Sari direct la conținut

Șase recomandări pentru a susține ca părinte copilul în perioada examenelor. „Ajută-l să facă față fricilor și să le depășească, nu să le evite!”

HotNews.ro
Copiii au nevoie de suport emoțional și înțelegere din partea părinților când se pregătesc pentru examene importante, Foto: © Boggy | Dreamstime.com
Copiii au nevoie de suport emoțional și înțelegere din partea părinților când se pregătesc pentru examene importante, Foto: © Boggy | Dreamstime.com

Perioada examenelor este una dintre cele mai stresante din viața unui elev, punând pe acesta o presiune care poate fi resimțită ca fiind copleșitoare. Stresul nu afectează doar performanțele academice, ci poate avea și efecte negative asupra sănătății mentale și fizice a copiilor. Există însă soluții pentru părinți pentru a-și ajuta copiii să rămână echilibrați, pe care le detaliem mai jos.

Așteptările părinților, ale profesorilor și chiar ale copiilor înșiși, cantitatea mare de informație care trebuie acumulată și reținută, timpul limitat pentru studiu, sentimentul că nu sunt destul de bine pregătiți și teama de eșec, toate acestea pot genera panică și un nivel ridicat de anxietate.

Stresul excesiv poate avea numeroase efecte negative asupra copiilor. Pe termen scurt, acesta poate cauza probleme de somn, scăderea apetitului și dificultăți de concentrare, iar pe termen lung poate duce la probleme mai grave, cum ar fi anxietatea cronică, depresia, durerile de cap și problemele digestive. Rezultatele unui studiu sugerează că stresul psihologic poate să suprime funcția imună celulară în rândul persoanelor alergice, manifestările acestei afecțiuni fiind exacerbate.

Psiholog: „Viața nici nu începe, nici nu se termină cu un singur examen!”

Ca părinte, este important să poți recunoaște semnele de stres și să-i oferi copilului sprijinul de care are nevoie în perioada examenelor.

Și mai important este să fii pregătit să-l susții pentru a nu dezvolta stres! Dar pentru a fi capabil să facă aceste lucruri, un părinte trebuie să-și poată gestiona propria neliniște. „Este o idee extrem de neinspirată să vă așteptați ca adolescentul dvs. să vă liniștească: «Lasă, mamă, eu mă descurc, nu îți face griji!» Rolurile ar fi inversate, adolescentul v-ar avea în grijă și nu este chiar cel mai potrivit moment pentru această inversare. Dacă vă simțiți copleșit/ă, ajustați-va așteptările, nu neglijați sportul și rutinele plăcute pentru dvs. Și nu uitați, viața nici nu începe, nici nu se termină cu un singur examen!”, a subliniat psihologul Corina Dobre în totuldespremame.ro.

Chiar dacă, declarativ, copilul îl asigură pe părinte că „totul este sub control”, există un pachet de semne care îl contrazic și demonstrează că stresul a pus stăpânire pe el. Starea de neliniște, de agitație, dispoziția proastă, irascibilitatea, durerile de cap și cele de stomac, transpirația excesivă, senzația de gură uscată și de apăsare în piept, tulburările de somn, lipsa apetitului sau, dimpotrivă, un apetit crescut, dificultățile de respirație și dezinteresul față de activitățile care înainte îi făceau plăcere, indică faptul că stresul este deja prezent. Însă, cu sprijinul adecvat și strategiile potrivite, acest stres poate fi gestionat eficient.

Implicarea părinților pentru a susține copilul în perioada examenelor va face marea diferență. Iată care sunt lucrurile importante pe care părintele ar trebui să le aibă în vedere pentru a ajuta copilul să traverseze stresanta perioadă a examenelor:

1. Asigură-i condiții bune pentru studiu

Chiar și sub presiunea examenelor, când e de învățat, atenția îi poate fi ușor distrasă. Este de preferat să fie menținută liniștea în casă, iar dacă există frați mai mici, este bine să fie instruiți că accesul în camera în care fratele/sora mai mare învață, le este interzis.

2. Învață-l să se organizeze

A învăța eficient presupune un plan bine structurat. Explică-i că împărțirea materiei în „segmente” și stabilirea unui program realist de studiu îi vor fi de un real folos. Studiul continuu, fără pauze, poate fi contraproductiv.

3. Asigură-te că are o alimentație corectă și că este bine hidratat

O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine și carbohidrați complecși, poate influența pozitiv starea generală de bine și capacitatea de concentrare. Măcar în această perioadă este de preferat să fie evitate alimentele bogate în grăsimi și zahăr. Hidratarea este și ea importantă, lichidul de bază fiind apa. Băuturile energizante și cele care conțin cofeină nu îl vor ajuta, așa cum s-ar putea crede, ci dimpotrivă, îl vor face hiperactiv și irascibil.

4. Ajută-l să doarmă suficient

Copiii și adolescenții au nevoie de 8 până la 10 ore de somn pe noapte, somnul fiind esențial pentru capacitatea de concentrare de care are nevoie în perioada examenelor. Chiar dacă mulți susțin că învață mai eficient noaptea, acest model nu este deloc unul bun și sănătos.

Oamenii de știință au realizat un experiment la care au participat 175 de adolescenți, pentru a investiga modificările privind somnul în condiții de stres scăzut (în săptămâna obișnuită de școală) și de stres ridicat (în săptămâna cu examene). Participanții au fost monitorizați pe parcursul a trei săptămâni consecutive, concluzia fiind aceea că în perioada de stres ridicat somnul a fost mai fragmentat decât în perioada de stres scăzut. Studiul a demonstrat că perioadele stresante pot avea efecte negative asupra somnului adolescenților.

5. Nu adăuga presiune pe copil

Presiunea pusă de părinți nu face ca rezultatele examenelor să fie mai bune! Se poate spune că, de fapt, îi va dăuna copilului, aducându-i deservicii. Fii pozitiv, liniștește-l, încurajează-l și spune-i că un eșec nu este sfârșitul lumii. Încurajează-l să facă pauze atunci când învață pentru examene și să găsească un echilibru între studiu și activitățile relaxante. Și fii mai flexibil în privința responsabilităților casnice pe care le are de obicei, scutindu-l de ele în această perioadă.

6. Oferă-i suport emoțional

Este important pentru copilul aflat sub presiunea examenelor să aibă pe cineva cu care să vorbească despre sentimentele pe care le are și să-și împărtășească grijile, temerile. Ajută-l să facă față fricilor și să le depășească, nu să le evite! Suportul emoțional poate face o diferență semnificativă.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro