Retrocedare cu scintei
Febra retrocedarilor a cuprins si Grupul Scolar „Carol I”. Si de aceasta data, cererea de retrocedare este semnata de fete bisericesti. Directorul institutiei de invatamint sustine ca biserica nu are niciun drept de proprietate si este dispus sa mearga pina in instanta.
Cladirea care adaposteste Grupul Scolar de Constructii si Arhitectura „Carol I” precum si terenul aferent sint rivnite de Arhiepiscopia Ortodoxa Romana din Sibiu, parte a Mitropoliei Ardealului. In septembrie 2005, reprezentantii acesteia au inaintat o cerere catre Comisia speciala de retrocedare a bunurilor imobile ce au apartinut Cultelor religioase.
Numai ca, Ilie Lautaru, directorul institutiei de invatamint, sustine ca cererea este cusuta cu ata alba. „Nu pricep cu ce drept revendica biserica, pentru ca nici cladirea si nici terenul nu ii apartin.
Din documentele pe care le am rezulta ca imobilul si terenul au fost daruite, si subliniez, daruite de catre Alexandru Lebu, la 6 octombrie 1934, Scolii Normale de Baieti «Andrei Saguna», care, mai tirziu, si-a schimbat atit profilul, cit si numele”, spune Ilie Lautaru.
Biserica nu are emotii
Pentru IPS Laurentiu Streza lucrurile sint clare. Mitropolitul Ardealului sustine ca Arhiepiscopia Ortodoxa Romana este proprietarul de drept al constructiei si al terenului din strada Pedagogilor nr. 7. „Noi avem documente intregi despre Fundatia Lebu, care e a noastra. Nu stiu care sint documentele domnului director Lautaru, insa nu cred ca este in posesia tuturor.
Biserica trebuie sa primeasca inapoi ce a avut”, este de parere IPS Laurentiu Streza. Mitropolitul Ardealului a adaugat ca toate documentele care stau la baza motivarii cererii de revendicare au fost depuse la comisia speciala din Bucuresti si au primit unda verde pentru recuperarea imobilului.
Instanta, ultima speranta
Pentru a face lumina in acest caz, dar mai ales pentru a recupera aproximativ cinci milioane de euro, finantare de la Banca Europeana pentru crearea unui campus scolar, Ilie Lautaru a anuntat ca nu se fereste sa-si caute dreptatea in instanta. „Daca problema nu se solutioneaza, ma vad nevoit sa apelez la instanta, desi relatiile dintre mine si IPS Laurentiu Streza sint foarte bune.
Mai ales ca cererea de retrocedare a fot semnata de Visarion Rasinareanu, fostul Mitropolit al Ardealului”, explica Lautaru. La rindul lui, Mitropolitul Ardealului spune ca ideea de ajunge in instanta nu sta in picioare. „Poate ajunge si acest caz in instanta, insa nu vad cum, pentru ca domnul Lautaru nu are acest drept. Nu este proprietar”, a conchis IPS Laurentiu Streza.
Insa pina la tribunal, cele doua parti au convenit sa se aseze la aceeasi masa, impreuna cu juristii lor, si sa incerce o rezolvare pe cale amiabila.
Primaria asteapta decizia
Desi biserica sustine ca nu intentioneaza sa-i scoata pe elevi si profesori afara din clase, directorul grupului scolar spune ca imobilul si terenul, in total peste 40.000 de metri patrati, ar trebui sa ramina in administrarea Serviciului Public de Administrare a Unitatilor de Invatamint Preuniversitar de Stat, din cadrul Primariei.
Municipalitatea nu are insa dreptul de a interveni in cazul retrocedarilor, chiar daca imobilul si terenul sint administrate, in prezent, de serviciul public din Primarie. „Primaria ramine proprietar pina in momentul in care comisia de specialitate decide retrocedarea.
Noi nu putem facilita accesul domnului Lautaru la dosarul de retrocedare, intrucit nu este de competenta noastra”, explica Mirela Gligore, din cadrul Biroului de Relatii Publice al Primariei.