Sari direct la conținut

Romanii – dramatic bilant de accidente pe santierele din Italia

HotNews.ro

Peste 500 de romani, conform organizatorilor, au participat in cursul zilei de ieri, duminica, 27 septembrie, la “Serbarea interculturala pentru siguranta pe santiere”, desfasurata in centrul Romei. La doi pasi de Bazilica Santa Maria Maggiore au rasunat melodii populare romanesti, s-au dansat hore din Bucovina, iar participantii au admirat costumele nationale din Carpati. Concertul de muzica populara a avut ca protagonisti artisti care si-au inceput cariera chiar in Peninsula: solista Steluta Floristean si grupul de dansatori “Dor calator”.

– In anul 2008 s-au inregistrat in regiunea capitalei, Lazio, 5.594 de accidente la locul de munca, dintre care 1.871 au vizat cetateni romani.

– Din cele 14 straini accidentati mortal, in aceeasi perioada, romanii au fost in numar de 6. De la inceputul lui 2009, numai la Roma au decedat pe santiere 2 cetateni romani

Bilant negru

Festivalul, ajuns la a doua editie, este dedicat muncitorilor straini, mult mai putin informati in legatura cu drepturile lor decat colegii italieni. 75% dintre strainii care lucreaza in constructii in capitala Italiei sunt romani. La Casa Sociala a constructorilor din provincia Romei (Casa Edile) sunt inscrisi peste 22.000 de conationali. De asemenea, cele mai multe victime pe santierele din Peninsula, dupa italieni, provin din randul romanilor.

Duminica, 27 septembrie, in Piata Vittorio Emanuele s-a vorbit aproape exclusiv romaneste. In cadrul manifestatiei au fost distribuite tuturor participantilor brosuri informative in italiana si in romana, privind normele de siguranta pe santiere si kituri cu centuri de siguranta, casti si incaltaminte. Iar la acordarea celor 10 cadouri din cadrul tombolei finale, 8 conationali au plecat acasa cu un premiu in valoare de cate 250 de euro fiecare.

Somer in Italia cu 940 euro pe luna

Unul din castigatori este Mircea, de 45 de ani, din Tulcea. A ridicat premiul cu un zambet amar pe buze: de cateva luni este somer si cauta un loc de munca. “Primesc 940 de euro pe luna ca ajutor de somaj, pe un total de 8 luni; deocamdata ne descurcam”. Mircea traieste la Roma impreuna cu sotia, care ingrijeste o batrana: “Pentru femei, e mai usor de gasit o slujba, dar in constructii e mai greu acum cu angajarile.” Cei doi au un copil in Romania, pe care merg sa-l viziteze in fiecare concediu: “Nu intentionam sa ne intoarcem in Romania, aici se castiga mai bine”.

Alaturi de el, un fost coleg de munca, Costel, 33 de ani, din Suceava. Nici el nu vrea sa se intoarca in tara, atat timp cat in Peninsula salariul e mai mare, mai ales daca ai documente in regula: “lucrez de sapte ani aici, am contract si nu intentionez sa ma intorc. M-au ajutat mult si sindicatele, in special cu actele”.

Multi romani nu stiu sa-si puna centura de siguranta

“A fost un adevarat succes, mai ales pentru noi romanii, care am aratat chiar printr-o hora, ca suntem uniti”, ne-a declarat Daniel Grigoriu, responsabil in cadrul Fillea CGIL (Federatia Italiana a muncitorilor in constructii – Confederatia Generala Italiana a Muncitorilor), la incheierea serbarii.

CGIL este cel mai mare sindicat din Peninsula, cu peste 6.000 de romani inscrisi doar in capitala Italiei in ramura constructiilor. “Scopul evenimentului a fost sa informam muncitorii in legatura cu drepturile lor, dar si despre pericolele la care se expun daca nu utilizeaza echipamentul de protectie. Muncitorii romani au asistat azi la demonstratii de folosire a echipamentului. Dar am constatat ca multi dintre ei nu stiau sa-si puna o centura de siguranta, care le-ar putea salva viata pe schele! Numai eu,- continua Daniel Grigoriu, de la inceputul anului, m-am ocupat, la Roma, de 12 cazuri de romani decedati sau accidentati in mod grav. Am vazut un mare interes pentru toate sfaturile oferite, intr-o atmosfera destinsa: s-a mancat, s-a dansat romaneste, oamenii au socializat impreuna cu conationalii. O zi de duminica in aer liber, dar petrecuta cu folos”.

“Firmele romane ofera servicii mai avantajoase”

Vincenzo Palluzzi, inspector specializat in controale pe santierele din Roma, ne-a asigurat ca “nu facem diferenta intre intreprinderile cu patroni italieni sau straini. Din experienta mea, am remarcat ca aceleasi nereguli le intalnim peste tot, indiferent de nationalitate. Nu pot spune, de exemplu, ca romanii incalca legea mai mult decat italienii. Dar, cu siguranta, patronii straini cunosc mai putin legile in vigoare”.

Palluzzi confirma cresterea numarului de firme cu patroni romani care opereaza in domeniul constructiilor: “in ultimii ani, as putea spune ca au crescut cu 40%, iar odata cu criza, firmele care deja erau puternice, s-au consolidat. Din ce am auzit, firmele romanesti ofera servicii la preturi mai avantajoase decat colegii italieni”.

Cele mai multe accidente mortale se inregistreaza in urma caderilor de la inaltime, a confirmat pentru Hotnews.ro doctorul Roberto de Santis, de la Institutul de medicina la locul de munca. De altfel, prima victima a unui accident de munca in Italia, din 2009 a fost un muncitor roman, cazut de pe o schela, la inceputul lunii ianuarie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro