Sari direct la conținut

Revoluție anunțată în sistemul de pensii german. Creșteri cu până la 447 de euro pe lună ce vizează 3-4 milioane de persoane, majoritatea femei

HotNews.ro
Revoluție anunțată în sistemul de pensii german. Creșteri cu până la 
447 de euro pe lună ce vizează 3-4 milioane de persoane, majoritatea 
femei

Ministrul Federal al Muncii și Asistenței Sociale din Germania, Hubertus Heil, a prezentat un concept pentru pensia de bază, unul din punctele convenite în acordul marii coaliții de guvernare germane. Este un program de miliarde de euro, care va majora, cu până la 447 de euro pe lună, pensia a trei până la patru milioane de foști salariați cu venituri mici.

„Mulți oameni care au lucrat toată viața ajung beneficiari de venit minim garantat, din cauza salariilor lor scăzute. Vreau să schimb acest lucru”, a spus politicianul SPD pentru publicația Bild am Sonntag. „Cineva care a muncit din greu vreme de zeci de ani are dreptul să obțină mult mai mult decât cineva care nu a lucrat. Este o chestiune de respect pentru munca de o viață”, a adăugat Heil.

  • Un proiect aproape comun

Uniunea și SPD au convenit, în acordul lor de coaliție, că noua pensie de bază ar trebui să garanteze un venit la bătrânețe cu zece procente mai mare decât venitul minim garantat. Această pensie majorată ar trebui să o primească toți cei care au 35 de ani de contribuții, cuplați cu ani necontributivi, cum ar fi cei pentru creșterea copiilor sau îngrijirea bătrânilor.

Heil a spus că se așteaptă la costuri anuale de câteva miliarde de euro. „Obiectivul meu este să îl finanțăm din venituri fiscale”, a precizat el.

Potrivit ministrului Muncii, asigurarea de pensie va verifica în mod automat, pe viitor, dreptul fiecărei persoane asigurate la o pensie de bază. Suma punctelor de pensie acumulate este împărțită la anii de asigurare, iar dacă o persoană asigurată ajunge la mai puțin de 0,8 puncte pe o medie anuală, ea este reevaluată automat. „Nu va exista o verificare a mijloacelor de care dispune persoana”, a subliniat Heil.

„Cine a câștigat doar un salariu minim primește cea mai mare reevaluare, de 447 de euro. Dar și la pensiile persoanelor cu venituri mici, care sunt ușor peste salariul minim, vrem să adăugăm mai mult”, a declarat ministrul pentru Bild am Sonntag.

El a mai anunțat că „pensia de bază ar trebui să intre în vigoare nu mai târziu de 1 ianuarie 2021 și să se aplice la trei până la patru milioane de oameni”. Ea va fi valabilă nu numai în cazul noilor pensionari, ci și a pensionarilor existenți. „Nu putem face diferențe în ce privește performanța noastră de o viață”, a spus Heil, menționând că marile beneficiare ale reformei ar fi femeile, în procent de 75%.

Un proiect de lege aferent va fi înaintat în actuala sesiune parlamentară. Heil a apelat la susținerea acestuia de către partenerul de coaliție, dat fiind faptul că președinta CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, s-a referit recent la introducerea unei pensii de bază.

Conceptul social-democrat prezentat de Heil întâmpina însă critici din partea Uniunii CDU/CSU. Potrivit purtătorului său de cuvânt pe resortul probleme sociale, Peter Weiß, aceasta vrea să pună în practică acordul coaliției, însă „ceea ce prezintă Hubertus Heil nu reflectă acest acord”.

  • Impozitarea din subterană

Pe cât de revoluționară se prezintă această reformă a sistemului de pensii german, trebuie menționat faptul că măsura tacită și care se aplică sistematic e de impozitare aproape în întregime a tuturor pensiilor. Germanii disting între „Pensionen” și „Renten”, ambele traductibile în română prin pensii. Primele le primesc foștii funcționari, judecătorii și soldații, ca și văduvele acestora. Acestea au fost dintotdeauna impozate integral.

Pensiile bazate pe contributivitate de la foști angajați sunt impozitate gradual, iar până în 2040 baza de impozitare crește până aproape de 100%. Pe lângă pensia de la asigurările de stat, aici intră și pensiile de la sindicate, casele de asigurări din agricultură, pensia privată de firmă de tip Rürup sau Riester, pensia de handicap sau de miner.

Cât din pensie se impozitează se calculează la începutul acordării pensiei. Suma rămâne fixă până la sfârșitul vieții, nu însă și măririle de pensie, a căror impozitare se calculează ulterior, separat. De exemplu, unei persoane ieșite în 2017 la pensie, 74% din aceasta i-a fost fixată pentru impozite. Cine iese în 2019 la pensie, plătește impozit pe 78% din ea. Iar, în 2040, toate pensiile vor fi impozitate integral.

Cu toate acestea, situația nu este atât de dramatică, după cum pare la prima vedere. În declarația fiscală pe persoană sau pe gospodărie, depusă anual, pensionarii completează anexa „R” (Rentner – pensionar) și, chiar dacă toate pensiile sunt impozabile, nu toți pensionarii plătesc impozit.

Deoarece pensiile se încadrează la capitolul „alte venituri”, 9.000 de euro pe persoană/an sunt neimpozabili, 18.000 de euro în cazul declarației „pe cuplu”. Ceea ce înseamnă un venit neimpozat de 750 euro/lună, de persoană. Iar această suma neimpozabilă niciunui venit din salarii sau pensii crește anual. În 2019, maximul neimpozabil urcă la 9.168 euro/pers./an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro