Sari direct la conținut

Ritmul mondial al defrisarilor s-a redus in ultimul deceniu, in premiera mondiala

HotNews.ro

Pentru prima data, ritmul defrisarilor la nivel global a scazut in ultimii zece ani, chiar daca unele tari mentin rate „alarmante”, in special in Africa si in America de Sud, arata raportul Organizatiei ONU pentru Alimente si Agricultura, citat de AFP.

„Pentru prima oara, suntem in masura sa anuntam ca rata mondiala a defrisarilor a regresat, gratie eforturilor concertate” facute in acest sens, a declarat Eduardo Rojas, director general adjunct al FAO, cu ocazia prezentarii raportului „Evaluarea resurselor forestiere mondiale 2010”.

Defrisarile au antrenat pierderi brute anuale de 13 miliarde de hectare in perioada 2000 – 2010, in conditiile in care aceasta cifra se ridica la 16 milioane in anii ’90.

Pierderea neta anuala este de 5,2 milioane de hectare, fata de 8,3 milioane in anii ’90.

Acest recul este generat in mare parte de „programele de impadurire de mare anvergura” puse in practica de o serie de state, in special in Asia, unde se constata „un castig net de circa 2,2 milioane de hectare anual, in ultimul deceniu”.

China, India si Vietnamul „si-au marit suprafetele impadurite cu aproape 4 milioane de hectare anual”. Brazilia, care adaposteste padurea amazoniana, pare sa se redreseze, cu pierderi anuale de 2,6 milioane ha, fata de 2,9 milioane in deceniul precedent.

Suprafetele impadurite raman „stabile” in America de Nord si Centrala. In Europa, ele „continua sa se extinda, desi intr-un ritm mai lent”.

„Rata de defrisare ramane totusi foarte ridicata in numeroase tari”, in special in America de Sud si in Africa, a precizat Eduardo Rojas.

In ciuda acestui recul, Mette Loyche Wilkie, coordonatoarea evaluarii facute de FAO, avertizeaza: „Trebuie sa ne gandim la viitor, deoarece marile programe de impaduriri din China, India si Vietnam reprezinta majoritatea castigurilor recente, ori ele urmeaza sa fie finalizate in 2012”.

Este deci necesara „aplicarea unor masuri eficiente, care sa permita reducerea ratelor actuale de despaduriri”, „fara de care riscam sa asistam la o revenire brusca la rate ridicate de pierderi nete”, subliniaza ea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro