Sari direct la conținut

Cel mai mare mister din istoria aviației. Malaezia reia căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

HotNews.ro
Cel mai mare mister din istoria aviației. Malaezia reia căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani
Malaezia reia căutările zborului MH370. Foto Profimedia

Guvernul malaezian a aprobat în principiu un acord de reluare a căutărilor aeronavei Boeing 777 operată de Malaysia Airlines, care a dispărut în martie 2014, în timp ce se îndrepta de la Kuala Lumpur spre Beijing, cu 239 de persoane la bord, potrivit BBC.

Dispariția zborului MH370 este unul dintre cele mai mari mistere ale aviației din toate timpurile.

Ministrul malaezian al transporturilor, Anthony Loke, a declarat, vineri, că Guvernul a aprobat în principiu un acord de 70 de milioane de dolari cu o firmă de explorare marină pentru găsirea aeronavei. Firma se numește Ocean Infinity și are sediul în SUA.

„Propunerea unei operaţiuni de căutare de către (societatea americană de explorări) Ocean Infinity este solidă şi merită examinată”, a declarat presei ministrul malaezian al transporturilor, care a precizat că firma de explorare marină va fi plătită numai în cazul în care epava este găsită.

Zborul MH370 a dispărut de pe ecranele radarelor la data de 8 martie 2014, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Kuala Lumpur, cu 239 de oameni la bord. Deşi destinaţia zborului era Beijing, datele înregistrate de radare şi de sateliţi au arătat că aeronava a deviat de la traseul de zbor. Investigatorii sunt de părere că avionul, o aeronavă Boeing 777, s-a prăbuşit undeva în sudul îndepărtat al Oceanului Indian.

De-a lungul anilor, eforturile de localizare a epavei avionului au eșuat, iar rudele celor aflați la bord rămân marcate de această tragedie.

O căutare efectuată în 2018 tot de Ocean Infinity, în condiții similare, s-a încheiat fără succes după trei luni. Anterior, avionul a fost în sudul Oceanului Indian, în largul Australiei, pe baza analizei traiectoriei posibile a aparatului, au fost suspendate în ianuarie 2017, după ce, la fel, nu au scos la iveală nicio urmă a aeronavei.

Noua căutare va acoperi o zonă de 15.000 km pătrați în sudul Oceanului Indian, pe baza noilor date pe care Kuala Lumpur le-a considerat „credibile”, a declarat ministrul.

„Sperăm că de data aceasta va fi un rezultat pozitiv”, a declarat ministrul.

INTERVIURILE HotNews.ro