii care vin la Tasuleasa sunt calzi si luminosi, iar asta va avea doar consecinte bune in viata lor. Atunci cand faci voluntariat cu atata daruire, nu ai cum sa nu ramai cu speranta ca va folosi celor care vin dupa tine.”

Marcel se opreste si vorbeste cu tinerii care s-au strans in jurul lui. Copiii au scapat de timiditate si acum vorbesc relaxat cu el. Pana la urma, este aici pentru acelasi motiv: sa faca voluntariat.“Vin de cinci ani la Tasuleasa pentru frumusetea oamenilor. E normal ca o asociatie sa faca impaduriri, dar diferenta o fac pasiunea si felul in care interactioneaza cu tinerii. Toti copiii acestia din jurul meu sunt cu adevarat motivati.”

Tasuleasa Social a plantat in acest an 30 000 de copaci. Printre voluntari s-au numarat si detinutii dintr-un penitenciar: asociatia ii trateaza cu la fel de multa caldura pe toti cei care vin la ei. Desi s-a infiintat in urma cu sase ani, a reusit sa planteze pana acum 92 000 de puieti. Dar, dincolo de rezultatele cuantificabile in cifre, organizatia si-a propus sa schimbe mentalitatile tinerilor si sa arate ca acestia doresc sa se implice in probleme de mediu sau sociale. “Simti ca faci un lucru care conteaza si care e important si pentru ceilalti”, imi spune Oana, de 19 ani, care a venit tocmai din Galati.

In urma copiilor, a ramas mirosul de pamant proaspat si puietii aliniati geometric. Au bataturi, dar si le arata cu mandrie si se lauda care a plantat mai mult. Ar fi venit mai multi, dar unii dintre colegii lor au ramas acasa pentru ca parintii nu i-au lasat sa faca voluntariat. “Le-au zis ca mai bine taie copacii, decat sa ii planteze”, imi spune o fata.

In scurt timp, inteleg de unde vine retincenta parintilor. “Pe Dealu Negru, langa comuna Budacu de sus, este una dintre zonele cel mai afectate de infractiunile sivice”, imi explica Alin Uhlman-Useriu, presedinte Tasuleasa Social. “Dupa anii ’90, padurile din zona aceasta au fost decimate. Localnicii au crezut ca sunt un bun comunal si au inceput sa taie. Incercam sa refacem partea aceasta a padurii si ne luptam cu ignoranta, cu delasarea si cu abuzurile. Noi tragem semnale de alarma printre tinerii care vin cu noi sa planteze. Dar nu putem lupta cu parintii care nu ii lasa sa vina si nu isi dau seama cat de mult rau le fac copiilor.”

Copiii aproape au terminat de plantat. Sunt la fel de veseli si de energici ca la inceputul zilei. Nici unul nu pare obosit si nimeni nu se plange de bataturile din palme. Din Padurea de Ses se aud acorduri de vioara: Alexandru Tomescu se pregateste de concert. Pe copaci sunt expuse fotografiile lui Cosmin Bumbut – vernisajul are loc chiar aici, in padure. “Am facut o expozitie neconventionala pentru o organizatie neconventionala”, imi spune Cosmin Bumbut. “Sunt plictisit de clasicele sali de expozitie. Iar padurea de aici era locul perfect pentru asta”. Fotografiile au fost facute in ultimii patru ani in timpul actiunilor desafasurate de asociatie.

Tomescu incepe sa cante, iar voluntarii se strang in jurul lui. “Va fi un fel de jam session”, le spune vesel. “E prima oara cand cant in mijlocul naturii. Pentru mine e cea mai mare provocare ca violinist. E foarte frig si pentru mine, si pentru vioara. Dar voi canta atat timp cat rezist”. Incepe cu Bach, iar copiii asculta nauciti. In padure, pe inserat, ecoul viorii e aproape suprarealist. Iar, pe copaci, il acompaniaza expozitia de fotografii.

“Ma simt mai responsabil de cand vin aici”, imi marturiseste Cristi, un voluntar de 18 ani, din Galati. “Tasuleasa e un univers in care deschizi un univers din tine. Nu cred ca puietii pe care i-am plantat azi vor avea un impact real, in comparatie cu gradul in care se despadureste. Dar e important ca oamenii sa auda despre noi, iar asta sa ii motiveze. Actiunile eco pot functiona si ca un instinct de turma, dar de data asta folosit invers, in sens pozitiv.”

Elena Stancu este Features editor la revista Marie Claire

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro