Sari direct la conținut

Rusia: Utilizatorii social media ar trebui să își divulge datele personale autorităților – document oficial

HotNews.ro
Proteste la Moscova, Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia
Proteste la Moscova, Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia vrea să le ceară utilizatorilor platformelor de social media și a serviciilor de mesagerie online să își divulge datele de pe pașaport, adresa și alte informații, relatează Reuters.

Proiectul de lege propus de Roskomnadzor a fost publicat pe site-ul guvernului și a fost redactat în contextul în care Kremlinul vrea să ia măsuri împotriva companiilor americane de social media, invocând faptul că acestea nu respectă legile locale.

Moscova a restricționat accesul la Twitter luna aceasta, amenințând că va bloca complet platforma dacă nu se conformează solicitărilor autorităților ruse.

Noul proiect de lege a fost elaborat după ce legislația rusească privind protecția datelor personale a fost modificată pentru a obliga companiile să ceară consimțământul utilizatorilor pentru a gestiona anumite tipuri de date.

Amendamentele vor intra în vigoare începând cu luna iulie.

Noua propunere a Roskomnadzor stipulează că utilizatorii își vor putea acorda consimțământul direct companiilor sau prin sistemul autorității de reglementare, acesta cerându-le însă numele, numerele de telefon, adresele de email, adresa de rezidență și informațiile de pe pașaport, datele urmând să fie verificate într-o bază de date guvernamentală.

Datele personale ar putea fi de asemenea distribuite altor agenții guvernamentale în cazuri permise de lege, potrivit propunerii publicate joi.

Aceasta vine pe fondul confruntării dintre Rusia și companiile de social media din SUA pe care Kremlinul le acuză, printre altele, că nu au șters postări care ar fi îndemnat în mod ilegal copii să participe la protestele declanșate de arestarea și încarcerarea disidentului Alexei Navalnîi.

Președintele Vladimir Putin s-a plâns în public cu privire la internet în ultimele săptămâni, avertizând că acesta are un potențial distructiv și trebuie reglementat de legi morale.

Fostul ofițer KGB a declarat în mod repetat de-a lungul anilor că internetul a fost inițial un proiect al CIA.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro