Romanii refuza pauza de masa
Multi angajati prefera sa inlocuiasca perioadele de repaus la pranz cu statul la birou. Ajung mai repede acasa, insa dau mai putin randament in munca.
Inca un telefon, inca un email, inca o hartie de completat, apoi un sandvici si un iaurt. Chiar si atunci cand firma ii da timp pentru a lua masa si-i pune la dispozitie cantina cu tot tacamul, angajatul roman prefera sa manance pe fuga.
Desi pe seama lucratorului autohton de birou si a avantului sau muncitoresc se fac glume multe, pauzele de masa sunt de multe ori pentru el „mofturi”, la care considera ca poate renunta pentru a ajunge mai repede acasa.
In Occident, in schimb, un astfel de repaus e lucru sfant, datator de rod in munca atata vreme cat este savurat pe indelete. In Franta si Portugalia, de exemplu, nimic nu misca intre 12.00 si 14.00.
Iuliana Cojocaru, expert in psihologia muncii la firma de recrutare Andromeda, spune ca o ora de pauza ar fi in general suficienta. „Pauzele de masa prelungite, de doua ore, ar lungi si programul, lumea s-ar plange de asta. Conteaza si cerintele postului: in cazul in care este vorba despre munca fizica, pauza este absolut necesara.
Cel mai bine ar fi sa existe una la patru ore. Din experienta noastra, oamenii nu se plang de program. Spun ca nu vor sa termine la opt seara si sa se intoarca obositi la serviciu a doua zi”, explica ea.
Nu mai putin de 15 minute
Durata pauzei de munca nu este reglementata la nivel de lege. Codul Muncii prevede la articolul 130 ca, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de sase ore, „salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern”.
De asemenea, tinerii de pana la 18 ani au dreptul la o pauza de masa de cel putin 30 de minute, daca durata zilnica a timpului de munca este mai mare de patru ore si jumatate.
In contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 se prevede ca „repausul pentru luarea mesei nu poate fi mai mic de 15 minute. Repausul pentru luarea mesei, cu o durata de 15 minute, se include in programul de lucru”.
Dan Danciu, inspector-sef adjunct in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti, spune totusi ca institutia sa nu poate verifica respectarea pauzelor, intrucat totul depinde de intelegerea dintre salariati si patronat: „In contractul de munca se prevede daca se acorda pauza de masa sau nu. Tot acolo se hotaraste si dimensiunea pauzei.
In Codul Muncii nu exista niciun articol care spune ca trebuie sa se dea pauza. Doar, potrivit Ordonantei 99, se prevede ca, atunci cand este foarte frig sau foarte cald, trebuie sa se alterneze perioadele de munca cu cele de repaus”, explica el.
„Se mananca rational”
Marile corporatii par sa schimbe obiceiurile romanilor. Chiar daca nu toata lumea are la dispozitie bufet, micii intreprinzatori s-au aciuat pe langa cladirile de birouri si fac vanzare serioasa in jurul pranzului.
„Cine se respecta mananca. E un loc popular aici, am avut inchis doua saptamani si lumea a venit totusi imediat ce s-a deschis”, spune Vera Dumitrache, patroana localului „Casa Vera” din Pipera.
O masa aici ajunge in general la 10 lei, variaza insa bineinteles in functie de optiunile clientilor. „Unii mananca fara salata, altii cu salata, unii mananca fara paine. Se mananca in general rational”, considera patroana.
Aici mananca uneori si Luciana, angajata a unei companii care produce calculatoare, cu sediul in zona. „Mai este o cantina langa metrou, se mai intampla sa facem comanda prin internet. Avem si o minicantina la etajul al doilea, sau putem apela la o firma de catering. Conditia este insa sa stabilim de vineri ce vrem pentru saptamana urmatoare”, spune Luciana.
O masa o costa intre 7 si 12 lei, in functie de felurile alese in ziua respectiva.