Rusia anunță că susține propunerea lui Viktor Orban pentru un armistițiu de Crăciun în Ucraina / Kievul spune că nu a discutat cu Orban pe această temă
„Partea rusă sprijină pe deplin eforturile lui Orban menite să găsească o soluție pașnică și să rezolve problemele umanitare legate de schimbul de prizonieri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.
Președintele rus Vladimir Putin susține eforturile premierului ungar Viktor Orban de a obține o încetare a focului de Crăciun în Ucraina și un schimb major de prizonieri de război, a declarat joi Kremlinul, chiar dacă Kievul a părut să respingă ideea.
Viktor Orban a făcut propunerile într-un apel telefonic către Putin miercuri, au declarat Kremlinul și Budapesta, fără a oferi mai multe detalii.
„Partea rusă sprijină pe deplin eforturile lui Orban menite să găsească o soluție pașnică și să rezolve problemele umanitare legate de schimbul de prizonieri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
De asemenea, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a prezentat ambasadei Ungariei detalii privind un potențial schimb de prizonieri, a declarat Peskov.
Ce a spus Kievul
La scurt timp după convorbirea Orban-Putin, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a părut să respingă propunerea.
„La fel ca întotdeauna, partea ungară nu a discutat cu Ucraina. Şi la fel ca întotdeauna, Ungaria nu a avertizat Ucraina cu privire la discuţiile sale cu Moscova”, a deplâns într-un mesaj scris, adresat presei, un consilier de la preşedinţia ucrainană, Dmitro Lîtvîn.
Ulterior, și Volodimir Zelenski i-a răspuns lui Orban pe X. El l-a acuzat pe premierul ungar de subminarea ”unităţii” europene împotriva asaltului rus în Ucraina prin faptul că a vorbit la telefon cu Putin.
„Noi sperăm toţi ca Viktor Orban să nu-l sune pe (preşedintele sirian Bashar al-)Assad la Moscova pentru a asculta lecţii timp de ore”, l-a ironizat preşedintele ucrainean, referindu-se la recenta fugă în Rusia a liderului sirian răsturnat de la putere de către rebeli.
Condițiile lui Putin
Discuțiile pe tema unui armistițiu au loc cu puțin timp înainte ca președintele ales al SUA, Donald Trump, să își înceapă mandatul. Trump a promis să pună capăt rapid conflictului, dar nu a oferit detalii cu privire la modul în care ar putea realiza acest lucru.
Pe 14 iunie, Putin și-a expus condițiile pentru o încetare imediată a războiului: Ucraina trebuie să renunțe la ambiția de a adera la alianța militară NATO și să retragă trupele din patru regiuni ucrainene revendicate de Rusia și controlate în mare parte de Moscova.
„Rusia nu a refuzat niciodată negocierile de pace și și-a declarat în repetate rânduri disponibilitatea de a le relua pe baza Acordurilor de la Istanbul din 2022”, a declarat Peskov.
De partea cealaltă, Kievul a insistat că are nevoie și de garanții de securitate, și anume apartenența la alianța militară NATO, care ar împiedica Rusia să folosească o încetare a focului pentru a pregăti o nouă invazie.
Rusia a declarat că nu va accepta niciodată aderarea Ucrainei la NATO – sau desfășurarea de trupe NATO pe teritoriul ucrainean.
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că singura pace posibilă în războiul din Ucraina este o pace „durabilă” și că orice acord de pace în Ucraina trebuie să includă ucrainenii.
Macron s-a aflat la Varșovia pentru a discuta despre sprijinul european pentru Ucraina cu premierul polonez Donald Tusk, cu doar câteva săptămâni înainte ca Polonia să preia președinția UE de la Ungaria.