Sari direct la conținut

Rusia nu are suficientă putere pentru o contraofensivă în Kursk, afirmă un șef al armatei estoniene

HotNews.ro
În această fotografie preluată dintr-o înregistrare video publicată de serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării vineri, 16 august 2024, un soldat rus trage cu un tun antitanc Rapira, în zona de frontieră a regiunii Kursk, Rusia. Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia
În această fotografie preluată dintr-o înregistrare video publicată de serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării vineri, 16 august 2024, un soldat rus trage cu un tun antitanc Rapira, în zona de frontieră a regiunii Kursk, Rusia. Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Nu există nicio dovadă că Rusia are suficiente forțe în regiunea Kursk pentru a lansa o contraofensivă în regiune, a declarat locotenent-colonelul Mattias Puusepp, șeful adjunct al Statului Major al Forțelor de Apărare (EDF), pentru presa locală, conform The Kyiv Independent. Ofițerul consideră că Moscova nu și-a revenit încă în urma atacului surpriză al Kievului, dovada fiind eșecul de a lansa un contraatac serios acolo, notează ERR, postul public de televiziune estonian.

La mai puțin de două săptămâni de la ofensiva transfrontalieră a Ucrainei în regiunea rusă Kursk, trupele ucrainene dețin peste 80 de așezări în regiune și continuă să avanseze.

Puusepp a declarat pentru postul estonian ERR că Ucraina a luat Rusia prin surprindere, lăsând trupele Moscovei incapabile „să răspundă eficient” la incursiune.

Puusepp a subliniat că forțele armate ucrainene au reușit să-și ascundă cu succes activitățile și pregătirile înainte de a intra regiunea Kursk, motiv pentru care au reușit, de asemenea, să ia Rusia prin surprindere, conform Ukrinform.

„Este posibil ca forțele armate ruse să aibă probleme majore de comandă și control în regiune. Ele sunt incapabile să răspundă eficient la acțiunile forțelor armate ucrainene și tot ceea ce fac în acest moment este mai degrabă de natură reactivă”, a declarat Puusepp.

„Cu alte cuvinte, ele construiesc linii defensive adânci și încearcă să concentreze unități împotriva principalelor linii de atac ale forțelor armate ucrainene”, a spus el.

Deși în presa de propagandă se vorbește despre un contraatac al trupelor rusești, oficialul estonian crede că armata rusă nu poate efectua cu succes o astfel de acțiune.

„Conform relatărilor din mass-media ruse, se așteaptă ca Forțele Armate Ruse să lanseze în curând o contraofensivă”, a declarat Puusepp.

„Cu toate acestea, nu există încă indicii că forțele armate ruse au suficiente forțe și zone pentru a desfășura astfel de acțiuni semnificative”, crede militarul estonian.

Locotenent-colonelul a mai spus că principalele lupte din regiunea Kursk au loc în prezent în jurul așezării Sudja, care este situată la 44 de kilometri nord-est de orașul ucrainean Sumî și la aproximativ 10 kilometri de frontieră.

„Pe baza datelor cartografice disponibile publicului, forțele armate ucrainene par să dețină controlul asupra unei zone de aproximativ 500 de kilometri pătrați, care este aproximativ de mărimea municipalității estoniene Kose”, a declarat Puusepp.

În același timp, el s-a referit și la faptul că joi, comandantul forțelor armate ale Ucrainei, generalul-colonel Oleksandr Sîrski, a declarat în cadrul unei reuniuni prezidate de președintele Volodimir Zelenski, că Ucraina controlează 1.150 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc.

INTERVIURILE HotNews.ro