Sari direct la conținut

Scandal la stiinte

Ziarul de Sibiu

Decanul Facultatii de Stiinte, Emil Marin Popa, este acuzat de proprii sai colegi de faptul ca a ajuns sa conduca doctorate fara sa aiba specializarea in domeniul respectiv, ca isi promoveaza rudele in cadrul Facultatii pe care o conduce si ca a adus la catedra profesori fara o pregatire temeinica.

Scandalul de la stiinte porneste de la specializarea Informatica- Economica, specializare disputata intre Facultatea de stiinte si cea de stiinte Economice.

Disputele dintre cele doua facultati au pornit de la faptul ca specializarea Informatica- Economica este, in momentul de fata, in cadrul Facultatii de stiinte.

O parte din contestatarii lui Emil Popa din cadrul celor doua facultati sustin ca specializarea amintita ar trebui sa fie trecuta in cadrul Facultatii de stiinte Economice, asa cum se intampla in toate celelalte centre universitare din tara.

Or, la Sibiu, specializarea respectiva este in subordinea Facultatii de stiinte. Emil Popa nu vede, insa, nici o mare problema in acest lucru.

„Trebuie sa intelegem faptul ca Facultatea de {tiinte Economice s-a desprins din cadrul Facultatii de stiinte. Iar specializarea Informatica-Economica este revendicata de cea din urma.

Acum suntem intr-o negociere cu cei de la stiinte – Economice, daca pot sa spun asa, astfel incat sa ajungem la un plan de invatamant stabilit de comun acord. Chiar azi (vineri – n.r.) au loc discutii, care am vrea sa se incheie maine”, declara Emil Popa.

Contestat intr-o scrisoare anonima de o parte din colegii sai, pentru faptul ca „se opune vehement preluarii acestei specializari de {tiintele-Economice”, decanul Emil Popa recunoaste ca, uneori, discutiile sunt mai aprinse.

„Discutiile poate ca sunt uneori pe un ton mai ridicat. Dar asta pentru ca trebuie sa avem in vedere ca sistemul universitar este unul din cele mai conservatoare. Iar pe baza autonomiei universitare, nu zice nimeni ca Informatica – Economica nu poate ramane in subordinea Facultatii de stiinte”, afirma decanul.

Acesta spune ca, in orice situatie, el are pregatita o strategie. „Problema este si una financiara. Eu am si o strategie de rezerva, in cazul in care specializarea trece la Facultatea de stiinte Economice”.

Doctoranzii fara numar

Disputele pornite intre cele doua facultati nu au facut decat sa iasa la iveala alte acuzatii aduse decanului Emil Popa. Una dintre cele mai grave se refera la doctoratele pe care Emil Brumar le conduce in specializarea Informatica- Economica.

Astfel, dupa cum sta scris in CV-ul lui Emil Popa, acesta este de formatie matematician. Conform legislatiei in vigoare, „dobandirea titlului de profesor universitar confera automat si dreptul de conducere de doctorat in domeniul de competenta”.

Prin urmare, Emil Popa fiind matematician, nu ar prea avea dreptul de a conduce doctorate in Informatica- Economica. „in ce priveste condusul de doctorate, intr-adevar, este nevoie de anumite competente in domeniu. Dar trebuie subliniat faptul ca nu eu mi-am dat acest drept, ci o comisie de la Bucuresti.

Iar eu am anumite specializari pe care le-am urmat si absolvit. Eu pot sa bag mana in foc ca in cadrul Universitatii de la Sibiu mai exista conducatori de doctorate care s-ar putea sa nu aibe specializarea pentru care conduc doctorate”, declara Emil Popa.

Acesta recunoaste ca, in momentul de fata, conduce aproximativ 25 de doctorate. Conform normelor in vigoare, numarul maxim admis este de 15.

Nepotisme

In scrisoarea venita pe adresa redactiei, decanul Emil Popa este acuzat si pentru faptul ca a adus in cadrul Facultatii de stiinte o serie de profesori pe criterii preferentiale.

Printre cei enumerati sunt sotii Cristina si Bogdan Brumar (nepotii lui), Tatiana Draghita si profesorul Vasile Craciunean, doctorand al profesorului Emil Popa. „Sotii Brumar sunt nepotii mei, dar isi cunosc bine profesia. Iar Vasile Craciunescu este profesor asociat. El a fost cadru didactic si la Calculatoare.

Draghita Titiana este secretara catedrei, dar este inginera. Are un masterat in tehnologia informatiei si are si calitati in acest domeniu”, da replica decanul Facultatii de stiinte.

Concurenta mare

La Sibiu, Informatica-Economica este una din cele mai solicitate specializari, astfel incat, la admitere, se ajunge chiar si la o concurenta de 5-6 candidati pe un loc. Specializarea aceasta a aparut in Romania acum aproximativ 30 de ani, in cadrul ASE Bucuresti. La Sibiu a fost infiintata de decanul Emil Popa, in 1999.

„Absolventii acestei specializari nu sunt tocmai economisti, ci sunt informaticieni.

Altfel spus, daca o banca are nevoie de un specialist care sa creeze sau sa implementeze un soft specializat, va chema un absolvent al acestei facultati, deoarece acesta cunoaste atat informatica si are cunostinte si de economie”, declara Emil Popa.

„Unele disensiuni au fost, dar asta nu inseamna ca am vreo problema cu sefii de catedra. Sigur, probabil ca exista suspiciuni ca majoritatea dintre cei cooptati mi-au fost studenti, dar este o practica normala”, Emil Popa

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro