Sari direct la conținut

România are "o fereastră de oportunitate" de câteva săptămâni ca să se pregătească pentru valul 4 al pandemiei de COVID – secretar de stat

HotNews.ro
Coronavirus in Romania, Foto: Bi Deleisiku / Xinhua News / Profimedia
Coronavirus in Romania, Foto: Bi Deleisiku / Xinhua News / Profimedia

România are „o fereastră de oportunitate” de cel puțin șase săptămâni, timp în care se poate pregăti pentru punctul în care varianta Delta – cea mai contagioasă depistată până acum – va pune probleme și în țara noastră, iar numărul de noi cazuri de COVID va crește semnificativ, afirmă secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.

  • „Estimăm că avem în continuare în România o fereastră de oportunitate de câteva săptămâni în care putem să accelerăm pregătirile, să ne găsească apariția unui eventual val 4 cât mai pregătiți cu putință.
  • Mai sunt câteva săptămâni, inclusiv pe estimările și pe predicțiile pe care le avem de la INSP și dacă ne uităm în alte părți. Spre exemplu, în Marea Britanie, la începutul lunii mai erau foarte puține cazuri cu această variantă Delta și a ajuns în mai puțin de două luni să câștige foarte mult teren și să ducă la amplificarea numărului de cazuri.
  • Deci, vorbim de 6-7-8 săptămâni în care am putea să nu avem probleme din cauza variantei Delta, dacă ne uităm și la ce se întâmplă în alte părți la nivel european. Vedem Anglia, Portugalia, Spania”, a spus Andrei Baciu, vineri seară, la Digi24.

Întrebat dacă septembrie ar putea fi luna critică, Andrei Baciu a estimat că poate să fie un moment dificil, dar a îndemnat din nou să ne uităm la exemplul Angliei, al Spaniei, Portugaliei, țările central și vest-europene. Aici, chiar dacă este un procent mare de populație vaccinată, există totuși un număr important de cazuri. Însă avantajul unei rate mari de vaccinare este că nu există decese. În Anglia, de exemplu, sunt câteva zeci de decese pe zi între zeci de mii de cazuri noi, a subliniat Andrei Baciu.

  • „Lucrul ăsta îl transformă într-o paradigmă de sezon gripal, deci nu pune presiune pe sistemul de sănătate, nu pune presiune pe societate și atunci viața revine ușor-ușor la normalitate. Că va fi septembrie – și felul în care va fi acest val ține foarte mult de rata de vaccinare – sunt chestiuni pe care le putem face și chestiuni pe care nu le putem face”, a declarat Andrei Baciu, unul dintre coordonatorii campaniei naționale de vaccinare.

CITEȘTE ȘI: Când vine valul 4 al pandemiei în România? Cu ce diferă de precedentele valuri și în ce zone ale țării va lovi cel mai tare?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro