Sari direct la conținut

Ia amploare scandalul politicienilor britanici care au făcut bani știind dinainte data alegerilor și pariind pe ea. Cine este anchetat

HotNews.ro
Nick Mason, directorul de date al Partidului Conservator, aflat la guvernare în Marea Britanie, este investigat în legătură cu acuzațiile potrivit cărora ar fi pariat pe calendarul alegerilor anticipate înainte ca acestea să fie anunțate, a relatat Sunday Times.
Ia amploare scandalul politicienilor britanici care au făcut bani știind dinainte data alegerilor și pariind pe ea. Cine este anchetat
Premierul Marii Britanii și liderul Partidului Conservator, Rishi Sunak, vizitează magazinul fermei Swans, în Treuddyn, în cadrul unui eveniment de campanie, 21 iunie 2024. Sursa foto: Leon Neal / AFP / Profimedia

Mason a intrat în concediu după ce a fost informat că U.K. Gambling Commission (Comisia pentru Jocuri de Noroc din Marea Britanie) investighează acuzațiile potrivit cărora ar fi plasat zeci de pariuri pe data scrutinului, notează duminică Politico.

El este al patrulea membru de rang înalt al Partidului Conservator (Torries) care este investigat în cadrul anchetei. Înalții oficiali sunt suspectați că s-au folosit de cunoștințe din interior în încercarea de a obține, la pariuri, câștiguri în valoare de mii de lire sterline.

Legea din 2005 privind jocurile de noroc consideră infracțiune faptul de a trișa sau de a ajuta pe altcineva să facă acest lucru în timpul plasării unui pariu.

În perioada premergătoare anunțului-surpriză al premierului Rishi Sunak privind organizarea alegerilor legislative anticipate pe 4 iulie, s-a înregistrat o creștere neobișnuită a numărului de pariuri pe data scrutinului.

Craig Williams, un candidat al Partidului Conservator și consilier parlamentar al prim-ministrului, a fost primul care a intrat în vizor, pentru un pariu de 100 de lire sterline pe care se presupune că l-ar fi plasat în legătură cu momentul alegerilor, cu doar câteva zile înainte ca Sunak să anunțe scrutinul anticipat din 4 iulie.

Tony Lee, directorul de campanie al partidului, și soția lui, Laura Sanders, de asemenea candidat din partea conservatorilor, sunt, de asemenea, anchetați. Între timp, un ofițer din echipa de poliție însărcinată cu protecția lui Sunak a fost arestat pentru rolul său în acest scandal.

Sâmbătă, secretarul demisionar al Leveling Up, Michael Gove, a comparat ancheta cu scandalul Partygate, care a dus la căderea lui Boris Johnson, afirmând că percepția că membrii Partidului Conservator „operează în afara regulilor pe care le stabilim pentru alții” este „dăunătoare” pentru imaginea formațiunii înaintea alegerilor.

Duminică, ministrul de interne James Cleverly a susținut că scandalul implică doar un „număr mic de persoane” și a insistat că nu există niciun motiv să se creadă că vreun ministru al cabinetului ar fi plasat pariuri.

„Am fost incredibil de supărat să aflu despre aceste acuzații. Este o chestiune cu adevărat gravă. Este corect ca ele să fie investigate în mod corespunzător”, a declarat Sunak anterior, în timpul unei dezbateri televizate. „Vreau să fiu foarte clar că, dacă cineva a încălcat regulile, ar trebui să se confrunte cu toată puterea legii”, a precizat premierul britanic.

Sondajele de opinie indică faptul că Marea Britanie este pe cale să aleagă un guvern laburist, de centru-stânga, condus de Keir Starmer, punând capăt celor 14 ani de guvernare a conservatorilor. Unele dintre aceste sondaje au sugerat că partidul lui Sunak s-ar putea îndrepta spre o înfrângere istorică.

Conservatorii riscă „extincția electorală”, potrivit sondajelor

Spre exemplu, trei sondaje de opinie britanice, publicate la mijlocul acestei luni, au prezentat o imagine sumbră pentru Partidul Conservator al premierului Sunak, iar un sondaj a avertizat că formațiunea se confruntă cu „extincţia electorală” la alegerile din 4 iulie.

Sondajele au fost publicate la jumătatea campaniei electorale, după o săptămână în care atât conservatorii, cât şi laburiştii şi-au expus manifestele şi cu puţin timp înainte ca alegătorii să înceapă să primească buletinele de vot prin poştă.

Sunak i-a surprins pe mulţi membri ai propriului său partid când a anunțat, pe 22 mai, alegeri anticipate, împotriva aşteptărilor larg răspândite că va aştepta până mai târziu în cursul anului pentru a acorda mai mult timp pentru revenirea nivelului de trai, după cea mai mare inflaţie din ultimii 40 de ani, notează Reuters și News.ro.

Compania de cercetare de piaţă Savanta a constatat un sprijin de 46% pentru Partidul Laburist al lui Keir Starmer, în creştere cu două puncte faţă de sondajul anterior, în timp ce sprijinul pentru conservatori a scăzut cu 4 puncte, la 21%.

Sondajul a fost realizat între 12 iunie şi 14 iunie pentru Sunday Telegraph.

Avantajul de 25 de puncte al laburiştilor a fost cel mai mare înregistrat de când la conducerea conservatorilor se afla Liz Truss, ale cărei planuri de reducere a impozitelor i-au determinat pe investitori să renunţe la obligaţiunile guvernamentale britanice, ceea ce a dus la creșterea ratelor dobânzilor şi a forțat o intervenţie a Băncii Angliei.

„Cercetarea noastră sugerează că aceste alegeri ar putea fi nimic mai puţin decât dispariţia electorală pentru Partidul Conservator”, a spus Chris Hopkins, director de cercetare politică la Savanta.

Un sondaj separat, realizat de Survation, publicat de Sunday Times, a prezis că conservatorii ar putea ajunge cu doar 72 de locuri în Camera Comunelor, formată din 650 de membri – cel mai mic număr de posturi din istoria lor de aproape 200 de ani -, în timp ce laburiştii ar câştiga 456 de mandate.

Sondajul a fost realizat în perioada 31 mai – 13 iunie.

În termeni procentuali, sondajul Survation i-a plasat pe laburişti cu 40% din voturi şi pe conservatori cu 24%, în timp ce partidul Reform UK, al artizanului Brexitului, Nigel Farage – un contestator de dreapta al conservatorilor – a fost la 12%.

Un al treilea sondaj, realizat de Opinium pentru Sunday’s Observer şi desfăşurat între 12 iunie şi 14 iunie, a arătat, de asemenea, că laburiștii ar obține 40% din voturi, conservatorii 23% şi Reform UK 14%, cele două mari partide cedând teren în faţa rivalilor mai mici.

INTERVIURILE HotNews.ro