Sari direct la conținut

Santierele au intrat in concediu

Ziarul de Sibiu

O zi ca oricare alta, pe santierele din Sibiu. Mijloc de saptamana, temperatura de vara blanda, lucru din plin. Insa pe toate santierele vizitate de reporterii ZIARULUI „se statea” sau se muncea „mai usor”.

Piata Garii, Aurarilor, Pielarilor, Jina, Alamor, Saliste, santiere pe bani publici, sunt santiere pe care „trasul matei de coada” se practica la cel mai inalt nivel. Iar ca exemplele sa fie si mai elocvente, strada General Dragalina sta ciopartita in gropi de mai bine de doi ani.

Miercuri, 28 – 29 de grade afara, un pic de vant, cat sa te racoreasca. Strada Gales o poti vedea cand cobori pe Cristianului, catre Maramures. Inca din capatul strazii de intampina o groapa, falncata de doi muncitori. Stau si isi replica fiecare cate o vorba. Stau. Aparatul de fotografiat ii dezmorteste.

Cel rezemat in lopata face stanga imprejur, sta cu spatele la camera si il avertizeaza si pe colegul lui de amorteala. In adierea vantului, colegul celui rezemat se intoarce, se apleaca si striga hohotind. „Na, ba, pozeaza-mi c…”. La cinci minute dupa, cei doi muncitori de pe strada Gales si-au reluat pozitiile. O strada mai incolo, pe Jina, tot asfaltul a fost spart si carat.

Trei muncitori pazesc un tractor. Aparatul de fotografiat devine iarasi o sperietoare – cel din tractor se preface ca incearca sa isi porneasca utilajul, iar ceilalti doi se prefac ca mesteresc ceva sub capota.Dupa trei fotografii, unul dintre ei striga – „Gata, domnu? Mai faceti fotografii?”. Concediul isi reintra in drepturi pe santierul de pe Jina.

Piata Garii. Incarcata de istorie si, mai ales, de termene. Initial trebuia sa fie gata in decembrie anul trecut. Apoi, nu s-a mai spus nimic. Primaria a dat alt termen – finalul lunii mai, apoi a lansat si sfarsit de iunie. Suntem in iulie, iar ieri in Piata Garii erau vreo patru muncitori. Unul cara cu o lopata niste nisip din fata Bisericutei. Il toarna langa o piatra dislocata.

Al doilea muncitor, imprastie egal nisipul cu matura, al treilea bocane pietrele cu un ciocan de cauciuc, iar al patrulea observa. In rest, in Piata Garii mai nimeni, desi atat in fata cat si in spatele bisericii din Piata, pamantul reavan dupa ploaie asteapta lucrari.

La cladirea Garii, este o alta intreaga poveste. Aici se munceste, cat de cat, dar fara mult spor. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, vorbea de 1 septembrie termen de finalizare. Oamenii de la santier, stramba din nas cand vine vorba de finalizare. Ca degeaba vorbeste Orban, atata timp cat Ministerul nu plateste. Iar daca bani nu sunt, nici finalizare nu e.

Strada General Dragalina. Santier-record

Despre strada General Dragalina este, iarasi, o intreaga poveste. Ce tine de mai bine de vreo doi ani. Au fost si reclamatii la ziar, ca „sa veniti, dom’le, sa fotografiati gropile care nu se mai astupa”. Este vorba de mai multe lucrari – gaz, telefonie etc. Retele bagate in pamant, pamantul ramas sapat. Explicatia faptului o da un locuitor al strazii.

„Da sa faca toate strazile, numa asta nu. Asta nu o face pentru ca aici locuieste ala, ce a candidat la Primarie impotriva primarului. Inclezan, asa. Si de aia nu vrea primarul sa repare strada asta, de aia”, se slobozeste la gura cel cu ochelari. Vecinul il trage de mana si trec rapid strada.

Pe strada Saliste nu mai e nici un utilaj, iar pe Alamor tot asa, un tractor este sprijinit de vreo alti trei muncitori. Ziua in amiaza mare, se sta.

La doi pasi, surpriza, insa. La blocul curb din zona Tilisca, se lucreaza. Nu sunt multi, vreo cativa muncitori, dar care lucreaza, sub ritm de manele.

E zi de curent!

La doi pasi de centru, Piata Aurarilor. Un muncitor sprijina volanul utilajului de tasat. Niste turisti se fotografiaza cu ghidusa masinarie. In toata Piata Aurarilor sunt vreo sapte muncitori. Doi dintre ei privesc o instalatie electrica, iar unul dintre ei da cu pickhammerul intr-un zid.

Sdreleste serios zidul, iar o femeie iese la geam – „alo, domnu, de juma de ora tot spargi zidul ala. Mai termini?”. Omul nici nu o baga in seama si darama in continuare. Ceilalalti constructori se adapostesc la umbra unei Rabe. „Pai, astazi e zi de curent. Ce avem noi de lucru nu e mult”, motiveaza unul cu inceput de barba.

Strada Pielarilor. Relativ pustie. Un muncitor migaleste cu ciment la borduri. Vizavi de el mai sunt vreo doua lopeti, semn ca nu e singur. Colegii lui stau pe bordurile ce asteapta sa fie lipite. Lucrarile la strada Pielarilor au inceput din 20 martie.

Zeci de reabilitari

Potrivit comunicatelor emise de reprezentantii Primariei Sibiu pana acum, reabilitarea strazilor face parte din planul de modernizare demarat in 2006. Atunci au fost incepute si finalizate in proportie de 80%, 17 strazi cuprinse in doua pachete din zona centrala.

In martie anul acesta, au mai fost atribuite prin licitatie lucrarile la alte 36 de strazi, urmand ca tot in acest an sa mai fie pornite lucrarile pe alte 34 de strazi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro