„S-au depășit și cele mai pesimiste previziuni”: Mai mult de 10 milioane de hectare în flăcări în Canada
Mega-incendiile din Canada continuă să se intensifice: peste 10 milioane de hectare au ars deja în acest an, un total mult mai mare decât orice a văzut vreodată țara, depășind cele mai pesimiste previziuni ale oamenilor de știință, potrivit AFP.
Aceste cifre sunt pe cale să se înrăutățească și mai mult, cu 906 incendii active în țară sâmbătă, dintre care 570 sunt considerate a fi scăpate de sub control, potrivit cifrelor naționale ale Centrului canadian interagenții pentru incendii forestiere (CIFFC).
Iar autoritățile sunt obligate să le lase să ardă în cea mai mare parte. Amploarea incendiilor, numărul lor și dificultatea accesului au depășit capacitățile pompierilor canadieni și internaționali, prezenți în număr mare.
Cele mai mari cifre: „2023 va fi cu siguranță un an de referință”
„Cifrele din acest an sunt mai rele decât cele mai grave scenarii ale noastre”, a declarat pentru AFP Yan Boulanger, cercetător în cadrul Ministerului canadian al Resurselor Naturale.
„Ceea ce este complet nebunesc este faptul că nu a existat nicio relaxare de la începutul lunii mai. Totul este pregătit pentru ca situația să se înrăutățească”, rezumă acest specialist în incendii de pădure. În opinia sa, „2023 va fi cu siguranță un an de referință”.
În total, pădurile arse în doar șase luni și jumătate reprezintă o suprafață aproape cât Portugalia sau echivalentă cu cea a Islandei. Precedentul record absolut în acest sens datează din 1989, când au fost arse 7,3 milioane de hectare, potrivit CIFFC.
Din ianuarie, au avut loc 4.088 de incendii în țară, inclusiv numeroase incendii care acoperă sute de mii de hectare.
Joi, un pompier în vârstă de 19 ani și-a pierdut viața luptând împotriva flăcărilor în vestul țării. Peste 150.000 de persoane au fost nevoite să fie strămutate.
Se eliberează gaze cu efect de seră
Este vorba în principal de pădurea boreală care se face scrum, departe de zonele locuite. Dar cu consecințe grave pentru mediu.
Acest inel de verdeață care înconjoară Arctica – în Canada, bineînțeles, dar și în Alaska, Siberia și nordul Europei – este vital pentru viitorul planetei.
O altă particularitate a acestei păduri nordice este că eliberează de 10 până la 20 de ori mai mult carbon pe unitatea de suprafață arsă decât alte ecosisteme. Prin eliberarea de gaze cu efect de seră în atmosferă, aceste incendii contribuie la rândul lor la încălzirea globală – un cerc vicios.