Revista presei locale din Romania, 04.10.2007
Esential
Austria – Senatorul Antonie Iorgovan a decedat intr-un spital din Viena Senatorul PSD Antonie Iorgovan, cunoscut si ca “parinte al Constitutiei”, a murit, joi dimineata intr-o clinica din Viena, unde a fost transferat la sfarsitul saptamanii trecute dupa ce starea sanatatii sale s-a agravat din nou.
Parlamentarul suferea de cancer, iar in ultima perioada boala sa a evoluat si organismul sau nu a mai rezistat.
Antonie Iorgovan, in varsta de 59 de ani, urma sa fie supus unei noi interventii chirugicale la Viena, astfel incat a fost transportat cu o cursa speciala in Austria, chiar daca medicii romani nu au recomandat acest lucru.
El a mai fost internat in clinica vieneza in 5 septembrie si a revenit la Sectia oncologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, pentru ca la sfarsitul saptamanii trecute sa fie dus din nou in Viena.
Italia – Nou incident la metroul din Roma O romanca a fost impinsa sub rotile metroului in statia Anagnina din Roma si, desi primele ipoteze ale politiei s-au concentrat asupra familiei acesteia, o italianca a marturisit politiei italiene ca ea a impins-o pe romanca sub tren pentru ca „a auzit voci“.
Ionela Iulia Pantelimon (40 de ani), care muncea ca ingrijitoare in capitala Italiei, a ajuns in spital pe 10 septembrie, in coma profunda, fiind internata la Sectia reanimare a Spitalului San Giovanni din Roma, sansele de supravietuire fiind minime.
In acea zi, romanca a fost impinsa de o mina nevazuta sub trenul care tocmai oprea in statia Anagnina. De atunci, aceasta se zbate intre viata si moarte pe un pat de spital, sub ochii disperati ai sotului ei, Dumitru Pantelimon, muncitor in constructii.
Bucuresti – Motiune respinsa Parlamentul a respins, in sedinta de ieri, motiunea de cenzura initiata de PSD, deci, actualul Guvern ramane in functie.
Deputatul PNL, Dan Radu Rusanu a anuntat ca demersul opozitiei de schimbare a executivului a fost respins intrucat documentul a intrunit doar 220 de voturi „pentru” din cele 232 cat era necesar ca motiunea sa treaca.
Vrancea – „Politie politica” la motiune Parlamentarii vrinceni sustin ca au votat la motiune cum le-au dictat partidele u deputatii PD si PLD sustin ca motiunea a cazut din cauza „tradatorilor” din PSD,
dusmanii presedintelui Mircea Geoana u pesedistii spun ca liberalii vor guverna de acum cu „fringhia de git”, liberalii ca vor negocia legile in Parlament, iar PD si PLD ca vor face opozitie in adevaratul sens al cuvintului.
Parlamentarii vrinceni spun ca nu au iesit din disciplina de partid la votul motiunii de cenzura, care a picat ieri. Doar 12 voturi au mai lipsit pentru ca Guvernul sa cada. Deputatul PSD George Baesu a sustinut ca a votat in favoarea motiunii, insa s-a declarat nemultumit de faptul ca parlamentarii partidului sau au fost monitorizati pentru ca nu cumva sa voteze impotriva.
Pesedistii spun ca voturile impotriva motiunii au venit si de la PD si PLD. In timp ce Mircea Geoana a solicitat sanctionarea pesedistilor care au votat impotriva partidului, Miron Mitrea a spus ca nu trebuie sa fie cineva tras la raspundere. Democratii si liberal – democratii sustin ca motiunea a cazut din cauza neintelegerilor din PSD.
Liberalul Nini Sapunaru a afirmat ca rezultatul este dovada faptului ca PNL nu a cedat santajului pesedistilor si ca PD a negociat formarea unui guvern cu PSD. In continuare, PSD promite ca va face „opozitie totala” Guvernului, in timp ce liberalii spun ca vor negocia proiectele de legi pentru a trece de Parlament.
Salaj – Locatarii din blocul explodat au primit… facturile la gaze Demolarea jumatatii explodate a blocului E 24 din Zalau a continuat ieri, in ritmul deja cunoscut. De dimineata, o parte din locatari venisera la locul incidentului pentru a privi ce mai ramane din viata lor din ultimii 20 de ani.
Au asteptat pana a sosit si utilajul-demolator: o foarfeca uriasa care prinde, rupe si macina betoanele. Noua demolare a inceput din lateral, iar pana la ora 16.30, utilajul reusise sa foarfece sase apartamente din 19. Etajul I si parterul se mai pastreaza in aceeasi stare, pentru a fi examinate de expertii judiciari.
In timp ce le erau taiate casele, sinistratii s-au plans de cinismul celor de la E.ON. Tocmai primisera, prin posta, facturile de gaz pe luna august!
Oamenii au avut, insa, noroc – Electrica si Compania de Apa i-au iertat de facturi. Compania E.ON e, insa, marinimoasa. I-a anuntat pe sinistrati ca le va returna banii.
Bucuresti – Patriarhul va avea un salariu egal cu cel al premierului PF Daniel ar putea primi o indemnizatie lunara de 7.997 de lei de la stat, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), care modifica Legea nr.142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului.
Printre prevederile care apar in proiectul de act normativ, MCC vizeaza si salarizarea personalului din conducerea cultelor religioase asimilat celui incadrat in functii de demnitate publica, care beneficiaza de indemnizatii lunare de la stat.
Astfel, Patriarhul BOR ar putea beneficia de o indemnizatie de 7.997 de lei, cei noua Arhiepiscopi Majori, Mitropoliti ai BOR si ai Bisericii Romano-Catolice – cite 7.366 de lei, cei 16 Arhiepiscopi,
sefi de cult (Mitropolit, Episcop, Muftiu, sef rabin, Presedinte uniune, Presedinte) – cite 6.932 de lei, cei 34 de Episcopi, Episcopi-vicari patriarhali – cite 6.343 de lei, si cei 25 de Episcopi-vicari, Episcopi coajutor, Episcop auxiliar, Arhiereu-vicar – 6.068 de lei.
Potrivit secretarului de stat pentru Culte din cadrul MCC, Gigel Sorinel Stirbu, functia de Patriarh al BOR este echivalenta cu cea de premier. Jurnalul de Est
Iasi – Razboiul academic intra in sfera penalului Rectorul interimar al Universitatii „Petre Andrei” din Iasi, prof. univ. dr. Doru Tompea, a atras atentia ca Niculae Niculescu, rectorul autointitulat al UPA Iasi, are in intentie falsificarea cartilor de munca ale cadrelor didactice de la aceasta organizatie.
Aceasta survine pe fondul ordinului ministerial in care UPA din Iasi este universitatea cu drepturi depline si legale de a sustine cursuri.
„Niculae Niculescu incearca sa provoace falsificarea cartilor de munca ale profesorilor de la UPA Iasi, adaugand cu pixul intre UPA si Iasi particula «din», ceea ce face ca sa insele acele cadre de la UPA Iasi”, a precizat prof. univ. dr. Cristian Bocancea, decanul Facultatii de stiinte Politice din cadrul UPA din Iasi.
„In incercarea de a simula respectarea legii de infiintare a UPA din Iasi, Niculae Niculescu pune la cale falsificarea cartilor de munca ale angajatilor sai de la ONG-ul UPA Iasi.
Refuzand sa accepte distinctia dintre cele doua institutii, conducerea de la UPA Iasi incearca sa modifice actele angajatilor, solicitandu-le de la Inspectoratul Teritorial de Munca si pe cele ale salariatilor care au contracte legal incheiate cu UPA din Iasi.
Evident, ITM a refuzat remiterea cartilor de munca”, a declarat prof. univ. dr. Doru Tompea.
Romania libera editia de Moldova
Calarasi – Trei cazuri noi de meningita la Calarasi In ultima perioada, la nivelul judetului Calarasi au fost inregistrate inca trei cazuri de meningita.
De la inceputul perioadei de monitorizare a cazurilor de meningita si pana in momentul de fata, in judetul nostru s-au inregistrat un numar total de 63 de cazuri, ne-a declarat directorul adjunct al Autoritatii de sanatate publica (ASP) din Calarasi, dr. Camelia Truica.
Pana in momentul de fata, in Calarasi nu s-a inregistrat niciun caz de meningita cu virusul West Nile. Pentru a evita aparitia unor noi cazuri de meningita, cadrele medicale recomanda respectarea masurilor ce se impun.
Astfel se recomanda spalatul frecvent al mainilor, mai ales inainte de masa si dupa utilizarea grupului sanitar; consumul de apa potabila numai din surse sigure sau, eventual, fierberea apei; spalarea corespunzatoare a fructelor si legumelor; colectarea corespunzatoare si evacuarea zilnica a gunoiului menajer si prezentarea la medic pentru simptome ca febra, cefalee, varsaturi si diaree.
De asemenea, pentru evitarea aparitiei cazurilor de meningita cu virusul West Nile, reprezentantii ASP Calarasi recomanda populatiei sa ia toate masurile necesare pentru a impiedica dezvoltarea habitatelor de tantari.
Economie
Eveniment
Bistrita Nasaud – 5.800 de tone de pacura, abandonate la Bistrita Problema uriasei cantitati de combustibil e pasata intre autoritatile locale si Rezervele Statului.
Odata cu renuntarea la termoficarea centralizata, in aprilie, Primaria Bistrita a ramas pe cap cu 5.800 de tone de pacura, primita de-a lungul mai multor ani din rezerva de stat. Pacura se afla in cisterne in curtea Uzinei Termice si autoritatile locale nu stiu ce sa faca cu ea.
Solutia gasita de Administratia Nationala a Rezervelor Statului (ANRS) a fost ca serviciul de termoficare sa gaseasca pe cont propriu o centrala termica la care sa transfere pacura.
Serviciul de termoficare al municipalitatii, structura infiintata pe scheletul fostului Proditerm (pentru a conserva activele societatii si a supraveghea centralele termice ale institutiilor aflate in subordinea primariei), a lansat un SOS catre Consiliul Local Bistrita.
Directorul serviciului, Doru Dobos, le cere consilierilor sa-l sprijine pentru a transfera pacura la alta centrala termica din tara si avertizeaza ca in sezonul rece aceasta nu mai poate fi pastrata in siguranta, „putand sa apara probleme ecologice”.
Sibiu – Mina de aur a transportului: caile ferate Un grup de lucru constituit in cadrul Clubului Economic German (DWS) a pus bazele unui proiect care sa relanseze transportul public din si in jurul Sibiului – cel pe caile ferate.
In Sibiu si in localitatile apropiate exista o retea bine distribuita de cai ferate. Majoritatea nu sunt folosite decat de transportul de marfa, unele fiind in continuare inchise, dupa cum este cea spre Cisnadie.
Grupul de lucru din cadrul DWS focusat pe transportul public a elaborat o schita de proiect, care porneste de la ideea faptului ca un astfel de sistem nu necesita costuri foarte mari datorita infrastructurii existente.
„In momentul de fata, lipsa centurii ocolitoare a ingreunat traficul din Sibiu, inclusiv transportul in comun. Necesarul de forta de munca este luat din ce in ce mai mult din localitatile invecinate ale Sibiului, localitati inspre care migreaza oamenii din Sibiu, pentru a locui acolo deoarece este mai ieftin.
Tocmai de aceea este nevoie de mijloace de transport alternative, iar transportul pe distante scurte pe caile ferate existente este o astfel de solutie”, declara Jens Kielhorn, purtator de cuvant al grupului de lucru amintit.
Vrancea – Fata de 2004, pret triplu pentru un hectar de padure Specialistii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare (ITRSV) au verificat in ultima perioada modul in care Romsilva administreaza, prin intermediul ocoalelor silvice, suprafetele de padure cumparate de la persoanele fizice in ultimii ani.
Romsilva a detinut fonduri pentru cumpararea de suprafete forestiere de la proprietari persoane fizice, aceasta si in scopul extinderii suprafetelor impadurite. In perioada 2003 – 2004, Directia Silvica Focsani a cumparat de la persoane fizice o suprafata totala de 192 hectare, cu o valoare de 850.000 lei, ceea ce inseamna ca s-a oferit, in medie, 4.400 lei pe hectarul de padure.
In ultimii trei ani pretul unui hectar de padure a crescut de aproximativ trei ori, ajungind in acest an si la 12.000 lei, in functie de virsta, componenta si desimea fondului forestier. Teritoriile achizitionate de Romsilva se afla in prezent in administrarea ocoalelor silvice, care sint obligate sa asigure paza lor.
„Am verificat daca se respecta regimul silvic si paza pe aceste suprafete forestiere administrate de Romsilva, prin ocoalele silvice. Cu citeva mici exceptii, nu am descoperit probleme”, ne-a spus Toma Cristea, inspector silvic in cadrul ITRSV Vrancea.
Constanta – Investitii masive in plaje si faleze Directia apelor Dobrogea Litoral pregateste patru lucrari de consolidare a falezelor din Constanta, Eforie, Tuzla si Costinesti. In scurt timp se vor incheia contractele de executare a lucrarilor, acestea incepand pana la sfarsitul anului.
Au fost facute o serie de propuneri de consolidare a falezei, care daca vor da rezultatele scontate, vor fi extinse si pe restul litoralului. Cele mai complexe lucrari vor fi facute in Costinesti, statiune care a avut de suferit in urma inundatiilor din 2005.
Termenele de finalizare a lucrarilor difera, de la un an si jumatate pentru consolidarea falezei din Constanta, pana la trei ani si jumatate la cea din Tuzla. Sumele de bani necesare vor fi alocate de la Fondul National de Dezvoltare, aproape 50 de milioane de euro fiind rezervati acestei actiuni.
Romania libera editia de Dobrogea
Timis – Vestul „pedepsit” pentru ca e bogat Regiunea Vest primeste cei mai putini bani europeni, dupa Regiunea Bucuresti-Ilfov, pe motiv ca este o zona dezvoltata.
Doar 10, 34 la suta din banii europeni, alocati Romaniei in perioada 2007-2013, revin celor patru judete din vest pentru dezvoltare. Pentru a incepe proiectele de infrastructura, administratiile judetene sunt nevoie sa gaseasca si alte surse de finantare.
Vestul poate cheltui pentru dezvoltare, in perioada 2007-2013, aproape jumatate de miliard de euro, bani care pot fi accesati prin proiecte care vizeaza sase domenii.
Unul dintre cele mai importante este cel al dezvoltarii infrastructurii, care este finantat cu 205 din suma totala de 458 de milioane de euro. Judetele Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara au hotarat sa imparta banii pentru drumuri in mod egal, astfel incat fiecare sa inceapa lucrul pe drumurile cele mai importante.
Administratiile judetene au la dispozitie pentru reabilitarea drumurilor judetene in urmatorii sase ani doar circa 22 de milioane de euro, in conditiile in care proiectele pregatite pentru accesarea acestor fonduri valoreaza chiar si de trei ori mai mult.
Cluj – Milionarii care se bat pentru hotelul Victoria Patru companii potente romanesti si straine au intrat deja in cursa pentru achizitionarea hotelului Victoria de la RA-APPS.
Ofertele pentru hotelul Victoria vor fi deschise in 11 octombrie. Unul dintre ofertantii constanti (a participat si la precedenta procedura organizata de RA-APPS) ramane societatea Roses Residential Park, despre care se presupune ca ar apartine omului de afaceri Ion Tiriac.
si proprietarul Atlassib, Ilie Carabulea, a confirmat ca vrea sa preia acest hotel. Un alt concurent important este Cimolai – VIR Company, care a investit si in hotelul Novotel din Bucuresti.
Vrancea – Tirguri ilegale unde se vinde material lemnos Primariile sint obligate sa isi autorizeze tirgurile in care se comercializeaza material lemnos si sa nu permita accesul in incinta acestora a comerciantilor care nu au autorizatii de vinzare.
Conform Ordinului 545/2004 privind aprobarea regulamentului de organizare a tirgurilor si a Ordonantei 427/2004 privind obligativitatea autorizarii, primariile trebuie sa se asigure ca tirgurile, pietele si oboarele organizate in subordinea lor sint autorizate sau reautorizate.
De cele mai multe ori se permite accesul in aceste tirguri a unor comercianti care valorifica masa lemnoasa fara autorizatie. Institutia abilitata sa elibereze autorizatii in acest sens este Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare (ITRSV).
Valabilitatea autorizatiei este de doi ani de la data emiterii, dupa care aceasta trebuie reinnoita. Primariile care nu detin aceasta autorizatie risca o contraventie minima de 5.000 lei.
Braila – Primul spital brailean cu sistem de supraveghere Peste doua saptamani, lucarile de reabilitare a primului modul de la Spitalul de Psihiatrie din Braila, se vor finaliza.
S-a intarit structura de rezistenta a vechii cladiri, s-au recompartimentat saloanele pentru bolnavii psihic, s-au infiintat trei saloane de protocol, au fost puse termopane, pardoseala s-a mochetat, s-a schimbat instalatia sanitara si termica si s-a varuit si vopsit.
Acum, totul este nou. “Am mai avut unele probleme cu instalatia electrica, dar astazi (n.r.- ieri) sau cel tarziu maine dimineata ne va bransa la curent. In cateva zile, se va rezolva si problema telefoanelor fixe si cu telefoanele fixe din cabinete, se va rezolva, iar dupa aceea, vom muta pacientii aici.
Am participat la o licitatie la nivel national, pentru achizitionarea unui aparat de radiologie cu doua posturi pentru spital. De asemenea, voi face demersuri pentru un miliard de lei vechi, pentru un laborator de analize dotat cu aparatura si reactivi de ultima ora”,
ne-a declarat Florentin Craciun, directorul Spitalului de Psihiatrie “Sf. Pantelimon” Braila.
Finante/Banci
Cluj – OTP Bank in locul cafenelei Croco Cunoscuta cafenea si cofetarie Croco, unul din cele mai vechi localuri de acest tip din Cluj, isi va schimba incepand cu data de 15 octombrie destinatia in sediu de banca.
Spatiul va fi inchiriat bancii maghiare OTP Bank, contra sumei de 15.000 de euro lunar, sustin sursele ZIUA de Cluj. Ziua deCluj
Constanta – Constantenii care lucreaza la stat isi vor primi salariile numai pe card Plata drepturilor salariale pentru personalul institutiilor publice cu sediile in mediul urban se va face prin intermediul cardurilor bancare incepand de anul viitor.
„Trecerea catre sistemul de plata a drepturilor salariale pe card vizeaza eliminarea cheltuielilor bugetare aferente asigurarii unei cantitati impresionante de numerar destinate achitarii drepturilor salariale pentru aceste categorii de personal.
In plus, se stie ca pentru a efectua plata salariilor, angajatorii, in cazul nostru institutiile publice, au obligatia sa se programeze la trezoreriile teritoriale pentru a putea ridica in numerar sumele respective cu cateva zile inainte de a face plata acestora”, a declarat Laurentiu Mateizer, trezorier-sef in cadrul Activitatii de Contabilitate Publica si Trezorerie Constanta.
Potrivit acestuia, trecerea catre sistemul de plata a drepturilor salariale pe card este determinata, totodata, de necesitatea modernizarii economiei romanesti, prin trecerea catre sisteme moderne de plata a drepturilor salariale.
La ora actuala, institutiile de credit dispun de o infrastructura a bancomatelor si serviciilor aferente platilor la comercianti prin intermediul cardurilor suficient de dezvoltata la nivelul municipiilor si oraselor.
Romania libera editia de Dobrogea
Companii
Cluj – Napolact, acuzata ca toaca banii europeni Producatorul de lactate ar putea fi obligat sa returneze o parte din fondurile Phare primite pentru pregatirea personalului.
Directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don, acuza societatea Napolact ca face disponibilizari, in conditiile in care beneficiaza de fonduri publice europene pentru dezvoltarea resurselor umane.
Unitatea de Intermediere a programului Phare a subliniat ca societatea ar putea fi obligata sa restituie o parte din grant. Ziua de Cluj
Cluj – Ancheta proprie in cazul Alitalia Cazul furtului din bagaje dupa un zbor cu o cursa a companiei Alitalia, reclamat de o studenta din Cluj, Maria Ariesan, este departe de a fi lamurit de autoritati.
Tanara a pornit o investigatie pe cont propriu si in cateva zile a reusit sa afle mai multe decat au aflat politistii sau oficialii Aeroportului International din Cluj-Napoca, timp de aproape o saptamana.
Maria Ariesan a reusit sa reconstituie traseul bagajului si numele functionarilor companiilor aeriene care au semnat pentru el. Tanara s-a intors in Romania, cu o cursa Alitalia, pe traseul New York – Milano – Cluj-Napoca, in data de 16 septembrie.
Maria Ariesan a intrat in posesia valizei abia in data de 24 septembrie, golita de o parte din lucruri, in valoare de 2.000 de dolari. In saptamana respectiva, Maria Ariesan a sunat de mai multe ori la biroul de bagaje pierdute pentru a intreba daca a sosit valiza si de fiecare data a primit acelasi raspuns: „Inca nu”.
Sibiu – Lufthansa a urcat la cota 12 Compania germana Lufthansa si-a dublat in ultimii trei ani numarul de zboruri saptamanale operate. Astfel, Lufthansa a ajuns la o cota de piata in Romania de 12%, potrivit propriilor estimari.
Prezenta din ce in ce mai vasta a companiei pe piata romaneasca se datoreaza si cresterii economiei, precum si schimburilor comerciale intre Germania si Romania aflate pe un trend ascendent.
Astfel, daca la inceputul anului 2005 Lufthansa opera 35 zboruri saptamanale din Romania catre doua destinatii importante din Germania, Munchen si Frankfurt,
in 2006 a ajuns la 53 zboruri saptamanale, incluzand si rute noi, Timisoara – Munchen si Bucuresti – Dusseldorf, in timp ce in acest an a trecut de 71 de zboruri saptamanale, prin deschiderea inclusiv a rutei Sibiu – Munchen.
Compania aeriana estimeaza ca va transporta in acest an 500.000 de pasageri pe cursele in si dinspre Romania.
Iasi – Fortus se afla in linie dreapta cu normele de mediu Cu toate ca era „cap de afis“ pe „lista neagra“ a Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi, SC Fortus SA a reusit sa se alinieze la normele de mediu impuse de UE. Investitiile pe care le mai are de facut societatea ieseana sint minore.
Termenul de 31 octombrie a pus pe jar pina acum firmele iesene. Nici un agent economic nu a ramas codas la capitolul mediu, iar APM nu va pune lacat pe nici o societate.
Societatile care trebuie sa se puna la punct cu normele de mediu, conform cerintelor Uniunii Europene, au zilele numarate. 31 octombrie este termenul-limita pentru alinierea la normele europene privind protectia mediului.
Pentru ca risca sa fie inchisa pe 31 octombrie, in urma unui control intreprins de Garda de Mediu Iasi, societatea Fortus a ajuns aproape la zi cu investitiile privind protectia mediului. Jurnalul de Est
Sibiu – Danezii debarca 21 mil. euro la Cisnadie Compania daneza FirstFarms, cu activitati in domeniul agricol si al cresterii animalelor, a achizitionat 800 de hectare de teren agricol in Sibiu, prin cumpararea societatii comerciale Cistapibe, din Cisnadie. Pretul achizitiei este posibil sa depaseasca 21 mil. euro.
Astfel, suprafata totala detinuta de firma din Danemarca in Romania a ajuns la circa 3.000 de hectare. Din acest total, 1.489 de hectare sunt amplasate la circa 50 km de Bucuresti si 1.497 se gasesc in zona de vest a Romaniei.
Acordul de achizitie a firmei din Cisnadie include si mai multe cladiri, printre care un centru de depozitare a cerealelor cu o capacitate de 2.500 de tone si echipamente.
Timisoara – Dascalu pluseaza cu 45 mil. euro in mall-ul de la Timisoara Grupul de companii Iulius, detinut de Iulian Dascalu, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din sectorul real estate din Romania, va dubla investitia de la Timisoara, unde Iulius Mall inregistreaza in prezent aproape 850.000 de vizitatori pe luna.
Astfel, Iulius Group va investi inca 45 mil. euro in extinderea Iulius Mall Timisoara, dublu fata de estimarile initiale, lucrarile urmand sa demareze in aceasta toamna. In urma investitiei, suprafata desfasurata a mall-ului din Timisoara va creste cu peste 90.000 mp, iar suprafata inchiriabila va deveni de peste 65.000 mp.
Lucrarile de extindere ale proiectului din Timisoara vor fi finalizate anul viitor.
Cluj – Argillon, la vanzare Producatorul german de izolatori Argillon a fost scos la vanzare de compania-mama, grupul Demag/KKR, iar tranzactia ar putea avea loc pana la sfarsitul anului, au declarat surse apropiate, citate de Financial Times.
Argillon a preluat in 2004 o fabrica din Turda producatoare de izolatori din portelan de medie si inalta tensiune si in acelasi an a investit 300.000 de euro in capacitatile de productie.
Pana in acest an, investitiile in modernizare au depasit 10 milioane de euro. Cifra de afaceri anuala a Argillon Romania este de circa 14 milioane de euro. Procesul de vanzare a grupului se afla in faza de primire a ofertelor initiale.
Initial, Argillon era numai producator de materiale izolatoare, dar s-a extins ulterior in domeniul echipamentelor de control al emisiilor.
Argillon are sediul central in Germania si mai desfasoara operatiuni in Statele Unite, Romania si Polonia.
Iasi – Carrefour deschide un hypermarket la Iasi Compania Carrefour, lider european in distributie, si grupul Vinci-Soconac vor deschide un hypermarket la Iasi pe data de 9 octombrie.
Hypermarketul Carrefour Iasi, cel de-al patrulea magazin al grupului deschis in provincie si al noualea din Romania, este parte integranta a Centrului Comercial „Felicia“ – un proiect comercial determinant in dezvoltarea orasului – alaturi de o galerie comerciala spatioasa si luminoasa.
Ceremonia oficiala de deschidere a hypermarket-ului va avea loc pe data de 9 octombrie, la ora 18.00. La eveniment si-au anuntat prezenta personalitati marcante ale vietii economice, sociale si politice locale si centrale.
Galati – ArcelorMittal, centru de excelenta in tabla groasa ArcelorMittal va investi peste 25 de milioane de euro in combinatul de la Galati pentru transformarea unitatii in centru de excelenta in tabla groasa, unic la nivelul companiei, a anuntat directorul general al combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati, Augustine Kochuparampil.
“In urma fuziunii dintre Arcelor si Mittal Steel, board-ul a decis sa transforme combinatul de la Galati intr-un centru de excelenta in tabla groasa, datorita ponderii sale majore in productia de tabla groasa a grupului”, a declarat Augustine Kochuparampil, CEO ArcelorMittal Galati.
In perioada urmatoare, compania va investi 25-26 milioane de euro in modernizarea celor doua laminoare de tabla groasa ale combinatului de la Galati. Dupa finalizarea lucrarilor, instalatiile ar putea produce 2,4 milioane de tone de tabla groasa pe an, a precizat Kochuparampil.
Sibiu – New Kopel pregateste 300 de masini secon-hand New Kopel Sixt, companie care activeaza si in Sibiu, pe sectorul inchirierilor de masini, a anuntat ca isi va extinde activitatea in Romania, intrand pe piata vanzarilor de masini second-hand.
Tinta companiei New Kopel Sixt, filiala locala a grupului israelian Shlomo, este 300 de automobile vandute pana la finele anului.
„Avantajul nostru competitiv, ceea ce ne diferentiaza de ceilalti jucatori de pe piata masinilor second hand din Romania, este reprezentat de faptul ca oferim spre vanzare masini de a caror intretinere am fost responsabili, conform contractelor de rent-a-car si leasing operational pe care le-am derulat”, a declarat Dudy Perry, CEO New Kopel Sixt.
Compania are o tinta de peste 750 automobile in 2008. Divizia de leasing operational a New Kopel Sixt a incheiat anul 2006 cu contracte pentru mai mult de 2000 de automobile. Pana in septembrie 2007, compania a semnat contracte pentru mai mult de 4000 de masini, iar valoarea totala a contractelor a depasit 40 milioane euro.
Pe piata de rent-a-car din Romania, compania detine o cota de piata de 25 – 30%. New Kopel Sixt are birouri in Bucuresti, Iasi, Bacau, Constanta, Timisoara, Cluj Napoca, Sibiu si Brasov, urmand sa isi extinda reteaua.
Imobiliare
Cluj – Centru de cartier in Buna Ziua Proiectul noului centru de cartier Bonjour Residence va fi prezentat oficial luni la hotelul City Plaza. Bonjour Residence va fi amplasat in cartierul Buna Ziua, va fi construit pe sase hectare (60.000 mp) si va avea o suprafata construita de 130.000 mp.
Cartierul va contine 1.000 de apartamente, 17.000 mp spatii de birouri, 6.000 mp spatii comerciale, 2.000 mp spatii de invatamant, 10.000 mp pentru circulatia pietonala, spatii verzi, piateta, la ora actuala fiind cel mai mare proiect de acest gen din Transilvania.
Iasi – Mall dupa mall De anul viitor, iesenii vor mai avea inca doua mall-uri. Specialistii cred ca efectul ar putea fi scaderea chiriilor.
Piata mall-urilor din Iasi este in plina expansiune, in 2008 urmand sa fie deschise noi centre comerciale pe langa cele doua existente deja, Moldova Mall si Iulius Mall.
Astfel, iesenii vor mai putea face cumparaturi la un complex ce va fi ridicat de Green Plaza pe terenul Iasitex, dar si la cel realizat in cadrul ansamblului Era Park. In ciuda numarului mare de astfel de proiecte, specialistii spun ca piata nu este saturata.
„De ce nu? Cred ca investitiile sunt foarte sigure, mai ales ca piata este in continua dezvoltare. Sa luam cel mai pesimist scenariu: sa spunem ca mall-urile ar da chix.
Cred ca intreprinzatorii isi vor mula imediat oferta si vor inchiria spatiile pentru altfel de afaceri precum birouri, gradinite particulare sau ce se va cauta la momentul respectiv“, spune Vasile Cocris, decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEEA) din cadrul Universitatii “Al. I. Cuza“.
IT&C
Cluj – Programari on-line la RAR Cluj Clujenii se pot programa on-line pentru a beneficia de serviciile Registrului Auto Roman – Reprezentanta (RAR) Cluj.
La reprezentanta clujeana a serviciului s-au facut investitii de peste 50.000 de lei pentru oferirea unor conditii decente clientilor, dar si angajatilor institutiei.
“Pe site-ul www.rarom.ro se gasesc toate numerele de telefon aferente fiecarui judet pentru serviciul Programari, precum si posibilitatea efectuarii programarilor on-line.
Sistemul functioneaza, l-am verificat chiar eu personal”, a explicat seful RAR Cluj, Marius Pop. El a adaugat ca optiunea on-line vine sa completeze serviciile de programari telefonice care, din aceasta luna pot fi apelate la 0264/266.491, de pe orice retea de telefonie mobila.
“Datorita acestui serviciu Programari, se evita cozile interminabile din curte, unde oamenii isi pierd si cate o zi intreaga, de multe ori fiind chiar reprogramati”, a precizat Pop.
Pentru o programare la RAR este nevoie de actul masinii, respectiv cartea de identitate sau talonul pentru cele deja inmatriculate in tara. in cazul in care masina se afla la prima inmatriculare, se vor comunica ultimele sase caractere din seria sasiului.
Suceava – Wireless in campus Studentii si profesorii Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava se pot conecta gratuit la internet chiar daca nu sunt in interiorul institutiei. Universitatea beneficiaza din aceasta saptamana de trei arii de acoperire FreeHotSpot.
Astfel, detinatorii de dispozitive mobile de conectare, precum laptop-uri si PDA-uri, au acces la reteaua wireless daca se afla pe terenul de sport si in parcul universitatii, dar si in caminul 4 sau in apropierea corpului principal al institutiei de invatamant.
Internetul wireless este asigurat in baza unui acord incheiat intre Departamentul de Comunicatii si Tehnologia Informatiei al Universitatii „Stefan cel Mare“ si reprezentantul local al FreeHotSpot.com.
Universitatea suceveana are de mai mult timp, in majoritatea amfiteatrelor si laboratoarelor, acoperire wireless de tip WiFi/HotSpot, asigurata de 15 puncte de acces (n.r-Access Point).
Iasi – Consiliati pe internet Asociatia Alternative Sociale a lansat de la 1 octombrie site-ul www.singuracasa.ro, primul din Romania dedicat problematicii copiilor singuri acasa ca urmare a plecarii parintilor la munca in strainatate.
Pagina de internet face parte dintr-un proiect mai amplu, finantat de UNICEF Romania, care are ca scop monitorizarea acestor copii. „Site-ul se adreseaza in special copiilor, care ar putea avea acces la internet si care pot sa intre la sectiunea forum sa-si spuna problemele si sa beneficieze de sprijinul psihologilor nostri.
Si parintii gasesc aici sfaturi pentru pregatirea plecarii sau despre serviciile directe de care copiii ramasi acasa pot beneficia“, a declarat Catalin Luca, director executiv al asociatiei.
Media/Pub/Creatie
Bucuresti – Traficul pe site-urile de stiri, mai mic decit la suspendarea lui Basescu Traficul pe site-urile de stiri ale Hotnews, Realitatea TV si Antena 3 a fost de peste trei ori mai mic dupa anuntarea respingerii motiunii de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu II decit dupa anuntarea suspendarii presedintelui Traian Basescu, potrivit datelor Trafic.ro.
De altfel, serviciul de monitorizare in Romania a audientei pe internet face publice si cifrele inregistrate aseara pe cele trei site-uri: Hotnews.ro a inregistrat un trafic de 3.109 vizitatori intre orele 18.00 si 19.00, de peste trei ori mai mic decit cei care au accesat site-ul dupa suspendarea presedintelui Traian Basescu pe 19 aprilie, site-ul postului de stiri Realitatea TV,
Realitatea.net, a inregistrat un trafic online de 1.870 de vizitatori (8.159 de vizitatori pe 19 aprilie), iar site-ul de stiri Antena3.ro a fost accesat de 1.766 de vizitatori in acelasi interval orar, aproape de cinci ori mai putini decit cei care au accesat site-ul dupa suspendarea lui Traian Basescu, respectiv 8.241 de vizitatori.
Timis – Editia „Ziua de Vest”, executata de Finante Bunurile SC Pleada SA, firma care detine franciza ziarului Ziua, vor fi licitate public
Serviciul Colectare Executare Silita Persoane Juridice din cadrul Administratiei Finantelor Publice a municipiului Timisoara a scos la licitatie o serie de bunuri mobile care apartin societatii comerciale „Pleada” SA din Timisoara.
Societatea este editorul francizei „Ziua de Vest” si a saptamanalului „Focus Vest”, din Timisoara, publicatii conduse de jurnalista Lia Lucia Epure. Licitatia va avea loc in 25 octombrie, la sediul Finantelor timisene.
Aparitia anuntului in publicitatea din presa locala si nationala a uimit media din Timis. Un anunt similar a mai aparut in presa in primavara acestui an, insa publicatiile au continuat sa apara.
Romania libera editia de Transilvania Banat
Sibiu – Film de Oscar in republica bananiera Filmul lui Cristian Mungiu, “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, premiat cu Palme d’Or la Cannes anul acesta si propus de tara noastra pentru Oscarul pentru cel mai bun film strain vine maine in Sibiu, la Cinematograful Arta, in cadrul unui turneu organizat prin aproape toata tara.
Turneu care, spune Cristian Mungiu intr-un scurt interviu acordat Ziarului de Sibiu, ca s-a lovit de starea deplorabila a sistemului de distributie a filmelor din tara noastra, aflat “la nivel de republica bananiera, nu de Uniunea Europeana”.
Cu toate acestea, Mungiu crede ca va avea numerosi spectatori in sala de la Arta, chiar daca sibienii au mai putut vedea “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” in urma cu cateva luni, in cadrul TIFF 2007.
Cluj – Fata galbena castigatoare Clujeanul Doru Lupeanu, director la o agentie imobiliara, a primit finantare de 150.000 de lei de la CNC pentru un scurtmetraj.
Dupa ce luna iunie a acestui an i-a adus premiul HBO pentru scenariu de scurtmetraj, in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), luna octombrie ii aduce clujeanului Doru Lupeanu, in varsta de 30 de ani, finantare pentru acelasi scenariu: „Fata galbena care rade”.
Lupeanu este al treilea dintre cei sase castigatori ai concursului de scenarii organizat de Centrul National de Cinematografie (CNC), scurtmetrajul sau primind din partea CNC 150.000 de lei.
„Nu prea stiu eu detalii despre costurile de productie, dar din cate am inteles CNC-ul ofera maxim jumatate din suma”, spune Doru Lupean, proaspat intrat in universul cinematografic.
Scenariul cu care a castigat banii de la CNC a fost luat in vizor de casele de productie romanesti imediat dupa TIFF. „A fost mai multa lume interesata, dar am ales sa lucrez cu SAGA Film, cea care a coprodus si „4,3,2” al lui Mungiu.
Dupa ce ne-am inteles, ei s-au ocupat de tot: au ales regizorul, au inscris scenariul la concurs, au inceput sa caute sponsori”, explica Lupeanu. Astfel, regizorul ales de SAGA Film este Constantin Popescu, cunoscut pentru scurtmetrajele „Apartamentul” si „Canton”.
AutoRoom
Cluj – AROBS participa la SIAB Compania clujeana de tehnologia informatiei AROBS Transilvania Software va participa cu mai multe inovatii la Salonul International de Automobile Bucuresti din 4-14 octombrie.
Daciana Pop, marketing specialist AROBS, a mentionat ca printre acestea se numara primul aparat iPhone functionabil in toate retelele de telefonie mobila din Romania, un sistem care permite localizarea si monitorizarea o solutie mobila de monitorizare a parcurilor auto prin GPS/GPRS.
AROBS are sediul principal in Cluj-Napoca, un birou operational in Bucuresti si 100 de angajati. in vara anului trecut, compania clujeana a incheiat un parteneriat strategic cu grupul finlandez Hotelzon – lider mondial in rezervari hoteliere si aplicatii software destinate industriei hoteliere, prin care acesta a achizitionat 10% din actiunile AROBS.
Bursa
BVB pledeaza pentru obligatiunile municipale Bursa nu se adresaza numai companiilor si investitorilor. De acest sistem pot beneficia si comunitatile locale care pot astfel sa finanteze proiectele de dezvoltare. Municipalitatea clujeana nu pare insa interesata de acest instrument de finantare.
Creditele bancare si taxele incasate de la contribuabili nu sunt singurele surse de finantare a comunitatilor locale. Acestea se pot orienta si catre obligatiunile municipale.
„Primariile reprezinta institutii care au asigurate anumite surse de finantare deorece au un numar de contribuabili si o baza de impunere foarte clara, prin urmare acestea se pot califica pentru a emite astfel de instrumente prin care pot atrage finantari importante”, a declarat directorul BVB, Stere Farmache
Cluj – Tranzactie BT – SIF Banat Crisana Presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, a anuntat ca aceasta a achizitionat 10% din capitalul detinut de Societatea de Investitii Financiare Banat Crisana la BT Asigurari, pentru 5,6 milioane de euro.
Banca va prelua si pachete mai mici, reprezentand 0,08%, detinute de persoane fizice, ajungand sa detina 89% din societatea de asigurari. Ziua de Cluj
Pensii private
Bucuresti – BRD, in lupta pentru pensii private Compania spera sa convinga 10% din clientii pilonului II de pensii. In primele doua saptamani, compania a reusit sa atraga 30.000 de clienti.
BRD fond de pensii a prezentat ieri, la Constanta, obiectivele activitatii pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II).
BRD Fond de Pensii este o societate de administrare a fondurilor de pensii, rezultat al unui joint-venture intre Sogecap, compania de asigurari de viata a Grupului Societe Generale, care detine 51% din actiuni, si BRD-GSG, care detine 49% din actiuni.
Damien Marechal, directorul general al BRD Fond de Pensii, a precizat ca noua structura are un nivel de risc mediu. Astfel, alocarea standard estimata pentru activele investite este de 70% in obligatiuni si titluri de stat, 15% in piata monetara si 15% in actiuni.
Acesta a precizat ca alocarea poate varia, in functie de mediul economic, pentru a conserva in cele mai bune conditii, pe termen mediu si lung, contributia clientilor. Bogdan Baltazar, membru in Consiliul de Administratie al BRD,
a declarat ca principalele atuuri ale BRD Fond de Pensii in comparatie cu concurenta sunt reteaua permanenta, performanta demonstrata si soliditatea grupului. Acesta a precizat ca obiectivul fondului este sa asigure un randament de 7-8% in primii doi ani.
Romania libera editia de Dobrogea
Sibiu – Pensia Plus – un plus oferit pensionarilor de Banca Comerciala Carpatica Banca Comerciala Carpatica ofera acum Depozitul Pensia Plus (produs de economisire destinat exclusiv persoanelor fizice rezidente si nerezidente, pensionari ai sistemului de pensii din Romania) si valuta – EUR si USD.
Depozitul Pensia Plus are avantajul posibilitatii de retragere a dobinzii la cererea clientului, in orice moment, prin intermediul contului curent sau al cardului, doar prin depozitele in RON.
Nivelul dobinzii bonificate la Depozitul Pensia Plus – 8% pentru depozitele constituite in RON, 5,5% pentru depozitele constituite in EUR, 5,55% pentru depozitele constituite in USD – dobinda fixa, confera pensionarilor conditii deosebit de avantajoase de economisire.
Suma minima cu care se poate constitui depozitul este de 100 RON/EUR/USD, iar perioada este de 12 luni.
Vaslui – Scandalul pensiilor private de la Vaslui a luat amploare Scandalul declansat la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui privind obligativitatea salariatilor de pana in 45 de ani de a semna cu un anumit fond de pensii private a luat amploare.
Ieri, mai multe televiziuni nationale s-au aflat la spitalul vasluian pentru a relata despre aceasta afacere. De asemenea, asistentele-sefe de sectie acuzate de implicare, dar si sindicatul „Sanitas” au iesit la atac.
Acestea sustin ca la dosarele personale ale salariatilor au acces doar doua persoane: Doina Asmarandei, sefa Serviciului Personal, si Adrian Nicu Oprisanu, managerul Spitalului Judetean.
Romania libera editia de Moldova
Cultura/Educatie
Sibiu – Filarmonica din Sibiu deschide noua stagiune Chiar daca nu se poate spune ca a luat pauza, pe toata perioada verii Filarmonica de Stat din Sibiu fiind implicata in numeroase proiecte din cadrul Capitalei Culturale Europene, astazi filarmonica sibiana deschide oficial stagiunea 2007 – 2008.
„Noua stagiune pastreaza caracterul international cu care am obisnuit publicul sibian si sunt sigur ca va fi o stagiune deosebit de interesanta”, a declarat ieri Vasile Grajdian, Consilier Artistic la Filarmonica de Stat Sibiu.
Din repertoriul programat pentru concertul inaugural din aceasta seara, de la ora 19:00, condus de dirijorul Herman Engels si cu Piet Van Bockstal solist, face parte si tripticul pentru oboi si orchestra de Luc von Hove, compus special in urma cu 14 ani pentru Antwerpen Capitala Culturala Europeana 1993.
Botosani – Pian pe banii UE Pentru ca nu are banii necesari pentru cumpararea unui pain cu coarda, Filarmonica de Stat din Botosani vrea sa faca un proiect ca sa obtina finantare europeana pentru achizitionarea instrumentului muzical.
Suma necesara se ridica la 50.000 de euro. „Noi ne-am propus sa apelam la fondurile europene nerambursabile, care sa ne ajute la procurarea acestui instrument atat de necesar. Am comandat un asftel de proiect la o firma de specialitate“, a spus Dan Mircea, directorul Filarmonicii.
O alta varianta pentru atragerea de fonduri este organizarea unui concert caritabil la care sa participe investitorii din judet.
Iasi – Procesul Bologna, un mister pentru studenti Desi Procesul Bologna a fost adoptat de universitatile romanesti de aproape trei ani, majoritatea studentilor ieseni nu stiu nici acum prea multe detalii despre noul sistem de invatamant.
Tinerii care invata dupa noile reguli sunt cei din anii I, II si III. Cei mai multi dintre studentii Universitatii „Al. Ioan Cuza“ stiu doar ca sistemul Bologna le-a micsorat numarul anilor de studiu.
Stiam din liceu ca se fac acum doar trei ani de facultate, dar nu stiam ca aceasta lege este prevazuta in acest Proces Bologna. Am mai aflat de curand ca, dupa licenta, se mai fac doi ani de master“, ne-a spus Mihaela Apostu, studenta in anul al II-lea la Facultatea de Litere din cadrul UAIC.
Cei mai nedumeriti sunt bobocii. „Ce stiu despre Bologna este doar ca s-a redus numarul de ani si din aceasta cauza o sa fie mai putina materie decat atunci cand se faceau patru ani“, sustine Iulia Ivasc, studenta in anul I la Facultatea de Economie.
Maramures – Masterat in Studii canadiene la Universitatea de Nord Infiintat in urma cu cinci ani, in cadrul Universitatii de Nord Baia Mare, masteratul in Studii canadiene (bilingv) ofera azi avantaje tot mai mari.
Pe langa predarea in romana, engleza si franceza, masteranzii au posibilitatea de a urma specializari multiple si de a fi indrumati de profesori de inalta clasa.
Showbiz&Fun
Cluj – Trupa Sistem, anti-cianura Zoli Toth, component al trupei Sistem, si-a declarat sprijinul fata de campania de sustinere a interzicerii cianurii in mineritul din Romania.
“Cianura e otrava! Distruge munti, paduri, distruge vieti! Exista alternative! Cand e vorba de natura nu avem voie sa alegem varianta cea mai simpla pentru ca vrem mai multi bani si mai repede. Cianura inseamna moarte! Votati impotriva cianurii!”, a declarat Zoli Toth.
Componentul trupei Sistem se alatura astfel celor 6.400 de romani care au votat pe site-ul www.faracianura.ro sprijinul pentru initiativa legislativa a parlamentarilor clujeni Gheorghe Funar si Eckstein-Kovacs Peter. Mesajul campaniei va fi promovat de catre trupa Sistem in concerte.
Sibiu – Concert portughez in Pavilion Ambasada Portugaliei prezinta o mica parte din cultura Portugaliei sibienilor astazi, prin concertul Os Fadistas. Vor urca pe scena Pavilionului 2007 Maria do Carmo Moniz Pereira si Pedro Madureira – voce, Diogo Quadros la chitara portugheza, si Manuel Gama Louren?o la mandolina.
Impreuna, cei patru formeaza grupul de tineri muzicieni “O Fado” creat pentru conservarea si transmiterea acestui gen de muzica traditionala si reprezinta noua generatie a muzicii fado din orasul Lisabona. ““Fado” este expresia cea mai cunoscuta a muzicii portugheze, fiind adesea tradus ca destin sau soarta.
“Fado” se construieste pe muzica si versuri triste intr-un amestec complex de nostalgie si durere ce se imbina cu stari de fericire si dragoste”, arata organizatorii evenimentului.
De obicei, reprezentatiile de muzica “fado” au loc in traditionalele case de fado si au ca invitati in concerte nume de referinta in Portugalia, precum Maria da Fe, Carlos do Carmo, Joao Braga, Ant?nio Pinto Basto. Concertul “Os Fadistas” va avea loc astazi, in Pavilionul 2007 incepand cu ora 19:00. Intrarea este libera in limita locurilor disponibile.
Neamt – Portretul printesei Diana Portretul printesei Diana realizat de pictorul Ioan Popei din Piatra Neamt a fost publicat intr-un album omagial aparut, recent, la Londra. Intitulat „Diana in art”, volumul a vazut lumina tiparului la Editura Pop art books sub ingrijirea lui Mem Mehmet si contine, in cele peste 190 de pagini color, numeroase portrete al Printesei Inimilor.
Ioan Popei spune ca portretul Dianei s-a nascut in vremea mediatizarii mortii acesteia. „Am avut o apreciere deosebita pentru printesa Diana ca om cu o personalitate deosebita. Am fost miscat de moartea ei, de felul in care s-a comentat la vremea respectiva, de suspiciunile legate de aceasta moarte si am inceput sa fac niste schite.
Portretul publicat in albumul omagial este unul dintre cele realizate pe baza acelor schite pe care le-am inceput in 1997, dar le-am terminat in 1999. Tabloul se afla in colectia mea, pentru ca nu m-am gandit ca va dori cineva sa il cumpere”, explica pictorul Popei.
Nu stie exact cum a aflat editura de tabloul pictat de el si cum s-a decis sa fie cautat la telefon pentru obtinerea acceptului de a-l reproduce.
„Am avut expus acest portret la niste galerii de arta virtuale, dupa ce l-am scos din galeria mea personala de pe Internet. Probabil coordonatorul albumului l-a vazut in una dintre galerii si m-au cautat la telefon.
Am inteles ca, initial, doreau sa il puna chiar pe coperta si m-au intrebat cati bani ar trebui sa imi dea pentru publicarea lui, dar eu nu am avut pretentia sa ma plateasca”, a precizat Ioan Popei.