Sari direct la conținut

Romanii din diaspora ii cer lui Klaus Iohannis sa intervina pentru a asigura suficiente sectii de vot la parlamentare: Nu credeam ca va fi posibil sa retraim batjocura din 2014, dar se pare ca situatia va fi de cateva ori mai umilitoare

HotNews.ro
Scrutin in Romania, Foto: Autoritatea Electorala Permanenta
Scrutin in Romania, Foto: Autoritatea Electorala Permanenta

Federatia Asociatiilor de Romani din Diaspora (FADERE) i-a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, in care ii cere sefului statului sa intervina pentru „a asigura suficiente sectii de vot” la alegerile parlamentare din aceasta toamna. „Nu credeam vreodata ca va fi posibil sa retraim batjocura la care am fost supusi in 2014. Dar se pare ca cele mai negre cosmaruri se adeveresc si ca situatia va fi de cateva ori mai umilitoare „, spun romanii din diaspora in scrisoarea deschisa adresata presedintelui Iohannis.

Doar 3.613 romani din strainatate au cerut inscrierea in Registrul Electoral pentru alegerile parlamentare din toamna, potrivit ultimei comunicari facute de Autoritatea Electorala Permanenta pe data de 25 iulie. Dintre cei 3.613 care au cerut inscrierea, 2.913 mentioneaza optiunea pentru votul prin corespondenta, iar 700 pentru votul in sectiile de votare.

„Modificarile aduse legii electorale au creeat mari probleme pentru romanii din diaspora. Dupa cum stiti, in acest moment s-au inscris pentru votul prin corespondenta si in Registrul Elecoral abia in jur de 3 000 de persoane”, arata reprezentantii FADERE, in scrisoarea deschisa.

„De asemenea, au aparut alte modificari importante, conform noilor prevederi, putand fi infiintate sectii de votare doar in Misiunile Consulare si acolo unde cel putin 100 de romani au cerut in mod expres acest lucru. Pana in acest moment nu sunt semnale ca s-ar fi strans in vreun loc mai mult de astfel de 100 de cereri pentru a se putea infiinta vreo sectie de vot. Prin urmare, in tarile unde exista comunitati mari de romani vor fi de cel putin 4 ori mai putine sectii de vot decat in 2014”, se mai arata in documentul citat.

„Va rugam sa interveniti si impreuna cu Guvernul Romaniei sa asigurati suficiente sectii de vot. Nu credeam vreodata ca va fi posibil sa retraim batjocura la care am fost supusi in 2014. Dar se pare ca cele mai negre cosmaruri se adeveresc si ca situatia va fi de cateva ori mai umilitoare”, arata romanii din diaspora, in scrisoare.

„De asemenea, observam pe zi ce trece o strategie tot mai evidenta de demonizare, jignire si insulare a Diasporei pentru optiunile sale politice. Afirmam raspicat ca nu milioanele de romani din afara granitelor sunt vinovati pentru necunoasterea ultimelor modificari legislative, ci guvernantii care erau oblgati sa gaseasca cele mai bune strategii de informare a lor si care au cheltuit cu inconstienta bugete apreciabile in acest scop”, mai spun semnatarii scrisorii.

„Contam pe sprijinul dumneavoastra pentru indreptarea in cel de-al douasprezecea ceas a acestei situatii penibile care ar putea din nou sa afecteze imaginea Romaniei in lume”, se incheie scrisoarea deschisa adresata sefului statului.

Premierul Dacian Ciolos a declarat, pe 20 iulie, ca este ingrijorat din cauza numarului scazut de persoane din diaspora inscrise in Registrul electoral. „Am cateva ingrijorari, pentru ca sunt extrem de putini oameni inscrisi in acel Registru Electoral prevazut pentru diaspora, care este un element esential fara de care, asa cum e scrisa legislatia acum, din pacate nu putem organiza sectii de votare decat pe baza inscrierilor in acel registru”, a afirmat primul ministru.

Guvernul a anuntat, ulterior, ca la mijlocul lunii august urmeaza sa puna in dezbatere publica un proiect de Ordonanta de Urgenta care sa modifice legea electorala dupa care vor fi organizate alegerile parlamentare din toamna.

Asociatiile romanesti din diaspora care semneaza aceasta scrisoare sunt:

FADERE Federatia asociatiilor de romani din Europa – Presedinte Daniel Tecu

FEDROM Federatia asociatiilor de romani din Spania – Presedinte Miquel Fonda Stefanescu

FARA Federatia asociatiilor de romani din Cordoba

FIADDIE Federatia internationala a asociatiilor pentru apararea drepturilor imigrantilor din Europa – Presedinte Balan Ion

ARCS Asociati romanilor din Coslada si San Fernando – Presedinta Nelia Parcalabescu

ARCM Asociatia romanilor din Comunidad de Madrid, Spania -Presedinta Corina Trif

ARM Asociatia Romanilor din Mostoles, Spania – Presedinta Adelina Parvu

ATRIUM Asociatia muncitorilor romani din Spania -Presedinta Paul Catrinescu

AREA Asociatia artistilor romani din Spania – Presedinte Claudiu Toma

ADERE Asociatia pentru dezvoltarea economica si culturala a romanilor din Spania – Presedinte Simion Florian

AMARE Asociatia femeilor prietene romance din Europa – Presedinta Dorina Sisu

Asociatia de emigranti la Sagra-Valcea, Spania – Presedinta Maxim Lenuta Vera

Asociatia Inimi de roman,Spania – Presedinta Cucu Monica

Centrul Cultural Romano-Austriac Unirea – Presedinte Ioan Codja

Asociatia culturala internationala Soleil de L’est Franta – Presedinte Michel Gavaza

Asociatia de mediator interculturali romani CORUM Spania – Presedinta Diana Dinu

Asociatia Mica Romanie Portugalia – Presedinte Dragan Gheorghe

Societatea de Limba Romana din Voivodina ¬ Republica Serbia – Presedinte Lucian Marina

Asociatia Duth-Ro Olanda – Presedinta Mariana Mihaila

Asociatia Familia din Israel – Presedinte Dragos Nelersa

Asociatiei, DACIA e.V.Nurnberg -Presedinta Ionela van Rees- Zota

Asociatia parintilor romani din Italia – Presedinte Sorici Constantin

Asociatia Congresul romanilor din Canada – Presedinte Cristi Bucur

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro