Saracii Europei
Locul 10 de la coada
Regiunea de dezvoltare de Nord-Vest ocupa unul dintre locurile codase – al zecelea de la coada – ale Uniunii Europene in ceea ce priveste venitul pe cap de locuitor, calculat la standardele puterii de cumparare. Astfel, potrivit unui raport al Eurostat, institutul european de statistica, venitul cetatenilor din regiune este doar de 33% din venitul mediu al UE – 7.093 de euro.
Potrivit raportului, Regiunea Nord-Est ocupa ultimul loc in Uniunea Europeana, PIB-ul fiind la 24% din media Uniunii Europene extinse la 27 de state. Din punct de vedere valoric, PIB-ul pe locuitor in regiunea Nord-Est a fost de 5.070 de euro, in timp ce media europeana se plasa la 21.503 euro.
Regiunea Sud Muntenia se situa tot pe unul dintre ultimele locuri, cu 28% din medie, urmata de Sud-Vest Oltenia (29%), Sud-Est (31%), Nord-Vest (33%), Centru (35%) si Vest (39%). Dintre regiunile din Romania, cea mai inalta pozitie era detinuta de Bucuresti-Ilfov, cu un PIB pe locuitor la standardele puterii de cumparare de 13.862 de euro, ceea ce reprezenta 64,5% din media UE.
Alaturi de regiunile din Romania, pe ultimele locuri se mai situau zone din Bulgaria si Polonia.
Primul loc in clasamentul Eurostat a fost ocupat de regiunea Londra, din Marea Britanie, cu 303% din media UE, urmata de zone din Luxemburg (251%) si Belgia (248%). Datele sint oficiale, la nivelul anului 2004.
Nu s-a schimbat nimic
Un studiu realizat de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie, in perioada 31 ianuarie – 6 februarie 2007 in regiunea Nord-Vest a tarii, releva faptul ca marea majoritate a populatiei din regiunea respectiva (61%) considera ca viata lor a ramas la fel in prima luna de dupa aderare.
De asemenea, sint mai multi cei care considera ca viata lor este mai rea (21,2%) decit cei care considera ca viata lor este mai buna (16,4%). Aceasta in conditiile in care salariul minim pe economie a crescut de la 370 de lei la 440 de lei. Raspunsurile respondentilor indica un orizont de asteptare cu privire la evolutiile vietii cotidiene in urmatoarele luni.
Fata de lunile anterioare, se constata o echilibrare a opiniilor in privinta directiei inspre care merg lucrurile in tara (49% intr-o directie gresita, dar 42,2% indica o directie buna).
Reducerea diferentelor sint explicate, in viziunea Asociatiei pentru Transparenta si Libertate de Expresie, de impactul emotional pozitiv al aderarii la Uniunea Europeana.
Alianta „D.A.“ nu are sanse de supravietuire
Potrivit studiului realizat de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie, majoritatea populatiei din regiunea Nord-Vest considera ca Alianta „D.A.“ nu va supravietui in actuala formula pina la alegerile parlamentare (50,4%). Pe de alta parte, o pondere importanta – 27,8% – considera ca Alianta va supravietui.
Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul European, 20,6% din populatia Regiunii de Nord-Vest a tarii ar vota cu PSD. Urmeaza PD (16,9%) si PNL (15,6%). Locuitorii regiunii Nord-Vest il vad pe Theodor Stolojan in postura de cel mai potrivit prim-ministru pentru perioada post-aderare.
De asemenea, Traian Basescu si Mircea Geoana se evidentiaza printre cele mai potrivite personalitati politice ce-si pot asuma pe viitor roluri importante in conducerea tarii, cu o detasare majora in favoarea lui Basescu (47%).