Sari direct la conținut

Scenarii, după ce Israelul a atacat Iranul. Cât de mare e pericolul de extindere a războiului din Orientul Mijlociu?

​​Panorama.ro
Soldat israelian, lângă un proiectil iranian căzut în timpul atacului din noaptea de 13-14 aprilie, Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia
Soldat israelian, lângă un proiectil iranian căzut în timpul atacului din noaptea de 13-14 aprilie, Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

Israelul a atacat Iranul. Presa de stat iraniană a relatat explozii în centrul țării, în provincia Isfahan, însă autoritățile din Teheran încearcă să prezinte atacul drept ceva minor. Israelul a informat Statele Unite înainte de atac. SUA nu au participat, însă, la atac.

La aproape o săptămână de la atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului, o lume întreagă așteaptă replica israeliană. Știm că guvernul de război al premierului Benjamin Netanyahu a aprobat un atac împotriva statului șiit, dar nu există mai multe informații despre cum, când și ce va lovi. Au fost zile de foc pe canalele diplomatice globale, în speranța că se va împiedica extinderea unui război deja complicat în Orientul Mijlociu.

Panorama a discutat despre posibilele scenarii cu o expertă în regiunea Orientului Mijlociu, conferențiarul universitar Raluca Moldovan, de la Universitatea Babeș-Bolyai și membră a think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE).

Riscul de extindere a războiului care există deja în Orientul Mijlociu, spune Raluca Moldovan, este „considerabil”.

Experta atrage atenția că Rusia „profită foarte mult” de pe redirecționarea atenției lumii și, mai ales, a Statelor Unite, către această regiune, în detrimentul frontului din Ucraina.

Citește mai mult pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro