Scandalul de la Valea Uzului nu se stinge. UDMR, împotriva preluării cimitirului de către Ministerul Apărării: Măsura ar fi ilegală
Parlamentarii UDMR Tanczos Barna şi Korodi Attila se declară împotriva preluării de către Ministerul Apărării a Cimitirului de la Valea Uzului, susţinând că o astfel de măsură ar fi ilegală şi că Primăria Sânmartin (judeţul Harghita) a demonstrat că poate avea grijă cum se cuvine de acest cimitir.
În niciun caz nu o să fim de acord cu preluarea de către minister (MApN – n.r.), pentru că ministerul nu a dorit să caute o soluţie, ci a preanunţat o naţionalizare, pentru că nu s-a consultat nicio secundă cu Primăria Sânmartin cu privire la preluarea unui bun aflat în domeniul public al comunei Sânmartin. Din câte ştiu, în momentul de faţă, legea nu permite o asemenea naţionalizare, o preluare în proprietatea statului din proprietatea autorităţii publice locale, fără acordul autorităţii publice locale”, a declarat, luni, senatorul Tanczos Barna, într-o conferinţă de presă susţinută la Miercurea Ciuc, potrivit Agerpres.
Şi liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, s-a declarat împotriva acestei propuneri, până când partea română şi cea ungară nu ajung la un numitor comun pe acest subiect, reafirmând faptul că Primăria Sânmartin poate avea grijă de cimitirul militar de la Valea Uzului. „Comuna Sânmartin cred că a demonstrat că poate să aibă grijă de această zonă, să fie îngrijită şi după ce se ia o decizie comună, atunci să fie aplicată. Pentru că Primăria Sânmartin, care are cimitirul în domeniul public, a demonstrat că poate avea grijă cum se cuvine de acest cimitir important”, a spus Korodi.
El a susţinut că este foarte important ca cele două comisii de experţi din România şi Ungaria să-şi continue activitatea, punctând că doar acestea pot aduce obiectivitate în evaluarea situaţiei şi în luarea deciziilor.
Cei doi parlamentari UDMR au admis şi faptul că Primăria Sânmartin a încălcat prevederile legale atunci când a făcut reamenajarea cimitirului, dar au pus acest lucru pe seama schimbării legislaţiei sau a faptului că primarul nu a avut cunoştinţă despre reînhumările care au avut loc în cimitir şi, astfel, nu a respectat acele planuri.
De asemenea, deputatul UDMR Korodi Attila a făcut referire şi la scrisoarea trimisă la Consiliul Europei de senatorul Liviu Pop, preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la APCE, şi de senatorul Titus Corlăţean cu privire la situaţia cimitirului de la Valea Uzului, susţinând că cei doi dezinformează în legătură cu faptul că în 1990 a fost înlăturat oricare indiciu multinaţional al cimitirului, „inclusiv prin înlocuirea crucilor iniţiale cu cruci purtând însemne naţionale ungare pe mormintele eroilor de alte naţionalităţi”. Korodi a citit o informare a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor care arată că, în 1985, „mormintele, slab conturate, nu erau marcate cu însemne de căpătâi; totul era acoperit cu iarbă şi din loc în loc, brazi”. „Nu este bine că s-a întâmplat lucrul acesta şi sper, în situaţia Văii Uzului, că din ce în ce mai puţine informaţii vor circula în spaţiul public care nu au în spate o documentaţie adecvată şi corectă, consemnată şi de instituţiile abilitate”, a mai afirmat Korodi.
În 6 iunie, de Ziua Eroilor, câteva sute de persoane au forțat intrarea în cimitirul internațional din Valea Uzului, după ce administrația locală a interzis accesul. Alte câteva sute de oameni, etnici maghiari, au format un lanț uman în fața cimitirului.
Ulterior, mai mulți cetățeni români aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, Alexandra Dănculea. Jandarmeria a transmis apoi, referitor la incidentele petrecute la Cimitirul Valea Uzului, că nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine.
CITEȘTE ȘI: