Sari direct la conținut

Scandal in Ungaria. Partidul la putere vrea sa inchida granitele pentru imigrantii ilegali. Campania a starnit controverse

HotNews.ro

O campanie guvernamentala privind imigratia naste controverse in Ungaria, unde liderul unui partid de opozitie a recunoscut luni ca a vandalizat afisele cu acesta tema, scrie AFP. Controversele au inceput cand un membru al partidului de guvernamant Fidesz a anuntat ca doreste sa elaboreze o lege care sa permita inchiderea granitelor din sudul tarii pentru imigrantii ilegali.

„Daca vii in Ungaria, nu poti lua locul de munca al maghiarilor”, scrie pe unul dintre afisele oficiale, in timp ce altul cere strainilor: „Respecta cultura noastra!”

„Nu ne vom opri pana vom pune capat urei din aceste afise”, a declarat Viktor Szigetvari, seful Partidului de opozitie Egyutt, dupa ce sase persoane au fost luate in custodia politiei, duminica.

Dar, un apropiat al premierului conservator Viktor Orban declara ca aceasta campanie urmareste sa „creeze o dezbatere privind imigratia in Ungaria”, afirma, in schimb, Janos Lazar.

Afisele au provocat indignare printre utilizatorii de Internet care le-au parodiat. Acestea au fost tiparite la cateva zile dupa trimiterea catre toate locuintele din Ungaria a unui „chestionar” controversat, in care apar intrebari legate de imigratie si terorism.

Premierul Viktor Orban a criticat propunerile Uniunii Europene de introducere a cotelor pentru imigranti pe care le-a calificat „la limita nebuniei”. Cotele au fost propuse in contextul crizei imigrantilor, dupa ce mii de oameni care incercau sa ajunga in Europa traversand Mediterana au murit.

Antal Rogan, seful grupului parlamentar Fidesz, a declarat duminica ca pana la sfarsitul lunii mai, 50.000 de imigranti au trecut ilegal granitele Ungariei, comparativ cu 43.000 in tot anul 2014. Cei mai multi solicitanti de azil se indreapta catre alte state membre ale Uniunii Europene, insa Germania si Austria au afirmat ca intentioneaza sa trimita inapoi peste 15.000 de imigranti in Ungaria.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro