Sari direct la conținut

Șase modificări legislative cu care Putin vrea să câștige războiul din Ucraina și inimile rușilor

HotNews.ro
Vladimir Putin , Foto: Alexander Ryumin / TASS / Profimedia
Vladimir Putin , Foto: Alexander Ryumin / TASS / Profimedia

Rusia intră în 2024 cu legi noi, cele mai multe fiind influențate de războiul declanșat împotriva Ucrainei, în urmă cu aproape doi ani. HotNews.ro face o trecere în revistă a modificărilor legislative importante care intră în vigoare în 2024, potrivit presei ruse și documentelor oficiale.

Creșterea vârstei maxime pentru recrutarea în armată, de la 27 la 30 de ani

Una dintre principalele modificări legislative, care au intrat în vigoare pe 1 ianuarie, prevede creșterea limitei vârstei de recrutare, de la 27 la 30 de ani.

De acum încolo, bărbații din Rusia cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani vor fi chemați la serviciul militar obligatoriu. În timpul discuției inițiale a proiectului de lege, s-a propus creșterea treptată a vârstei minime, de la 18 la 21 de ani, însă ulterior s-a renunțat la această idee.

De asemenea, potrivit deciziei lui Vladimir Putin, înrolarea în armată din toamna noului an se va desfășura, pentru prima dată, prin intermediul unui registru electronic unificat al recruților. Acesta va conține date despre persoanele eligibile pentru serviciul militar, inclusiv locul de muncă și de reședință.

Impozitarea rușilor care lucrează în străinătate

O altă modificare îi vizează pe cetățenii ruși care au părăsit țara și lucrează de la distanță. Numărul exact al celor plecați nu este cunoscut însă, după unele calcule, în primul an de război în Ucraina peste un milion de cetățeni ruși au părăsit țara.

În acest context, de la 1 ianuarie se introduce o cotă unică de impozitare a veniturilor personale de 13-15% pentru cei care lucrează la distanță pentru organizații locale din Rusia și, respectiv, din străinătate.

Bani pentru minorii ruși afectați de război, din teritoriile ucrainene cucerite

Alte modificări legislative, valabile din 1 ianuarie 2023, se referă la urmările agresiunii provocate de Putin în Ucraina. De la începutul anului, o lege stipulează că un părinte din Rusia va putea primi o sumă pentru fiecare copil cu vârsta sub 18 ani care a fost rănit sau traumatizat pe teritoriul regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie sau pe teritoriul unei entități constitutive „adiacente zonelor de operațiune militară specială”.

Plata se va ridica la 100 de mii de ruble, adică în jur de 5000 de lei românești. Persoanele respective au dreptul la această sumă doar dacă minorul este cetățean al Rusiei și a fost rănit după 18 februarie 2022. De notat că decretul lui Putin se numește „Cu privire la măsurile de sprijin social pentru familiile cu copii afectate de agresiunea Ucrainei”.

Indexarea plăților pentru militari cu 4,5 % (sub rata inflației)

De la 1 ianuarie, plățile către personalul militar și angajații anumitor organisme executive federale care au fost eliberați din serviciul militar sau care au fost în tabere de pregătire militară vor fi indexate cu 4,5%.

Decizia se referă, de asemenea, la persoanele din grupele de voluntari: acestora le va fi majorat cuantumul despăgubirilor pentru rănire sau deces.

Precizăm că nivelul inflației, după datele oficiale din Rusia, a ajuns la finele anului 2023 la 7,47%.

Ajutorul de maternitate doar pentru cetățenii ruși

De la 1 ianuarie, ajutorul de maternitate va fi eliberat doar părinților care aveau cetățenie rusă la momentul nașterii copilului și ai căror copii au primit cetățenia rusă la naștere. Legea nu va afecta rezidenții din regiuni ocupate, care la momentul „aderării la Rusia” nu aveau cetățenie rusă.

Elevilor li se interzice să folosească telefoane mobile în clase

Și încă un act normativ din „realitatea rusă”: în decembrie 2023, Putin a semnat o lege prin care a interzis elevilor să folosească telefoanele mobile în clasă, cu excepția situațiilor de urgență.

De asemenea, în școlile din Rusia se întoarce disciplină sovietică „Muncă”.

Pe 6 decembrie a anului trecut, înainte ca Duma de Stat, Parlamentul de Moscova, să voteze proiectul de lege, șeful legislativului rus, Viaceslav Volodin, a declarat că fetele ar trebui să fie învățate să gătească borș și băieții să fie învățați să „țină în mână un ciocan”.

În acest an, pe 17 martie, Putin va candida pentru un nou mandat de președinte. Putin se află la putere în Rusia, ca președinte sau premier, din 1999.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro