Sari direct la conținut

România merge cu două scurtmetraje la Festivalul de la Berlin

HotNews.ro
15 iulie, Foto: UNATC
15 iulie, Foto: UNATC

„15 iulie” , de Cristi Iftime, şi coproducţia germano-română „Apele tac”, semnată de Anca Miruna Lăzărescu, au fost selecţionate în Berlinale Shorts, competiţia destinată scurtmetrajelor din cadrul Festivalului de la Berlin. Ele vor concura pentru Ursul de Aur alături de alte 23 de scurtmetraje, între 10 şi 20 februarie.

Cristi Iftime (31 de ani) e masterand la Regie film la UNATC. „15 iulie” e filmul său de anul IV. „Sincer, m-a surprins puţin când am aflat că am fost selecţionat la Berlin. Nu că n-aş fi crezut că merită filmul”, a mărturisit el telefonic pentru HotNews.ro din cabina de la Studioul Abis unde face corecţiile de culoare la copia de festival.

Avându-i pe Adrian Titieni şi Lorena Zăbrăuţanu în rolurile principale, scurtmetrajul „15 iulie” se concentrează, în 12 minute, pe relaţia dintre un tată şi o fiică. Regizorul spune că relaţia dintre cei doi, agravată de divorţul părinţilor, trimite spre „diferenţele dintre vârste şi lipsa de comunicare”.

În rolul bunicii fetei Cristi Iftime a distribuit-o pe Coca Bloos, iar Lucian Iftime (fratele lui Cristi Iftime) îl interpretează pe prietenul fetei.

Ideea filmului îi aparţine Ancăi Buja, studentă în anul I la secţia de Comunicare Audiovizuală din cadrul UNATC, iar scenariul a fost rescris apoi de aceasta, după un prim draft, împreună cu regizorul. Imaginea e semnată de George Chiper.

Referindu-se la stilul filmului, Cristi Iftime adaugă: „Nu-mi plac etichetele, prefer să spun că e un film observaţional, deci că nu e foarte radical din punct de vedere stilistic. El are totuşi din montaj şi plastică accente mai elaborate decât stilul minimalist.”

Cristi Iftime a fost asistent de regie la „Poliţist, adjectiv”, ajungând să studieze filmul la UNATC după ce studiat filosofia la Cluj-Napoca. A realizat până în prezent scurtmetrajele de şcoală „Tu plus eu”, „Patru instrumente” şi „Timi” (cel mai premiat de până acum.).

„15 iulie” e produs de UNATC şi va fi reprezentat la Berlinale Shorts, între 10 şi 20 februarie, de Cristi Iftime, Anca Buja, George Chiper şi Lorena Zăbrăuţanu.

Al doilea scurtmetraj coproducţie pentru Strada Film

„Apele tac”, regizat de Anca-Miruna Lăzărescu, este un film de ficţiune de circa 30 de minute despre doi tineri care vor să fugă din România în plin comunism, traversând Dunărea. Avându-i în distribuţie pe Toma Cuzin, Andi Vasluianu şi Patricia Moga, filmul e o coproducţie Germania-România, între Filmallee şi Strada Film. El a fost finanţat în 2010, cu aproape 100.000 lei, de Centrul Naţional al Cinematografiei. Director de imagine este Christian Stangassinger, iar monteur Dan Olteanu.

Întrebat de HotNews.ro care este stilul filmului, Daniel Mitulescu, coproducătorul român, a răspuns râzând:”Nu e un film minimalist!”

Născută în 1979, Anca Miruna Lăzărescu a emigrat în 1990 în Germania, studiind documentar şi jurnalism TV la Academia de Film şi Televiziune din Munchen. Scurtmetrajul ei, „Bucureşti-Berlin”, a fost nominalizat la Berlin Today Award în 2005.

Cooproducătorul român al filmului, Daniel Mitulescu, a declarat pentru HotNews.ro că Strada Film a intrat în coproducţie fiind impresionată de „scenariul puternic, credibil şi emoţionant” scris de Anca Miruna Lăzărescu, adăugând că problema imigraţiei din timpul lui Nicolae Ceauşescu este pentru noi importantă.

Întrebat dacă e de părere că a contat faptul că Strada Film are deja un Urs de Aur pentru scurtmetraj (obţinut de „O zi bună de plajă” , de Bogdan Mustaţă, în 2008) în selecţia filmului, Daniel Mitulescu a spus că acest lucru i-a făcut poate pe selecţioneri să fie mai atenţi dar că, mai ales la un festival de clasă A, cel mai mult contează filmul.

„Apele tac” este al doilea scurtmetraj coproducţie pe care îl realizează Strada Film după multi-premiatul „Muzica în sânge”, de Alexandru Mavrodineanu. Filmul va fi reprezentat la Berlin de Anca Miruna Lazarescu, Toma Cuzin si de producatorul executiv Florentina Onea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro