Sari direct la conținut

Scenariul suspendarii presedintelui Iohannis. Sperietoare sau plan real?

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

In rezolutia adoptata la Baile Herculane, PSD a pus bazele unei eventuale actiuni de suspendare a presedintelui Klaus Iohannis, acuzat ca a incalcat Constitutia in complicitate cu “statul paralel si ilegitim”. De atunci, s-au inmultit speculatiile si au curs scenariile. Vor trece din nou la fapte Dragnea si Tariceanu, la fel cum s-a intamplat in 2007 si 2012 cu Traian Basescu? A devenit parte din arsenalul PSD tentativa de intimidare a sefului statului o data la cinci ani?

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a negat, marti, cam neconvingator, ca s-ar discuta asa ceva la partid. Spun neconvingator, deoarece la o intrebare similara a raspuns in februarie 2017, explicand pe larg ca Romania are nevoie de liniste, de stabilite, de pace sociala si ca suspendarea nu e o solutie. La inceputul anului a raspuns elaborat, acum a negat din varful buzelor.

In schimb, presedintele PNL, Ludovic Orban, declara, luni, ca are “semnale din ce in ce mai serioase” ca majoritate PSD- ALDE se pregateste de suspendarea presedintelui. Liberalii au tras semnalul de alarma dupa rezolutia PSD adoptata, vineri, 17 noiembrie, la Baile Herculane, care contine urmatorul avertisment pentru Klaus Iohannis:

  • “PSD constată lipsa de reacţie complice a Preşedintelui României în ceea ce priveşte numeroasele încălcări ale Constituţiei României comise de exponenţii ,,Statului Paralel şi Ilegitim’’, începând de la exercitarea unor presiuni asupra puterii judecătoreşti şi până la sfidarea Parlamentului, cu încălcarea deciziilor obligatorii ale Curţii Constituţionale. Tolerând toate aceste abateri grave de la litera şi spiritul Constituţiei, Preşedintele României încalcă una dintre principalele sale atribuţii, respectiv aceea de a „veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor statului”, PSD îşi manifestă susţinerea totală faţă de reformarea sistemului de justiţie, după modelul funcţional european.”

Daca judecam chiar numai dupa acest pasaj, rezulta ca pesedistii s-au gandit chiar la o eventuala suspendare atunci cand l-au pus in rezolutie. Din informatiile obtinute de HotNews.ro, au luat in discutie scenariul suspendarii, dar pana si pesedistii realizeaza ca au slabe sanse sa-l duca la bun sfarsit. Risca sa arprinda din nou strada mai rau decat in februarie, plus un tambalaul extern aferent. Liberalii si presa apropiata de presedinte au tot interesul sa umfle tema pentru a-l victimiza pe Klaus Iohannis si pentru a aduga un strop de dramatism momentului oricum foarte dificil. Legile justitiei au intrat in linie dreapta, urmeaza modificarile la Codurile Penale si nimic nu mai pare sa le poata opri.

Dar evolutiile sunt de azi incolo imprevizibile. N-am putea baga mana in foc ca suspendrea reprezinta o simpla sperietoare politica sau o gogoasa vanduta de opozitie pentru a-l victimiza pe seful statului.

Ancheta in dosarul Tel Drum avanseaza implacabil. Pe masura ce se strange latul este de asteptat ca Liviu Dragnea sa actioneaze tot mai irational. DNA a anuntat marti ca a pus un sechestru pe bunurile liderului PSD “pana la concurenta sumei de 127, 5 milioane de lei”. Insa valoarea bunurilor sechestrate efectiv este mai mare si se ridica, potrivit informatiilor Hotnews.ro, la vreo 30 de milioane de euro: hotelul, casa, terenuri, conturi, inclusiv pe salariul de la Camera Deputatilor si pe sume cu titlul de chirie. De unde atatia bani dintr-o leafa de bugetar si un venit, totusi, modest raportat in declaratia de avere?

Pentru a-si apara libertatea si averea (cel putin cea identificata in valoare de 30 de milioane de euro si sechestrata de procurori), nici liderului PSD, nici lui Calin Popescu Tariceanu, alt politician fara prea mult discernamant, nu i se va parea exagerat sa arunce in aer Romania. Viseaza poate amandoi cu ochii deschisi la momentul cand Tudorel Toader va cere revocarea Laurei Codruta Kovesi dupa decizia CCR in cazul Belina, isi imagineaza cum presedintele Klaus Iohannis va refuza sa o schimbe si cum il vor suspenda apoi in Parlament.

Se mai gandesc poate ca-l sperie cu suspendarea pentru a nu ataca legile justitiei la Curtea Constitutionala dupa ce vor fi adoptate sau pentru a-l descuraja sa le intoarca la Parlament. Numai ca totul arata de acum atat de obscen iar Dragnea a intins coarda atat de mult, incat pana si baronii aflati pana mai ieri in anturajul lui au simtit nevoia sa faca un pas inapoi. Neculae Badalau, de pilda, a luat in raspar formula “stat paralel si ilegitim” din rezolutia PSD pe motiv ca suna a pleonasm dupa ce Dragnea l-a executat in public dupa modelul Tutuianu, dur si umilitor.

Mai poate liderul PSD, ajuns in acest punct, sa traga dupa el tot partidul in aventura suspendarii presedintelui? Vor fi destui baroni in complicitate cu afacerile Tel Drum, prizonieri in reteaua lui Dragnea sau fanatici dispusi sa-l sustina pana in panzele albe. Insa doar cu ei nu strange 50% din voturile necesarii suspendarii in Parlament. Am vazut limpede ca, in realitate, au ramas foarte putini loiali, o mana de oameni care merg la DNA dupa liderul PSD sau ies la televizor sa-l apere. Toti ceilalti fac deja planuri si cauta un lider pentru epoca post-Dragnea.

Prin urmare, scenariul suspendarii este real, insa functioneaza doar in mintea lui Dragnea si Tariceanu, care rateaza tura asta sansa nesperata a lui Crin Antonescu din 2012, de a-si face fie si pentru o luna o carte de vizita pe care sa scrie cu litere aurite Presedintele Romaniei. Celalalt scenariu insa, cu adoptarea legilor justitiei in mare viteza si modificarea Codurilor, pare mult mai realist. Dar nici acesta nu este sigur pana la capat, daca publicul va intelege in cele din urma dimensiunea dezastrului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro