Rusia continuă să încerce să-i intimideze pe judecătorii CPI, după emiterea mandatului de arestare pentru Vladimir Putin
Un tribunal din Moscova a emis un mandat de arestare în lipsă a lui Reine Alapini-Gansou, al doilea vicepreședinte al Curții Penale Internaționale (CPI), a informat publicația independentă de știri Mediazona pe 13 noiembrie, potrivit Kyiv Independent.
Împotriva lui Alapini-Gansu a fost deschis un dosar penal pentru detenție ilegală, potrivit Mediazona, fără a oferi mai multe detalii.
Ea a fost, de asemenea, trecută pe lista persoanelor Most Wanted, potrivit Interfax.
Rusia a folosit pe scară mare un război judiciar pentru a face presiuni și a intimida judecătorii CPI de când Curtea de la Haga a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova în martie 2023 pentru deportarea forțată a copiilor ucraineni.
Juristă din Benin, cu o vastă experiență în drepturile femeilor și în susținerea drepturilor omului, Alapini-Gansou a fost aleasă în CPI în 2018. La începutul acestui an, a devenit adjunctă a președintei CPI, Tomoko Akane, care a emis mandatul de arestare pentru Putin în martie 2023. Rusia a deschis o anchetă asupra lui Akane și a altor judecători la scurt timp după aceea.
Mandatul de arestare împotriva lui Alapini-Gansou, care a fost unul dintre judecătorii care au emis mandate de arestare împotriva intermediarilor (proxy) Moscovei în Osetia de Sud pentru presupuse crime de război din timpul războiului din Georgia din 2008, vine la doar câteva zile după un alt mandat de arestare în lipsă pentru un alt judecător al CPI, Haykel Be. Mahfoudh.
Ben Mahfoudh a fost membru al unei comisii care a emis un mandat de arestare pentru fostul ministru rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi pentru şeful Statului Major General al Forţelor Armate Valeri Gherasimov, pentru presupuse crime de război din Ucraina.
De altfel, Moscova a lansat o astfel de ofensivă și față de jurnaliștii care au mers în Kursk pentru a face reportaje despre incursiunea declanșată de armata ucraineană în această regiune. Printre aceștia se numără și jurnalistul român Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro.
Împotriva jurnalistului român, dat deja în urmărire internaţională de autorităţile ruse, a fost formulată acuzaţia de trecere ilegală a frontierei de stat ruse, pentru care este pasibil de o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare în Rusia.