Rusia are prieteni in sanul dreptei radicale europene
Pe fondul înăspririi tonului printre liderii Uniunii Europene la adresa Rusiei pentru implicarea în tulburările din Ucraina, Moscova își face aliați în rândurile dreptei populiste, radicale și chiar al extremei drepte din UE.
Dreapta populistă este dată în creștere în sondaje în vederea alegerilor pentru Parlamentul European care vor avea luna viitoare în cele 28 de state membre UE.
“Puteți observa că Frontul Național (FN) este văzut foarte favorabil în Rusia”, declară Ludovic de Danne, purtătorul de cuvânt al partidului dreptei naționaliste și eurosceptice din Franța.
“Dorim să evităm un nou război rece cu Rusia”, adăugă el într-un interviu cu publicația Business Insider.
FN este cel mai mare partid al dreptei populiste în termen de voturi și sondajele dau ca posibilă clasarea sa pe primul loc al alegerile euro-parlamentare din Franța.
Lidera partidului, Marine Le Pen, a fost primită cu onoruri anul trecut la Moscova, printre cei care au întâmpinat-o numărându-se și vice-premierul Dimitri Rogozin, care acum figurează pe lista persoanelor aflate sub interdicția de călătorie în UE și Statele Unite.
Un alt lider al dreptei populiste europene, Heinz-Christian Strache, care se află în fruntea Partidului Libertății din Austria (FPO), spunea “În loc să urmeze în mod servil Statele Unite în încercuirea Rusiei, Bruxelles-ul ar trebui în sfârșit să poată construi relații pozitive cu Moscova și să arate înțelegere față de interesele rusești”.
FPO a obținut anul trecut 20% din voturi în alegerile parlamentare din Austria, iar acum este dat cu 21 – 27% din intențiile de vot în alegerile europarlamentare.
“Ațâțătorii la război”
La rândul său, liderul Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), Nigel Farage, a spus că liderii UE au “mâinile pătate de sânge”, pentru faptul că au încurajat declanșarea revoltelor care au dus la răsturnarea președintelui ales al Ucrainei, Viktor Ianukovici.
UKIP, care dorește ieșirea Marii Britanii din UE, s-ar putea clasa și el pe primul loc în alegerile europarlamentare de luna viitoare.
Liderul Partidului Libertății din Olanda (PVV), Geert Wilders, reia unele dintre acuzațiile Moscovei, fiind de părere că guvernul pro-occidental de la Kiiv este plin de “Național-socialiști, antisemiți și anti-democrați”.
“Ni s-a spus până acum că UE reprezintă pacea”, spunea Wilders într-un discurs ținut în parlamentul de la Haga, “acum ne-am lămurit, reprezintă ațâțarea la război”, făcându-se ecoul acuzațiilor lui Stalin la adresa Occidentului de acum 65 de ani.
Și PVV, partid islamofob și anti-imigrație, este dat, ca și FN și UKIP, de unele sondaje în frunte pentru alegerile europarlamentare.
“Trăiască referendumul din Crimea! Trăiască alegerea liberă a poporului!”, spunea luna trecută liderul Ligii Nordului, Mateo Salvini, partid separatist și xenofob din Italia, care a stat în spatele referendumului neoficial din regiunea Veneto, în care aporape 90% din cei care s-au prezentat la vot s-au pronunțat în favoarea independenței de Italia.
Presa din Rusia a reflectat cu interes și în mod pozitiv acest referendum neoficial din Veneto.
“Eu cred că putem fi un bun partener al Rusiei în Parlamentul European, iar Rusia ne privește ca pe un potențial partener”, declară Filip Dewinter, unul dintre liderii Vlaams Belang, partid separatist flamand din Belgia.
Agenți de influență
Nu doar în Europa Occidentală dreapta populistă își declară simpatia pentru actuala conducere de la Kremlin.
Gabor Vona, liderul JOBBIK, partidul ultra-naționalist care a obținut recent 20% din voturi în Ungaria, a vizitat anul trecut Rusia, unde a ținut o prelegere la Universitatea Lomonosov de la Moscova, la invitația profesorului Alexandr Dugin, fostul consilier geopolitic al președintelui Vladimir Putin, și fost lider al Partidului Național Bolșevic.
Vona a spus că Ungaria trebuie să decidă dacă în următorii ani rămâne în UE, se alătură unei Uniuni Euro-asiatice sau rămâne stat independent, adăugând că JOBBIK este un partener al Rusiei.