Revista presei locale din Romania, 30.10.2007
Esential
Cluj-Dosarul „Gazeta” balteste Astazi se implineste un an de la izbcunirea celui mai mare scandal din presa postcomunista. In 30 octombrie 2006, presedintele trustului de presa „Gazeta”, controversatul Liviu Man, si mai multi adjuncti ai sai erau retinuti de „mascati”, la Cluj.
Avocatii inculpatilor au cerut stramutarea procesului, pe motiv ca la Cluj ar exista o presiune mediatica foarte mare asupra judecatorilor care ar fi urmat sa judece speta. Prin urmare, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus ca Dosarul „Gazeta” sa fie judecat la Tribunalul Braila.
Desi procesul a inceput in luna martie 2007, pana in prezent nu a fost parcursa nicio etapa din cercetarea judecatoreasca. Principalul motiv a fost lipsa de procedura cu partile vatamate si cu martorii.
In timpul procesului de la Tribunalul Braila, mai multe parti vatamate si-au retras plangerile pentru diferite motive, fie ca au fost prost intelese de anchetatori, fie ca nu au cerut niciodata sa se constituie parte vatamata, dar totusi au ajuns in aceasta postura.
Urmatorul termen de judecata a fost fixat pentru data de 9 noiembrie. Printre partile vatamate care si-au pastrat aceasta calitate se numara Mircea Chertes, consilierul primului ministru Calin Popescu Tariceanu, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, sau omul de afaceri Iulian Dascalu.
Cluj- Pionul lui Paszkany
Viceprimarul Clujului Adrian Popa (PNL) a fost fara vreun mandat oficial la Autoritatea Aeronautica Civila, pentru a arata ca noua pista a aeroportului de la Cluj contravine unui proiect imobiliar din zona, a scris ieri un ziar local.
EVZ a aflat ca Popa a facut, de fapt, lobby pentru doua proiecte imobiliare dezvoltate de patronul echipei de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany, in dauna extinderii aeroportului. De altfel, Popa si Paszkany au plecat, ieri dimineata, impreuna la Dubai, la bordul unui avion privat care a venit din Austria, potrivit unor surse din administratie.
Trai scump in Moldova
Locuitorii din cea mai saraca zona a tarii platesc pentru gradinitele private si taxiuri mai mult decat bucurestenii.
Moldovenii scot mai multi bani din buzunar decat bucurestenii sau banatenii pentru plimarile cu taxiul, cazarea la hotel si educatia copiilor la gradinite private.
Si tarifele practicate de saloanele de cosmetica din cateva orase mari ale Moldovei sunt mai mari, desi nivelul de trai din judetele din estul tarii este cel mai scazut. In privinta salariilor, statisticile arata ca cei mai castigati moldoveni sunt cei care lucreaza in domeniul serviciilor.
Botosani- 9 mil. $ de la Banca Mondiala, filtrati prin firmele alesilor din Botosani
Au ajuns la drumuri si alimentari cu apa, dar si in conturile unor firme sprijinite de politicieni sau in buzunarele unor sefi de la Sectia Drumuri Nationale si Directia Judeteana de Drumuri si Poduri Botosani.
Este vorba despre banii Bancii Mondiale si despre Proiectul de Dezvoltare Rurala (PDR), un program de aproape noua milioane de dolari, care se apropie de finalizare la Botosani si care s-a dovedit o buna oportunitate pentru mai-marii judetului de a-si rotunji veniturile.
PDR a cuprins 45 de obiective in 20 de comune. Potrivit datelor de la Unitatea de Implementare a Proiectului, aproape un sfert din toate proiectarile, mai exact 11, au fost executate de firma Nord Proiect, unde actionar, cu aproximativ 5% din portofoliu, este viceprimarul liberal al municipiului Botosani, Romulus Eram, iar administrator – sotia acestuia, Gabriela Eram.
De altfel, Eram a fost si directorul societatii pina ce a dobindit functia de viceprimar. Alte patru proiectari au fost efectuate de Conproiect Aky SRL, firma unde detinator de parti sociale a fost consilierul judetean democrat Cristian Achitei.
In 2004, cind au inceput licitatiile pentru proiectare, implicati oficial in activitatea societatii erau sotia si fratele acestuia, Carmen si Daniel Achitei.
Mancare alterata in restaurantele din campusurile clujene
OPC Cluj a inchis temporar doua restaurante care functionau in apropierea caminelor studentesti din campusul Hasdeu si cartierul Manastur, deoarece inspectorii au descoperit aici carne cu termen de valabilitate depasita (cotlete, pulpe de pui, muschi de vita, ciolan afumat).
De asemenea, materiile prime erau depozitate necorespunzator, iar spatiile frigorifice erau murdare, cu miros de carne alterata. Controlul a fost efectuat dupa ce cativa tineri au semnalat OPC ca au gasit in salata de pui vanduta de un restaurant bucati nefierte de burta de vita.
Economie
Eveniment
Bucuresti-Afacerile din capitala 14% din PIB
Firmele din Bucuresti contribuie cu circa 14 la suta la formarea Produsului Intern Brut al Romaniei, a aratat ieri in cadrul unui seminar organizat de Ambasada Greciei in Bucuresti directorul general al Camerei de Comert si Industrie a municipiului Bucuresti, Ancuta Conta.
Potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Capitala va inregistra anul acesta o crestere reala a Produsului Intern Brut de 7,7 la suta, PIB-ul pe cap de locuitor fiind estimat la 11.290,5 euro.
In 2008, cresterea reala a PIB va fi 6,6 la suta, in 2009 de sase la suta si in 2010 de 5,9 la suta. PIB-ul pe cap de locuitor va ajunge, in Capitala, in 2008, la 13.086,1 euro, in 2009 la 14.725,2 la suta si in 2010 la 16.529,7 euro.
La nivelul intregii tari, CNP vede o crestere economica de 6,1 la suta si un PIB total de 389,8 miliarde lei. Potrivit reprezentantului CCIB, in Bucuresti sunt inregistrate peste 60 la suta din numarul firmelor straine care se inregistreaza anual in Romania.
Cluj-Intarzieri la terasamentul Autostrazii Transilvania
Lucrarile la terasamentele aferente aliniamentului viitoarei magistrale Brasov-Bors nu se efectueaza la randament maxim.
Inspectorii din cadrul Inspectoratului Judetean in Constructii (IJC) precizeaza ca principalul motiv se regaseste in proiectul initial care prevedea ca pamantul excavat sa fie utilizat la respectivele lucrari, insa ulterior, dupa efectuarea testelor specifice, s-a constatat ca acesta nu atinge gradul de compactare, fiind foarte elastic.
Arad-Un hotel de trei stele din Arad, scos la vanzare cu 11 mil. euro
Hotelul Coandi, din Arad, clasificat la trei stele, a fost scos la vanzare, iar suma ceruta de proprietar se ridica la circa 11 milioane de euro, a declarat Alina Tabusca, PR specialist la QCM Bucuresti, compania de consultanta imobiliara care se ocupa de vanzarea hotelului.
Hotelul are o suprafata totala de 6.500 de metri patrati si are 57 de camere, dintre care 5 apartamente, dispuse pe 7 etaje. Unitatea turistica a fost construita in anul 2005 si are un restaurant de circa 200 de locuri, sala de conferinte, terasa de 200 de persoane, parcare subterana cu 22 de locuri si spalatorie proprie.
Compani
GM a renuntat la megainvestitia din Cluj
La 1 noiembrie expira perioada in care GM trebuia sa anunte autoritatile romane daca va investi intr-o fabrica de automobile, proiect greenfield localizat in Cluj.
Pe canale neoficiale, informatia a ajuns deja la reprezentantii Guvernului in urma cu trei saptamani, cand fima internationala de consultanta Cushman & Wakefield, care a insotit GM in proiectul romanesc, a transmis partenerilor de discutii ca oferta nu mai este valabila.
In luna august, reprezentantii firmei Cushman & Wakefield, reprezentand interesele General Motors, au venit la Cluj, insotiti de reprezentanti ai Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
In cursul discutiilor cu autoritatile locale, firma de consultanta a intrebat daca exista un teren disponibil de 100 de hectare in comuna Jucu, in apropierea locatiei pe care Nokia dezvolta un proiect greenfield de 200 milioane euro. Pe acel teren GM intentiona sa construiasca o fabrica de automobile Opel, o investitie de circa 500 milioane euro.
Inainte de a ajunge la Cluj, firma vizitase o alta locatie, din judetul Brasov, dar renuntase din cauza infrastructurii necorespunzatoare. „Daca va alege Romania, fabrica va fi construita in Cluj“, au declarat in vara surse apropiate tranzactiei. Alaturi de Romania, celelalte posibile locatii avute in vedere erau Polonia si Bulgaria.
Cluj-Producatorul de mezeluri Caroli Foods a vandut fabrica din Cluj si terenul aferent
Caroli Foods a vandut fabrica pe care o detinea in Cluj si terenul aferent, de circa 2.000 de metri patrati, iar suma obtinuta va fi folosita pentru dezvoltarea afacerii, a declarat directorul executiv al producatorului de mezeluri, Ovidiu Dusleag. El nu a oferit detalii privind numele cumparatorului si valoarea tranzactiei.
Caroli, grup cu capital libanez, a cumparat in 2006 producatorul Maestro Industries, din Cluj-Napoca, tranzactia incluzand fabrica si o retea de magazine. Din luna octombrie a anului trecut, productia de la Cluj a fost relocata la o unitate din Pitesti a grupului, intrucat fabrica Maestro nu respecta normele europene din domeniu.