Sari direct la conținut

Romania – inapoi in feudalism (de Emil Stoica)

Jeopardy

Daca deschizi ziarele sau televizorul este imposibil sa nu gasesti informatii despre afaceri imobiliare, despre cum au crescut preturile terenurilor in toate zonele si despre cum un apartament in Bucuresti va costa sute de mii, daca nu cumva milioane de euro in numai cativa ani.

Este adevarat, toti ne dorim o viata mai buna, toti ne dorim o casa mai mare si mai frumoasa. Toti ne dorim sa castigam mai mult si mai repede. Si este adevarat ca Romania duce lipsa locuintelor decente dorite de noi toti. In acelasi timp, Romania si-a revenit economic, iar bancile acorda din ce in ce mai usor credite pentru achizitionarea/ construirea de locuinte.

Si toti acesti factori au dus la o spirala a preturilor locuintelor pe care foarte putini o banuiau in urma cu 3-4 ani.

Problema este ca aceasta spirala s-a transformat in isterie.

Aceasta isterie ne face sa ne imprumutam la banci si sa cumparam terenuri acum in vederea unei posibile constructii a casei de vis mai tarziu.

Aceasta isterie ne face sa vorbim aproape exclusiv despre Printul Paul care are de recuperat zeci de mii de hectare in Suceava; despre Biserica Ortodoxa care isi asuma declaratii politice in functie de cine ii promite recuperarea unor terenuri si paduri de zeci de mii de hectare; despre printul Sturdza sau despre diferiti fosti baroni unguri-ardeleni care au de recuperat munti, paduri, vai,

rauri si lacuri; despre castelul Bran pe care americanii vor sa-l teleporteze in Disneyland; despre termopanele din cele 4 case ale dlui Nastase; despre universitati care in loc sa ofere solutii pentru seceta se ocupa de afaceri imobiliare de miliarde de euro prin schimbarea destinatiei unor terenuri de cercetare si da, despre Academia Romana care vrea sa construiasca un cartier de locuinte.

Se vorbeste in acelasi timp si despre jucatori de fotbal care nu castiga un salariu in baza unui contract depus la fisc, ci sunt platiti in parcele de terenuri. A revenit cumva Romania la feudalism?

Chiar si eu am vorbit despre acest sector. Si voi mai vorbi. Pentru ca aceasta isterie se va termina la un moment dat si se va termina rau caci pretul imobiliarelor, in raport cu PIB/locuitor, nu poate fi sustinut.

Pentru ca veniturile din chirii sunt mult mai mici fata de rata la imprumut; pentru ca investitiile in zonele turistice nu vor fi atat de rentabile datorita lipsei infrastructurii; pentru ca speculatorii, in special strainii, vor iesi la timp din piata.

Dezbate pe Blogul lui Emil Stoica

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro