Sari direct la conținut

Parlamentul ucrainean a adoptat o lege care va permite interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată Patriarhiei Moscova

HotNews.ro
Parlamentul ucrainean a adoptat o lege care va permite interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată Patriarhiei Moscova
Patriarhul Onufrie al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, alături de mai mulți preoți Foto: Svet Jacqueline / Zuma Press / Profimedia

Legislația interzice orice activitate a organizațiilor religoase care au legături cu Rusia. Prevederile legale vor intra în vigoare în 30 zile, moment din care Biserica Ortodoxă Ucraineană subodonată Patriarhiei Moscova va avea nouă luni la dispoziție pentru a rupe orice legătură cu biserica rusă, relatează Kyiv Independent.

Legea permite ca, printr-o decizie adoptată în instanță, să fie interzise organizațiile religoase „afiliate” Moscovei.

Pe lângă biserica subordonată Patriarhiei Moscovei, mai există o biserică autocefală numită Biserica Ortodoxă a Ucrainei, înființată în 2018 și aflată în comuniune cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.

Clerul bisericii subordonat Moscovei a fost suspectat de legături și simpatii față de Rusia de-a lungul întregului război, iar mulți clerici au fost acuzați de colaborare cu Rusia și de justificarea agresiunii ruse, inclusiv episcopi și alți membri de rang înalt.

Proiectul de lege a fost înregistrat inițial în parlament în ianuarie 2023, la scurt timp după ce percheziții ample ale forțelor de securitate au descoperit propagandă rusă, pașapoarte rusești și literatură xenofobă în incinta bisericii.

Legea a fost votată marți de 265 de parlamentari ucraineni, în timp ce 29 de deputați au votat împotriva, dintre care 17 din partea „Platformei pentru viață și pace”, un succesor al grupului parlamentar dizolvat al opoziției pro-ruse.

Procesul legislativ a fost înconjurat de controverse. Luna trecută, mai mulți deputați din opoziție au blocat tribuna parlamentului după ce partidul de guvernământ nu a adus problema în discuție.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a declarat că a acționat întotdeauna în cadrul legislației ucrainene și a susținut că a rupt legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă, principala organizație religioasă din Rusia, considerată un aliat apropiat al regimului lui Vladimir Putin.

Această declarație a fost contestată pe scară largă în Ucraina ca fiind un pas nul și simbolic care nu respectă procedurile adecvate și este boicotat de biserica rusă.

Propaganda rusă a încercat să prezinte măsurile guvernului împotriva bisericii legate de Moscova drept „persecuție a creștinilor”, o narațiune care a fost adoptată pe scară largă de vocile sceptice față de Ucraina din SUA.

Creștinismul ortodox rămâne religia cea mai larg răspândită și cea mai liber practicată în Ucraina, în timp ce măsurile împotriva bisericii sunt inspirate de dovezi ale colaborării acesteia cu Rusia.

Cândva un grup religios dominant în Ucraina, în ultimii ani multe comunități ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene au trecut la biserici independente, în special Biserica Ortodoxă a Ucrainei.

INTERVIURILE HotNews.ro