Sari direct la conținut

​Revista presei de weekend: Acord SUA-Rusia privind arsenalul chimic sirian. Kiribati ar putea deveni primul stat plutitor. Un primar israelian si-a incept campania electorala autointitulandu-se gunoi rasist. Premierul australian nu se poate muta in locuinta oficiala din cauza unei infestari cu oposumi

HotNews.ro
Revista presei internationale, Foto: Colaj HotNews.ro
Revista presei internationale, Foto: Colaj HotNews.ro

​Siria a ramas centru al atentiei internationale in acest sfarsit de saptamana, cand sefii diplomatici ai SUA si Rusia au reusit sa ajunga la un acord privind punerea sub control international a arsenalului chimic al Siriei. Regimul de la Damasc are la dispozitie o saptamana pentru a prezenta lista cu armele chimice pe care le detine, arsenalul urmand sa fie distrus pana la mijlocul lui 2014. In cazul in care regimul lui Bashar al Assad nu se tine de cuvant, Casa Alba are in continuare in vedere o posibila solutie militare, a avertizat Obama. In alta ordine de idei, statul american Colorado, unde a fost decretata stare de urgenta, continua sa fie afectat de inundatii, ultimul bilant vorbind de 5 morti si peste 500 de persoane date disparute. Din spatiul asiatic vine informatia potrivit careia Japonia a initiat duminica procedurile pentru inchiderea ultimului reactor nuclear functional de pe teritoriul sau, fara a indica vreo intentie de a-l reporni. Din Israel aflam ca un edil local si-a inceput campania pentru obtinerea unui nou mandat descriindu-se pe afisele electorale drept „gunoi rasist”, semn ca se anunta o campanie cu puternice implicatii etnice.

  • Vezi mai jos principalele evenimente internationale din acest sfarsit de saptamana

SUA si Rusia au ajuns la un acord privind arsenalul chimic sirian

Statele Unite si Rusia au ajuns sambata la un acord asupra planului de plasare sub control international a arsenalului chimic sirian, transmite AFP. Regimul de la Damasc are la dispozitie o saptamana pentru a prezenta lista cu armele chimice pe care le detine, arsenalul urmand sa fie distrus pana la mijlocul lui 2014, a anuntat secretarul de Stat american, John Kery, intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov. Kerry a avertizat Damascul ca, in cazul in care nu respecta angajamentul, va suferi consecintele, in baza Capitolului 7 al Cartei ONU, sectiune ce acopera sanctiuni si actiuni militare. La randul sau, presedintele Barack Obama a subliniat ca pastreaza optiunea unui atac militar in cazul in carea armele chimice nu sunt indepartate din tara din Orientul Mijlociu.

Pe de alta parte, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a afirmat ca in incheierea acordului „nu s-a spus nimic despre utilizarea fortei si sanctiuni automate” iar influentul parlamentar rus Aleksei Puskov, seful Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat, a declarat ca acordul lasa multe intrebari fara raspuns astfel incat Rusia si SUA ar putea interpreta diferit intelegerea privind distrugerea armelor chimice din Siria.

Acordul de la Geneva a fost salutat de numeroase capitale europene si a primit duminica sprijinul important al Chinei, seful diplomatiei de la Beijing, Wang Yi, afirmand ca intelegerea Rusia-SUA permite deschiderea unor perspective pentru rezolvarea problemelor din Siria prin mijloace pasnice. Regimul lui Bashar al Assad a salutat de asemenea acordul, descriindu-l ca solutie pentru evitarea unui conflict armat in regiune.

Cu un an inainte de referendumul pentru independenta, Cameron ii avertizeaza pe scotieni impotriva unui „salt in necunoscut”

Desi referendumul privind independenta Scotiei va avea loc de abia peste un an (18 septembrie 2014), premierul britanic David Cameron a avertizat, duminica, impotriva unui „salt in necunoscut” in cazul unui rezultat pozitiv, transmite AFP. „Intr-un an, persoanele care locuiesc in Scotia vor face o alegere care le-ar putea schimba tara in mod radical si pentru totdeauna. (…) 18 septembrie 2014 este data la care Scotia se va intalni cu destinul sau. A venit timpul pentru a decide: cel mai bine pentru Scotia si cel mai bine pentru Marea Britanie sau un salt in necunoscut?”, a declarat premierul britanic intr-un comunicat de presa.

La 18 septembrie 2014, scotienii vor fi chemati sa se pronunte in favoarea sau impotriva independentei Scotiei, care s-a alipit coroanei britanice in 1707.

Ministrii de Externe britanic si iranian se vor intalni in septembrie, la New York

Ministrul britanic de externe, William Hague, si omologul sau iranian, Mohammad Javad Zarif, se vor intalni in septembrie, la New York, ca urmare a unei cereri venite din partea Marii Britanii dupa alegerea unui nou presedinte la Teheran, Hassan Rohani, informeaza Radio Free Europe. Relatiile diplomatice directe dintre cele doua tari sunt rupte de la sfarsitul anului 2011.

Marea Britanie si-a evacuat diplomatii si si-a inchis ambasada la Teheran in urma atacului de la sfarsitul lui noiembrie 2011 cand mai multe sute de islamisti radicali au atacat reprezentanta sa diplomatica, dupa anuntarea noilor sanctiuni ale Londrei impotriva Iranului din cauza programului sau nuclear. Autoritatile de la Londra au afirmat atunci ca atacul pare sa fi fost sponsorizat de stat.

Spania interzice un vot pentru independenta Cataloniei

Premierul Spaniol Mariano Rjoy a respins sambata o cerere inaintata de liderul catalan Artur Mas pentru organizarea unui referendum care ar permite regiunii nord-estice sa decida daca vrea sa se rupa de restul tarii, transmite AP, potrivit New York Times. Intr-un raspuns scris adresat liderului regiunii influente din punct de vedere economic, Rajoy a declarat ca „legaturile care ne tin impreuna nu pot fi desfacute fara un cost enorm”, propunand sa se intalneasca cu Mas pentru a discuta despre problemele Cataloniei. Raspunsul lui Rahoy respinge oficial cererea inaintata inca din luna iulie. Potrivit Constitutiei Spaniei, guvernul central este singura institutie care poate convoca un referendum.

Bavarezii voteaza duminica in alegerile legislative nationale

Locuitorii din regiunea germana Bavaria sunt asteptati duminica la urne pentru a vota in alegerile legislative nationale, cu o saptamana inaintea votului la nivel national, transmite BBC. Sectiile de vot s-au deschis la ora locala 8:00 (9:00 ora Romaniei), iar rezultatele preliminare sunt asteptate cu putin timp dupa ora 18:00 (19:00 ora Romaniei). Uniunea Crestin-Democrata (CDU), partidul conservator al cancelarului Angela Merkel, este considerata favorita cursei electorale.

SUA: Cel putin cinci morti si peste 500 de disparuti in urma inundatiilor din Colorado

Cel putin cinci persoane au murit, iar alte peste 500 de persoane sunt date disparute in urma inundatiilor produse in statul american Colorado (vestul SUA), anunta autoritatile americane citate de AFP. Echipele de salvare, trimise in numar mare la fata locului, incearca sa ii gseasca pe disparuti, insa eforturile lor sunt ingreunate de precipitatiile abundente care continua sa afecteze zona. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a decretat starea de urgenta in statul Colorado, situatie care permite trimiterea de ajutoare federale.

Peste 200 de persoane sunt date disparute in comitatul Boulder, iar 350 in comitatul Larimer. Meteorologii au avertizat ca ploile torentiale care au provocat inundatiile vor continua in urmatoarele zile.

„Super-hacker” argentinian, arestat ca urmare a unei inselatorii online

Politia argentiniana a arestat un tanar de 19 ani, suspectandu-l ca este liderul unei retele specializate in frauda si tranzactii financiare complexe care a reusit sa sparga sistemele de securitate a mai multor site-uri, transmite The Telegraph. Potrivit expertilor, hackerul a furat circa 50.000 de dolari, pe luna, din alte conturi, transferand banii in contul sau. Tanarul a fost retinut in urma unei actiuni a politiei, intitulate „Operatiunea Zombie”, initiata de autoritati in 2012.

Mexicul, lovit de doua furtuni puternice, pe coasta estica si pe cea vestica

Mexicul este lovit de doua furtuni puternice, una afectand coasta estica in timp ce cealalta se resimte pe coasta vestica, transmite BBC. Peste 5.000 de persoane au fost evacuate din zona Golfului Mexic inainte ca vantul cu o intensitate de 120 km/ora al Uraganului Ingrid sa loveasca. Coasta Pacifica a fost lovita de furtuna tropicala Manuel, aducand cantitati majore de precipitatii – in doar 3 zile a plouat dublu cat intr-o luna.

Un primar israelian si-a incept campania electorala autointitulandu-se „gunoi rasist”

Shimon Gafsou, primarul din Nazareth Illit (Nazaretul de Sus sau Nazaretul Nou), a inceput campania pentru alegerile locale cu afise in care se descrie drept un „gunoi rasist”, transmite The Telegraph. Politia locala a crezut initial ca posterele electorale sunt realizate de adversarii politici ai edilului, in incercarea de a-l discredita, insa cand l-au contactat pentru a-l anunta, primarul a explicat ca acestea ii apartin.

Afisele prezinta citate reale cu care politicianul a fost atacat de criticii sai si au fost afisate in puncte cheie din oras. Acestea anunta o campanie cu puternice implicatii etnice, un exemplu fiind si faptul ca, dupa ce a ordonat indepartarea afiselor, ca rezultat al semnalului de alarma dat de politie, edilul a facut aletele, unul dintre ele afirmand ca orasul Nazareth Illit va fi intotdeauna al evreilor.

Cel mai batran barbat din lume a murit la varsta de 112 ani

Salustiano Sanchez-Blazquez, care a intrat in Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cel mai batran barbat din lume, a incetat din viata la varsta de 112 ani, transmite The Telegraph. Fost muzician si miner, s-a nascut pe data de 8 iunie 1901, in satul El Tejado de Bejar, Spania. S-a mutat in Cuba la varsta de 17 ani, iar apoi in SUA, in 1920, unde a muncit in minele din statul Kentuchy. S-a mutat ulterior la New York, unde a si decedat. Salustiano Sanchez-Blazquez a avut 2 copii, 7 nepoti, 15 stranepoti si 5 stra-stranepoti. Sotia sa, Pearl, a decedat in 1988.

Cea mai batrana femeie din lume este Misao Okawa, in varsta de 115 ani, din Japonia.

Japonia a inceput procedurile pentru oprirea ultimului reactor nuclear functional de pe teritoriul sau

Japonia a initiat procedurile pentru inchiderea ultimului reactor nuclear functional de pe teritoriul sau, fara a indica vreo intentie de a-l reporni, transmite BBC. Reactorul numarul 4 al centralei de la Ohi (vestul Japoniei) este singurul functional din tara. Acesta va inceta sa genereze energie luni.

Potrivit specialistilor, Japonia va ramane in totalitate fara energie nucleara, cel putin pana in luna decembrie, fiind cea mai lunga oprire a reactoarelor din anii 1960 pana acum. Toate centralele nucleare japoneze au fost oprite treptat in urma accidentului de la Fukushima, provocat de cutremurul urmat de tsunami din 11 martie 2011.

Japonia a lansat cu succes racheta purtatoare Epsilon, dupa mai multe tentative esuate

Japonia a lansat cu succes sambata racheta Epsilon, singura racheta nipona care a reusit sa ajunga in spatiu in ultimii 12 ani, indicand ca mai exista o speranta pentru ca tara asiatica sa intre in industria lansarilor de sateliti, transmite Reuters. Racheta a fost lansata sambata, la ora locala 14:00 (ora 5:00 GMT / 8:00 ora Romaniei) de la baza Uchinoura, situata intre muntii impaduriti ai prefecturii Kagoshima (sudul arhipelagului), urmand sa plaseze pe orbita un satelit-telescop pentru observarea sistemului solar, transmite Agentia pentru Exploatare Spatiala a Japoniei (Jaxa). Racheta formata din 3 segmente atinge aproape jumatate din dimensiunea rachetei japoneze H2A si a fost prezentata drept o alternativa noua, cu costuri scazute.

O solutie pentru salvarea insulelor Kiribati, aflate in pericol de scufundare

In ultimul deceniu, Anote Tong, presedintele Kiribati, i-a averizat pe cei circa 100.000 de locuitori ai micului stat insular din Oceania (Pacificul Central) ca nu vor mai putea sa traiasca prea mult timp pe cei 32 de atoli, din cauza nivelului in crestere al oceanului. Insa presedintele are acum in vedere o posibila solutie, care ar duce la crearea primei natiuni plutitoare din lume, scrie The Telegraph.

Shimizu Corp, o companie de constructii cu sediul in Tokyo, lucreaza la planurile pentru crearea unui oras asezat pe niste structuri asemanatoare unor frunze de nuferi care ar urma sa pluteasca pe suprafata Pacificului. Fiecare insula s-ar afla la o distanta de circa 3 kilometri una de alta, cu un turn central, de circa 800 de metri inaltime, care ar forma „un oras in cer”. Turnul ar putea sa gazduiasca circa 30.000 de persoane, avand, totdata, spatii pentru birouri, servicii si magazine.

Premierul australian Tony Abbott si-a amanat mutarea in locuinta oficiala din cauza unei „infestari” cu oposumi

Noul sef al guvernului australian, Tony Abbott, a amanat mutarea in locuinta oficiala a prim-ministrului – o vila in stil colonial, cu 40 de camere, din Canberra – in asteptarea evacuarii mai multor oposumi care si-au facut adaposturi in cladire, transmite The Telegraph. Pana la rezolvarea problemei, premierul va locui la Academia Nationala de Politie din Australia, alaturi de recruti, intr-un apartament micut, cu bucatarie, inchiriat cu echivalentul australian al 83 de euro pe noapte. Abbott ar fi refuzat o oferta de a sta intr-o locuinta de lux, cu un tarif estimat la peste 2.000 de euro pe noapte.

Kenya: O importanta sursa de apa a fost descoperita in nordul tarii. Acviferele ar putea aproviziona tara timp de 70 de ani

Guvernul kenyan a anuntat saptamana aceasta ca o importanta sursa de apa a fost descoperita in regiunea arida Turkana, din nordul tarii, transmite BBC. Cele doua acvifere depistate ar putea aproviziona cu apa tara africana timp de 70 de ani, sustin autoritatile. Anul trecut, cercetatorii au dat publicitatii o harta care indica existenta unor vaste rezervoare de apa, impanzite sub suprafata continentului african. Un alt rezervor de apa se gaseste in Namibia, cea mai secetoasa tara din Africa subsahariana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro