Donald Trump alimentează mișcările anti-vaccin cu o teorie nedovedită că vaccinurile provoacă autism. Președintele-ales promite o „mare discuție” cu Robert F Kennedy Jr despre oprirea vaccinărilor
Președintele ales Donald Trump a declarat într-un interviu pentru revista Time, publicat în ziua în care a fost desemnat Persoana Anului 2024, că va avea o „mare discuție” cu antivaccinistul Robert F. Kennedy Jr., nominalizarea sa pentru Departamentul de Sănătate și Servicii Umane, despre încheierea programelor de vaccinare pentru copii.
„Vom avea o mare discuție. Rata autismului este la un nivel pe care nimeni nu l-a crezut vreodată posibil. Dacă te uiți la lucrurile care se întâmplă, există ceva care îl cauzează”, a declarat președintele-ales, Donald Trump, când a fost întrebat dacă ar aproba oprirea programelor de vaccinare a copiilor.
Trump nu a spus în mod explicit în interviu că vaccinurile provoacă autism, o afirmație falsă care provine dintr-un studiu din anii 1990 care a fost retras ulterior. Când a fost presat cu privire la această problemă, Trump a spus că administrația sa va finaliza „testări foarte serioase”, după care „vom ști cu siguranță ce este bine și ce nu este bine”.
Dar doar sugerând că ar putea exista o legătură între vaccinuri și autism, Trump dezinformează din nou și alimentează mișcările antivaccin.
De unde a apărut teoria că unele vaccinuri provoacă autism
Dr. Andrew Wakefield a publicat în 1998 o lucrare în care se afirma că vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) poate provoca autism. În 2010, jurnalul medical The Lancet transmitea că retrage controversata lucrare.
Consiliul de Medicină Generală din Marea Britanie a stabilit că Wakefield nu a respectat normele etice în realizarea cercetării.
„Selecția pacienților a fost părtinitoare”, iar comportamentul doctorului a fost „necinstit și iresponsabil”. Potrivit teoriei lui Wakefield, vaccinul împotriva pojarului ar fi provocat probleme gastrointestinale care ar fi determinat, la rândul lor, autismul. În viziunea cercetătorului, virusul folosit în vaccin ar fi crescut în tractul intestinal și ar fi făcut ca intestinul să devină poros din cauza inflamării. Apoi materia din intestin s-ar fi infiltrat în sânge, afectând sistemul nervos și provocând astfel autism.
Cu toate acestea, în anii care au urmat, mai multe alte studii au respins această afirmație, nefiind găsită nicio dovadă a unei legături între vaccinarea și autism, iar teoria a fost contrazisă.
În 2004, 10 dintre coautorii inițiali ai lui Wakefield au publicat o declarație în care spuneau că datele lor erau „insuficiente” pentru a demonstra că vaccinul MMR provoacă autism. De asemenea, a ieșit la iveală faptul că Wakefield nu a dezvăluit în mod corespunzător un conflict de interese: era un consilier plătit în procese intentate de familii care pretindeau că vaccinurile le-au făcut rău copiilor lor.
Într-un studiu realizat la Universitatea Columbia din SUA, publicat în noiembrie 2008, s-a demonstrat că nu există nicio relație de cauzalitate între vaccin și autism sau probleme gastrointestinale.
Este adevărat că autismul este diagnosticat mult mai des acum decât în trecut, dar nu pentru că vaccinurile cauzează această afecțiune. Cercetătorii au explorat posibilele motive ale creșterii numărului de cazuri, inclusiv creșterea vârstei parentale și factorii declanșatori de mediu. Dar o mare parte a creșterii, sugerează cercetările, provine din modificările criteriilor de diagnostic, gradul de conștientizare pe scară largă a afecțiunii și îmbunătățirea screening-ului. De asemenea, copiii de culoare, fetele și adulții tineri au fost diagnosticați mai puțin frecvent.
Chiar dacă studiul lui Wakefield a fost dezmințit și respins pe scară largă, iar studiile moderne arată în mod constant că vaccinurile sunt sigure, ideea că vaccinurile pot provoca autism persistă, fără dovezi, printre unii sceptici la vaccinuri – inclusiv Kennedy care, dacă va fi confirmat, va conduce agențiile federale de sănătate responsabile cu aprobările vaccinurilor.
Deși în timpul pandemiei de coronavirus, Trump a spus despre vaccinul anti-Covid că este „unul dintre cele mai mari miracole”, judecând după comentariile sale recente – și după alegerea lui Kennedy pentru a conduce Departamentul de Sănătate – Trump pare să revină la opiniile sale mai vechi și mai negative despre imunizare.