Sari direct la conținut

Rusia pierde războiul religios cu Kievul. Sprijin larg pentru interzicerea bisericii ucrainene afiliate patriarhiei Moscovei

HotNews.ro
Rusia pierde războiul religios cu Kievul. Sprijin larg pentru interzicerea bisericii ucrainene afiliate patriarhiei Moscovei
Biserică ortodoxă la Ternopil, Ucraina Foto: Maxym Marusenko/NurPhoto/Shutter / Shutterstock Editorial / Profimedia

Patru cincimi dintre ucraineni susțin noua lege prin care sunt interzise grupurile religioase afiliate Rusiei, arată un sondaj publicat marți, în contextul în care Kievul încearcă să elimine o ramură a bisericii ortodoxe acuzată de cooperare cu Moscova, informează Reuters.

Biserica Ucraineană Ortodoxă (BUO), de care aparțin 6% dintre cei intervievați în sondaj, este acuzată de mai mulți ani că este un instrument al influenței Moscovei în Ucraina și că unii clerici ai săi cooperează cu spionajul rusesc.

Biserica a respins aceste acuzații susținând că a rupt toate legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă, de care aparținea anterior, în mai 2022, la trei luni după invadarea Ucrainei de către Rusia.

În august, Ucraina a adoptat o lege care interzice Biserica Ortodoxă Rusă pe teritoriul ucrainean și prevede că o comisie guvernamentală va elabora o listă cu organizațiile „afiliate” ale căror activități nu sunt permise.

Procesul de scoatere în afara legii a BUO ar putea fi lung și complicat întrucât fiecare parohie este o entitate legală individuală și are la dispoziție nouă luni să se decidă dacă părăsește biserica interzisă.

Cei mai mulți ucraineni sunt parte a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (BOU), o biserică separată fondată în 2019, independentă de Moscova și recunoscută de către patriarhul ecumenic de Constantinopol, recunoscut pe scară largă dreptul liderul spiritual al creștinătății ortodoxe.

Invazia Rusiei a împins deja sute de parohii ale BUO să treacă la BOU, ceea ce a provocat uneori tensiuni în comunitățile rurale în care se află o singură biserică.

Sondajul, realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, a arătat că există un sprijin larg pentru lege în toate regiunile Ucrainei aflată sub controlul Kievului. Chiar și în estul mai rusofon peste 70% din respondenți susțin scoaterea în afara legii.

La nivel național, doar 16% dintre ucraineni se opun interzicerii, în timp ce alți 4% sunt nesiguri, iar 80% au susținut legea adoptată.

De la începutul războiului, Kievul a susținut că biserica afiliată Moscovei presupune riscuri de securitate. Zeci de clerici ai BUO au fost arestați și judecați pentru acuzații precum trădare sau colaboraționism. BUO afirmă că este victima unei persecuții.

Ucraina a predat un număr de clerici ai BUO Rusiei în cadrul unor schimburi de prizonieri. Un cleric al cărui nume nu a fost dezvăluit, acuzat că a colaborat cu Rusia, a fost dat la schimb pentru 28 de soldați ucraineni.

Și parlamentari din Estonia și Cehia s-au arătat îngrijorați de influența Moscovei în țările lor prin intermediul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro