Rusia se pregătește pentru default / Se poate repeta scenariul din 1998?
Rusia a acuzat luni Occidentul că dorește să provoace un default artificial prin sancțiunile sale de înghețare a activelor Moscovei în străinătate, reînviind amintirile despre perioadă grea din 1998, potrivit AFP.
„Declarațiile conform cărora Rusia nu-și poate îndeplini obligațiile privind datoria publică nu corespund realității”, a insistat Ministerul Finanțelor, înainte de a adăuga că „înghețarea conturilor în valută ale Băncii Rusiei și ale guvernului poate fi privită ca dorință a țărilor străine să provoace un default artificial”.
Pentru Rusia, este vorba despre onoarea sa și nu doar despre accesul său viitor la piețele financiare.
Timp de două decenii și mai ales de la criza din 2014, Moscova a încercat într-adevăr să construiască o sănătate financiară ireproșabilă, cu un grad de îndatorare foarte scăzut și cu rezerve de peste 600 de miliarde de dolari constituite datorită rentei petrolului.
Dar astăzi, ca răspuns la intervenția militară rusă în Ucraina, partea din rezervele deținute în străinătate, în jur de 300 de miliarde de dolari, a devenit călcâiul lui Ahile al cetății economice rusești: sunt înghețate în cadrul sancțiunilor occidentale, provocând Rusia în a respecta mai multe termene de plată a datoriilor în valută străină în perioada martie-aprilie.
Amintirile dureroase ale anului 1998 / Datoriile companiilor ruse, de 4 ori mai mari decât ale statului
„Acesta ar fi primul default al Rusiei din 1998 (când a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale interne) și primul default al datoriei în valută străină de când Lenin a renunțat la obligațiile guvernamentale în 1918”, susțin analiștii Capital Economics.
După căderea URSS, numai Rusia a moștenit datoria de 70 de miliarde de dolari a imperiului dispărut. O greutate de care a fost nevoie de mai bine de un sfert de secol pentru a scăpa.
Anii 1990 durerosi și haotici au culminat cu o neplată umilitoare a datoriei interne în 1998, când economia rusă a fost slăbită, printre altele, de o criză financiară în Asia și de costul colosal al primului război din Cecenia.
Au fost nevoie de doisprezece ani pentru ca Rusia să revină la împrumuturi pe piețele internaționale, cu o nouă emisiune de obligațiuni în 2011.
La începutul anilor 2000, țara a beneficiat de un aflux de petrodolari datorită creșterii prețurilor la petrol și gaze care îi va permite să-și constituie rezerve și să întoarcă definitiv pagina datoriilor din epoca sovietică cu ultimele rambursări din 2017.
Reputația de împrumutat ireproșabil a fost un punct forte al Rusiei, construită cu mare greutate, dar aceste eforturi riscă acum să fie subminate.
„Rusia are bani să-și achite datoria, dar nu are acces la ei. Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este că există consecințe care depășesc Ucraina și Rusia”, a declarat duminică șefa FMI, Kristalina Georgieva, într-un interviu acordat CBS.
Potrivit Capital Economics, un default rus „nu va afecta capacitatea guvernului rus de a se finanța singur (dincolo de ceea ce sancțiunile au făcut deja) și pare puțin probabil că vor exista efecte semnificative în altă parte a lumii.”
„Poate că cel mai mare risc este ca acesta să fie un preludiu al neîndeplinirii obligațiilor de plată ale companiilor rusești, ale căror datorii externe sunt de peste patru ori mai mari decât cele ale statului”, cred acești analiști.