Sari direct la conținut

Romania Libera:  "E-tepe" romanesti pe site-uri auto nemtesti

Romania Libera

Multe anunturi de pe internet referitoare la vanzari de masini, motociclete sau chiar barci second- hand ascund escrocherii rafinate. „Romania libera” a descoperit pe unul dintre cele mai populare site-uri auto, www.mobile.de o retea de tepari bine pusa la punct, retea despre care specialisti straini in securitate online ne-au spus ca ar putea fi creata in Ramnicu-Valcea.

Escrocii au postat pe cunoscutul portal un anunt- momeala in care spuneau ca vand o masina la un pret foarte bun. Redactorii nostri s-au aratat interesati de

oferta si au intrat in dialog pe Internet cu presupusul vanzator, care pretindea ca este englez.

Acesta a incercat sa ne spulbere orice suspiciune, recomandandu-ne sa facem tranzactia printr-o firma de curierat foarte sigura, cu sediul in Marea Britanie, si ne-a indrumat spre site-ul de pe Internet al acesteia. La prima vedere, compania parea ireprosabila, judecand dupa modul profesionist in care arata pagina de Internet. Cu ajutorul unor specialisti in securitate online am aflat insa ca totul nu era decat o escrocherie si ca respectiva firma de curierat, careia urma sa-i trimitem banii, nu exista in realitate.

Mecanismul inselaciunii e foarte bine pus la punct. Pretinsul vanzator va trimite pe mail numele unei asa-zise companii de curierat de tip „escrow”, despre care spune ca e „foarte populara”, „sigura”, „de incredere”, „dincolo de orice banuiala”.

Sunt cuvintele preferate ale escrocilor, care cauta sa-si relaxeze victima si sa-i adoarma banuielile. Argumentul inselator este: „Nu imi trimiti mie banii, ci firmei care se ocupa de transport. Ea imi plateste abia dupa ce iti livreaza produsul, produs pe care, in plus, il poti returna daca nu iti convine si primesti imediat banii inapoi”.

Firma e, bineinteles, inventata, dar au fost cazuri in care „e-hotii” nu s-au sfiit sa copieze (cloneze) chiar site-urile unor firme de curierat respectabile. Inselatoria se bazeaza, printre altele, pe faptul ca firmele de tip „escrow” exista in realitate, iar serviciile lor sunt adesea folosite in schimburile comerciale din toata lumea.

O astfel de firma este, de fapt, un intermediar care garanteaza ca produsul ajunge la cumparator, iar banii la vanzator. Principalul atu al unei companii care ofera serviciul „escrow” este reputatia, fara de care clientii nu ar accepta sa lase bani sau produse in grija.

Romania Libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro