Sari direct la conținut

Scandalul provocat de declaraţiile preşedintei Ungariei. Un deputat UDMR dă vina pe Rusia: Sunt câţiva interesaţi, din zone extremiste, care încearcă să bage băţul prin gard

HotNews.ro
Kelemen Hunor și preşedinta Ungariei, Katalin Novak, la evenimentul de la Alba Iulia, Foto: Facebook/ Kelemen Hunor
Kelemen Hunor și preşedinta Ungariei, Katalin Novak, la evenimentul de la Alba Iulia, Foto: Facebook/ Kelemen Hunor

Deputatul UDMR Szabo Odon spune, despre scandalul provocat de declaraţiile preşedintei Ungariei, Katalin Novak, aflată în vizită în România, că „sunt câţiva interesaţi, în principal din zone extremiste, care încearcă să bage băţul prin gard, iar aceste iniţiative vin în principal din zona rusească”.

AUR a cerut ca premierul Nicolae Ciucă să meargă în fața Parlamentului să explice în ce condiţii a avut loc vizita preşedintelui Ungariei în România, reclamând, printre altele, că vicepremierul Kelemen Hunor a apărut la un eveniment cu harta Ungariei Mari în spate, alături de președinta Ungariei.

Viceprim-ministrul Kelemen Hunor, discurs cu harta stilizată a „Ungariei Mari” în spate

Deputatul Szabo Odon a afirmat, luni, la Profit News TV, că harta nu este una politică, iar evenimentul a fost organizat de bisericile reformate din bazinul carpatic, fiind „o comemorare a unităţii creştine reformate”.

  • ”Unii, în momentul de faţă, observ de ceva timp, tot caută nod în papură, în anumite chestiuni. Nu există aceste lucruri. În general, tot apar din anumite zone, destul de obscure, anumite teme.
  • Este o hartă a bisericilor reformate. Eu cred că în România avem o libertate a religiilor, cei care comentează să citească mai mult, nu cred că trebuie să ne apucăm în momentul de faţă să ostracizăm şi să punem pe rug bisericile”, a afirmat deputatul UDMR, citat de News.ro.

Comentând reacţia MAE la declaraţiile preşedintelui Ungariei, deputatul a spus că ”şi domnul Aurescu se ocupă de românii din afara graniţelor şi este foarte bine”.

”Ungaria a preluat modelul dublei cetăţenii după legea dublei cetăţenii româneşti. Avem peste un milion şi ceva de români în Moldova, sau ţările învecinate, 3 milioane de români în afara graniţelor, statul român sprijină învăţământul în limba română, în Spania, Italia, Portugalia. Prin Biserica Română construim biserici unde avem comunităţi de români. (..) Avem preoţi pe care îi plăteşte statul român, în aceste ţări din afara graniţelor, plătiţi din bugetul de stat al României”, a mai spus Odon, precizând că el consideră acest lucru bun.

Întrebat dacă vizita preşedintei Ungariei a provocat tensiuni în coaliţie, Szabo Odon a spus: ”Eu nu cred acest lucru, avem o guvernare matură. Sunt câţiva interesaţi, în principal din zone extremiste, care încearcă să bage băţul prin gard. Şi aceste iniţiative vin în principal din zona rusească”.

Parlamentarul UDMR a precizat că ”cei care astăzi în România încearcă să pună comunitatea maghiară în zona de adversari nu fac altceva decât sunt propagandişti ai Rusiei”.

”A crea un conflict româno magjhiar nu este în interesul acestei ţări, UDMR nu este de acord cu aşa ceva şi nu susţinem un discurs de acest gen”, a afirmat el.

Katalin Novak, la Cluj: „Consider o prioritate să îi reprezint pe toţi maghiarii, nu contează dacă trăiesc în interiorul sau după graniţă. Maghiarii sunt maghiari, punct

Pe pagina de Facebook a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, aflată la sfârșitul săptămânii trecute într-o vizită în România, au fost postate mai multe mesaje din timpul vizitei la Cluj-Napoca, inclusiv fotografii în timp ce aleargă în Parcul Central.

„Astăzi m-am întâlnit cu Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, vicepremier al României. Ca preşedinte al Ungariei, consider o prioritate să îi reprezint pe toţi maghiarii, întrucât pentru mine nu contează dacă cineva trăieşte în interiorul sau după graniţă. Maghiarii sunt maghiari, punct”, a scris Katalin Novak, într-una dintre aceste postări, conform traducerii în limba engleză.

Ministerul român de Externe: „Un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat spunând că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat, iar „astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene în materie”.

  • „Astfel, în măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat.
  • În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale, astfel cum se arată atât în Raportul din 2001 al Comisiei de la Veneţia privind tratatementul preferential acordat minorităţilor naţionale de statul înrudit, cât şi în Declaraţia din 2001 a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE intitulată Suveranitate, responsabilitate şi minorităţi naţionale”, a transmis MAE.

Potrivit sursei citate, „astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene în materie şi nici spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002), în acest an fiind marcate două decenii de la adoptarea acesteia”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro