Sari direct la conținut

România interzice participarea delegaţiilor din Rusia şi Belarus la reuniunea OSCE de la București. Anunțul MAE

HotNews.ro
Sediu MAE, Foto: Inquam Photos / George Calin
Sediu MAE, Foto: Inquam Photos / George Calin

Autorităţile române nu permit participarea delegaţiilor Rusiei şi Belarusului la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, care se va desfăşura în România, între 29 iunie şi 3 iulie, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Autorităţile române au decis să nu permită participarea delegaţiei Federaţiei Ruse la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, desfăşurată în România în perioada 29 iunie – 3 iulie. Măsura va fi aplicată tuturor membrilor delegaţiei, parlamentari şi staff tehnic”, a anunţat sâmbătă Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE, citat de News.ro.

Potrivit sursei citate, aceeaşi măsură va viza şi delegaţia Republicii Belarus.

„Decizia părţii române se bazează pe poziţia cunoscută şi consecventă a României în raport cu Federaţia Rusă, în contextul războiului de agresiune în curs împotriva Ucrainei. De asemenea, o parte din membrii delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a OSCE sunt vizaţi de măsuri restrictive la nivelul Uniunii Europene. Decizia vizează şi Belarus, susţinător al războiului declanşat de Federaţia Rusă”, a transmis Radu Filip.

La evenimentul de la Bucureşti vor fi prezenţi delegaţi din peste 50 de state membre ale OSCE.

Ce este OSCE?

Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este un organism interparlamentar format din 57 de state membre. Adunarea a fost creată în 1991 pentru a facilita realizarea obiectivelor OSCE, inclusiv prevenirea și soluționarea conflictelor, precum și consolidarea instituțiilor democratice în toate țările membre ale OSCE.

Din 1993, Adunarea a monitorizat alegerile în peste 30 de națiuni din Europa, Africa, America de Nord și Asia.

Vara trecută, Adunarea Parlamentară a OSCE a recunoscut oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului pentru implicarea sa în Grupul Wagner.

Tot anul trecut, secretarul general al OSCE le-a spus jurnaliștilor germani că Rusia ar trebui să rămână în organizație pentru a menține canalele diplomatice.

Ulterior, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a boicotat reuniunile OSCE din cauza prezenței continue a Rusiei în cadrul organizației.

Purtătorul de cuvânt al lui Kuleba a declarat că Rusia abuzează de regula consensului în cadrul OSCE și recurge la șantaj și la amenințări deschise pentru a bloca chestiuni-cheie, cum ar fi candidatura Estoniei la președinția din 2024.

În ultimii doi ani, Rusia a fost expulzată din mai multe organizații internaționale pentru drepturile omului în ultimii doi ani, inclusiv din Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite.

INTERVIURILE HotNews.ro