Sari direct la conținut

Romanii din Munchen lanseaza Proclamatia de la 13 Mai si vor rechizitoriu civil

„Clasa politica actuala trebuie schimbata prin reforma, iar politicienilor le trebuie impuse modele solide europene, pe care noi, cetatenii, sa le stabilim“ spun romanii din Bavaria in Proclamatia lor cetateneasca de la 13 mai, lansata la mitingul de la Munchen.

Aceasta continua spiritul de fronda al Proclamatiei de la Timisoara, din 1990, si e un omagiu adus eroilor revolutiei romane din 1989.

Ne-au tradat mandatul

In 13 mai, peste 80 de romani si originari din Romania au luat parte la mitingul din Marienplatz, centrul capitalei bavareze. Dupa discutarea motivelor pentru care s-a ajuns la criza politica actuala din Romania, participantii au avansat, de pe pozitii cetanenesti, posibile solutii.

„Pretindem o Constitutie revizuita si vot uninominal“ spun ei, iar „relatia alegator-ales trebuie reglementata in legea electorala, pentru ca alegatorul sa aiba un control mai bun asupra alesilor“.

Proclamatia citita de initiatorul acestui act civic, Florin Tudose din Bamberg, lanseaza ideea unei profunde angajari a societatii civile in configurarea Puterii in stat, in elaborarea Constitutiei Romaniei, solicitandu-se definirea unui nou contract social, care sa mandateze rechizitoriul civil.

„Noi, cetateni romani si europeni, liberi si demni, semnatari ai acestei proclamatii, ne afirmam cu autoritate suveranitatea. In calitatea noastra de cetateni, singurii indreptatiti sa incredinteze puterea in stat, reziliem contractul social impus de reprezentantii clasei politice din ultimii saptesprezece ani.

Desi le-am incredintat mandatul de a ne reprezenta, ne-au tradat“ se spune in Proclamatie.

Campanie electorala pe proiecte

Acelasi spirit decembrist -ca la mitingurile din celelalte mari orase ale Germaniei, Bonn, Hamburg, Berlin- a animat si demonstratia romaneasca de la Munchen. Vechile imnuri din Piata Universitatii, „Nu plecam acasa“ si „Imnul golanilor“, au fost cantate in premiera in piete publice din Germania.

Societatea civila romaneasca de peste granite pare a-si fi pierdut rabdarea in promisiuni, planuri de viitor suspendate, dar si dosare penale nefinalizate.

Impotriva coruptiei la nivel public si de stat si a promisiunilor electorale neonorate, se ia atitudine ferma: „Angajatii publici cercetati penal pentru coruptie, abuz in serviciu sau alte acte grave, sa fie suspendati din functie imediat, pana la judecarea cazului in instanta. Nu in ultimul rand, campania electorala sa fie bazata in exclusivitate pe proiecte. Nerealizarea acestora, sa activeze automat demiterea mandatului“.

Forta poporului

Strangerea de semnaturi a inceput la 13 mai, ea continua pe un website dedicat acestui scop, care cuprinde si textul integral al Proclamatiei: www.cetateanul.info. Acestui site i se adauga un punct de intalnire pentru cei care vor sa schimbe idei si sa se organizeze prin discutii, editare de documente si alte facilitati in vederea gasirii de solutii viabile pentru obiectivele stabilite.

In dezbatere se au in vedere reformarea clasei politice, revizuirea Constitutiei si votul uninominal. Se intentioneaza crearea unui „profil al politicianului roman modern“ si se cer propuneri de modificare a legii electorale -modificari posibil de initiat in baza art. 74 din Constitutie, privind Initiativa legislativa in cazul in care Parlamentul nu se autosesizeaza.

“De aceea, adresam o invitatie pentru toti romanii de a participa la aceasta dezbatere, ce va fi pornita in curand pe situl www.forta-poporului.net“ mai precizeaza Florin Catalin Tudose, initiatorul actiunii civice din Munchen.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro