Sarcinile neplanificate ale româncelor au scăzut de la 216 la sub 50 la mia de femei / 7 sarcini neplanificate se încheie prin avort
În România, rata sarcinilor neplanificate a scăzut cu 79% în ultimii 30 de ani, arată o cercetare a Guttmacher Institute- partener al Organizației Mondiale a Sănătății. De la 216 sarcini nedorite la 1000 de femei, numărul acestora a scăzut la sub 50, iar numărul de avorturi a scăzut de la 177/mia de femei la 6 avorturi/mia de femei.
Ponderea sarcinilor neintenționate care se încheie cu avort a scăzut de la 83% la 71%, arată datele Institutului Guttmacher. În România există în medie 385.000 de sarcini anual. Dintre acestea, 200.000 de sarcini sunt neplanificate iar 140.000 se încheie cu avort. Avortul în România este legal la cerere, precizează cercetătorii.
Studiul lor a fost preluat și de revista The Lancet, fiind primul studiu de o asemenea anvergură- a cuprins 150 de state iar cercetările au cuprins perioada de la 1994 până la pandemie.
În plus, datele includ detalii pe grupe de venit ale femeilor cuprinse în cercetare. Media mondială a sarcinilor neplanificate este de 64 la mia de femei iar la nivel global 61% din aceste sarcini se finalizează prin avort.
Folosind grupele de venit utilizate de Banca Mondială, cercetătorii au găsit că există o relație inversă între sarcina neintenționată și nivelul venitului. De asemenea, o altă constatare a fost că în statele în care avortul a fost restricționat prin lege, proporția sarcinilor neintenționate terminate cu avort a crescut iar numărul de sarcini neplanificate a fost mai ridicat.
Studiul a fost finanțat de Guvernul Regatului Unit, Ministerul Olandez al Afacerilor Externe, Programul Special PNUD/UNFPA/UNICEF/OMS/World Bank de Cercetare, Dezvoltare și Formare în Cercetare în Reproducere Umană (HRP) și Fundația Bill & Melinda Gates.